Luni, 20 Iunie 2005 - 08:36 AM Aleg.RO: Regizor de 33 de ani, sef la TVR propus de guvern

Publicat de: Lucian Gheorghiu, Pa

Cotidianul Nominalizat de cabinetul Tariceanu pentru CA al TVR si viitor presedinte-director general, Tudor Giurgiu declara pentru „Cotidianul“: „Daca vor exista presiuni politice, voi demisiona urgent.“ Dle Giurgiu, cind si cum ati primit vestea ca sinteti propus pentru conducerea TVR?
Vestea am primit-o acum o saptamina si am receptionat-o ca pe o gluma. Stiu ca am fost propus de catre o serie de asociatii ale societatii civile si ca Guvernul sau PNL a agreat propunerea. Joia trecuta am fost anuntat oficial, iar vineri am avut negocieri cu persoane din guvern.
La negocieri vi s-au pus anumite conditii? Ce vi s-a cerut?
Nu au existat conditionari din partea guvernului. Mi s-a cerut doar sa elaborez o strategie pe termen scurt si una pe termen lung pentru TVR.
Legat de aceste strategii, care obiective sint prioritare pentru dvs?
In primul rind voi face o evaluare a situatiei din TVR. Acest lucru va dura doua sau trei luni. Nu pot sa demarez un proiect, fara a avea un tablou complet a ceea ce exista in institutie. In functie de aceasta evaluare voi stabili cele doua strategii. Deci este prematur sa avansez ceva concret acum.
Nu am simpatii politice

Ati fost membru al vreunui partid politic?
Niciodata. De fapt nu agreez ideea de a avea simpatii politice. Nu il cunosc personal pe premierul Tariceanu, nu am participat la mese sau alte reuniuni cu politicieni.
Ca simplu telespectator, ce v-a placut si ce nu la televiziunea publica?
Din aceasta postura pot spune ca TVR a avut, are, multe programe bune. Unele, chiar peste nivelul unor televiziuni similare din alte tari. Alta este insa problema la aceste programe, emisiuni bune.
Modul in care sint ambalate si prezentate marelui public. S-a resimtit la unele emisiuni lipsa unor moderatori care sa fie unanim apreciati, care sa faca emisiunile atractive. Aici va trebui cu siguranta umblat. De asemenea au existat si emisiuni proaste. De ce oare, eu, om platitor de abonament, am fost obligat sa vad ceva de genul „Amantul marii doamne Dracula“?
Controlul civic sa se rezume la stiri

Ce model de televiziune publica straina s-ar preta pentru TVR?
Vedeti, aici exista o foarte larga paleta de discutii in mai toata Europa. Evident si la noi. Inca nu se stie precis inspre ce trebuie sa se indrepte televiziunea publica. Unii sustin ca trebuie sa fie concurate mai mult televiziunile comerciale, altii au pareri total opuse. Cu siguranta, viitoarea lege de organizare si functionare a posturilor publice va trasa o linie ce va trebui urmata.
Viitoarea lege va propune constituirea unei comisii de evaluare editoriala formata exclusiv din reprezentanti ai ONG si prezentarea de catre TVR, trimestrial, a unor rapoarte financiare. Agreati aceste solutii?
Controlul civic trebuie sa se rezume numai la emisiunile de stiri. Daca s-ar generaliza, ar fi vorba de un CA in paralel. Este buna ideea prezentarii periodice a situatiei financiare.
Ce veti face daca vor fi presiuni politice?
Daca vor exista presiuni politice din partea Puterii, voi fi primul care voi demisiona. Urgent si fara discutii. Am mentionat acest lucru in discutiile de la guvern.
Exista un suspans privind Cerbul de Aur.
Festivalul Cerbul de Aur va continua sa fie un brand al TVR. Trebuie insa regindita modalitatea de finantare. Eu am organizat o manifestare de amploare (TIFF – n.a.), cu minimum de efort pentru ca au existat sponsorizari. De asemenea, numele grele trebuie contactate in timp util. Exista voci care sustin ca noii sefi ai TVR vor renunta la competitiile sportive majore.
Amatorii de sport pot fi linistiti. Nu concep ca alta televiziune sa transmita campionatele mondiale si europene de fotbal sau ale altor ramuri sportive, jocurile olimpice etc.
Giurgiu, cunoscut ca director al TIFF

Tudor Giurgiu are 33 de ani, este absolvent al Academiei de Teatru si Film. Este regizor/producator film TV, managing director al Libra Film si este cunoscut ca fiind initiatorul si organizatorul celebrului Festival de Film Transilvania. Are in pregatire un film de lungmetraj – la care va lucra in paralel cu preluarea sefiei TVR - „Legaturi bolnavicioase“, pentru care a obtinut din 2004 finantare.


(616 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Lucian Gheorghiu, Pa


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Regizor de 33 de ani, sef la TVR propus de guvern | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.