Miercuri, 06 Ianuarie 2016 - 05:55 AM Aleg.RO: Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul finantelor, actionar la offshore-uri din Cipru. Vezi explicatiile sale

Publicat de: ---

adevarul

Secretarul de stat Gabriel Biris, tehnocratul care vorbeste despre faptul ca este inadmisibil ca unii romani sa nu plateasca taxe si impozite, indiferent de motiv, are si el o "portita" prin care a fentat statul roman .

Gabriel Biris (centru) este detinatorul mai multor pachete de actiuni la offshore-uri din Cipru

Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul Finantelor, care declara zilele trecute ca "nu poate fi tolerata neplata impozitelor si taxelor, indiferent de motiv", a gasit el insusi o cale sa nu plateasca taxe, informeaza Romania TV.

Biris detine actiuni la mai multe offshore-uri din Cipru, potrivit unei declaratii de interese din 2010, cand acesta candida pentru functia de deputat. Actualul secretar de stat din Ministerul Finantelor figura drept actionar la un offshore inregistrat in Limasol, insa ulterior s-a descoperit ca apare ca imputernicit la alte trei astfel de firme.

Biris este cel care a cerut ca romanii care nu au niciun venit timp de jumatate de an sa plateasca 57 de lei pe luna la asigurarile de sanatate. "Taxa de supravietuire" va fi platita de 3 milioane de romani care in acest moment "nu exista din punct de vedere fiscal".

In 2016, persoanele fara venituri, cu anumite exceptii, stabilite de lege, vor trebui sa depuna o declaratie fiscala, potrivit Codului Fiscal. Acestea vor plati contributii de asigurari sociale de sanatate (CASS) – 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna - , pentru a avea calitatea de asigurat, aceasta prevedere existand si pana acum. Exceptie fac, printre altii, elevii si studentii in varsta de pana la 26 ani, sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, femeile insarcinate, lauzele si persoanele cu handicap.

Codul Fiscal din 2015 prevedea ca platesc CASS persoanele care "doresc" sa aiba calitatea de asigurat, adica sa beneficieze de sistemul public de sanatate. In Codul Fiscal din 2016 se prevede obligatia clara a persoanelor fizice fara venituri de a plati CASS.

"Vrem sa mai scoatem un pic la lumina, intr-un fel, partea de fantome. Pentru ca daca stai sa te uiti in toate cifrele statistice, cati angajati, pensionari, elevi, romani emigrati in strainatate, cu domiciliul acolo sau nu inca, si scazi din numarul total de cetateni romani, oricum ar fi nu iti ies vreo trei milioane de adulti. Nu iti ies. Nu vorbim de persoanele care primesc ajutoare sociale. Vorbim de persoane care nu exista din punct de vedere fiscal. Nu este posibil asa ceva. Este (depunerea declaratiei fiscale de catre persoanele fara venituri – n.n.) una din metodele de a-i scoate la lumina", a explicat pentru Republica.ro secretarul de stat din Ministerul Finantelor, Gabriel Biris.

"Nimic nu justifica nerespectarea legii. Cine incalca legea, fie vorbim de coruptie, fie de prostii de genul celei cu receptia autostrazii pentru alegeri, trebuie sa plateasca. Nu poate fi tolerata neplata impozitelor si taxelor, indiferent de motiv", a declarat Gabriel Biris, pentru Republica.ro.

Explicatia lui Biris

Gabriel Biris a explicat pe Facebook ca respectiva companie la care este actionar in Cipru nu a fost activa niciodata si ca nu a fost lichidata pur si simplu din lipsa de timp.

"Daca pentru comentariile referitoare la unele persoane fara venituri mi-am cerut scuze public, pentru asta nu am nici un motiv sa o fac. Este o companie facuta cu multi ani de zile in urma impreuna cu niste prieteni, companie pe care intentionam sa o folosim pentru a investi/detine impreuna participatii in alte companii. Deci, un holding, pe vremea cand Romania nu era deloc prietenoasa cu astfel de companii. Lucrurile nu au mers insa asa cum ne-am dorit si compania nu a fost niciodata activa, nici macar nu a avut un cont deschis. Singurul motiv pentru care nu am lichidat-o a fost lipsa de timp... Nu este singura detinere pe care am avut-o sau o am in strainatate , iar acest lucru nu este nici ilegal si nici imoral. Toate veniturile mele pana acum au fost obtinute si au fost impozitate in Romania. Si nu au fost deloc putine! Mai mult, nu am obtinut niciodata salariul pe micro, nu am fentat nici un fel de impozit sau contributii. Am platit CASS inclusiv in vremea cand mai nimeni nu platea... In plus, ca avocat mi-am castigat veniturile exclusiv in mediul concurential (mediu nu chiar usor, concurentii fiind extrem de puternici), nu am lucrat cu statul/firme de stat si am lucrat extrem de putin (sub 2% din venituri in ultimii 10 ani) pentru firme private in legatura cu contracte publice. Restul exclusiv pentru clienti privati in contracte cu statul sau in litigii cu statul", a scris Biris pe pagina sa de Facebook.


(456 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul finantelor, actionar la offshore-uri din Cipru. Vezi explicatiile sale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55831813812256 seconds.