Miercuri, 06 Ianuarie 2016 - 05:55 AM Aleg.RO: Republica Moldova merge din criza in criza

Publicat de: ---

Bursa      Crizele politice, sociale si economice se deruleaza si se intrepatrund intr-un ritm ametitor in Republica Moldova . Dupa multiple negocieri, numeroase contestari si mari asteptari, cabinetul Ion Sturza "a murit inainte sa se nasca". Atitudinea fostului premier desemnat, care a avut un mic razboi cu o parte dintre alesi, a fost aspru criticata, la fel si decizia unor parlamentari de a boicota sedinta speciala in cadrul careia urma sa se acorde votul de incredere.
     Conform Moldpres, Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti a reluat, ieri, consultarile cu partidele pentru desemnarea unui nou candidat. In eventualitatea in care nici al doilea candidat nu este sustinut, presedintele va initia procedura de dizolvare a Legislativului. Intr-o declaratie facuta in direct la TV, Ion Sturza a sustinut ca alegerile anticipate sunt inevitabile si afirma ca in acest moment tot blocajul politic este generat de un singur om: "M-am asteptat la multe, de la usi inchise pana la dezbateri aprinse. Mai putin insa m-am asteptat sa nu fie cvorum. Este penibil. Presupun ca s-au speriat de mesajul meu pentru natiune. Am demonstrat cum trebuie sa aiba loc procedura, cu maxima transparenta. Am readus procesul in albia constitutionalitatii. Lucrurile puteau sa derapeze foarte mult. Eu trebuia sa fiu alaturi de presedinte, sa organizez un zid in jurul presedintelui. Presedintele a fost santajat, s-au facut presiuni, au fost vizite inopinate la presedintie. Daca Timofti ceda si accepta candidatura lui Plahotniuc, am fi avut proteste in masa care nu ar fi fost la fel de blande ca acelea de pana acum. Totul se invarte in jurul unui singur om, Vlad Plahotniuc. Eu nu doresc ca oamenii sa fie ostaticii acestui om. Cetatenii s-au transformat in robii sistemului creat de Plahotniuc, care isi bate joc de ei si sfideaza bunul simt. Este inadmisibil ca se fura din fiecare bucatica de paine consumata, fiecare kilowat de energie electrica, fiecare minut vorbit cu rudele din afara tarii. Este o obraznicie intentia lui Plahotniuc de a se baga in politica mare, iar cei care il sustin nu sunt decat niste complici".
     Potrivit agentiei ipn.md, presedintele Asociatiei Obstesti "Justitie si Democratie", Pavel Midrigan, ii acuza pe parlamentari: "Nu pentru aceasta au fost alesi. Pentru lipsa de la sedinta trebuie sa li se scoata din salariu". Ion Dron, presedintele Centrului de Initiative si Monitorizare a Autoritatilor Publice, considera ca vina ii apartine lui Ion Sturza: "Numai lucrul acesta nu trebuia de facut, sa nu se prezinte la sedinta. Dar asa se intampla intotdeauna, cand ne facem icoane dintr-un anumit politician. Nu inteleg pe ce a contat Sturza, dupa ce i-a numit pe parlamentari banditi, a admis atacuri la persoana. In loc sa calmeze spiritele, Sturza le-a incins si mai tare. Societatea este panicata in urma declaratiei lui Sturza ca din februarie nu vor mai fi bani pentru pensii si salarii. Asa ceva nu trebuia sa faca un candidat pentru functia de prim-ministru".
     Prim-ministrul moldovean Valeriu Strelet i-a prezentat pe 30 octombrie 2015 presedintelui Nicolae Timofti demisia Guvernului, in urma motiunii de cenzura votate de Parlament. Ulterior, presedintele Republicii Moldova l-a numit pe vicepremierul liberal Gheorghe Brega in functia de premier interimar, pana la formarea unui nou Guvern. Cabinetul de ministri condus de Valeriu Strelet a fost demis printr-o motiune de cenzura votata de deputatii din Partidul Socialist (PSRM), Partidul Comunistilor (PCRM) si Partidul Democrat (PD, membru al coalitiei de guvernamant). Motiunea de cenzura a fost depusa in contextul miscarilor de contestare a Guvernului proeuropean condus de Valeriu Strelet si al arestarii fostului premier si fost lider al PLDM Vlad Filat, acuzat de fraude bancare si luare de mita.   


(310 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Republica Moldova merge din criza in criza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.