Miercuri, 06 Ianuarie 2016 - 05:55 AM Aleg.RO: 2016, anul alegerilor locale si parlamentare cu noi reguli

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Anul 2016 aduce doua momente electorale importante: alegerile locale si cele parlamentare, ambele scrutine fiind organizate dupa noi reguli, in urma modificarii legislatiei electorale in cursul anului trecut . Astfel, alegerile locale urmeaza sa fie organizate in aceasta primavara, cel tarziu la finalul lunii mai, iar alegerile parlamentare cel tarziu la finalul lunii noiembrie.

In privinta alegerilor locale, noua legislatie prevede alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin, asa cum s-a intamplat si in 2012, cand legislatia a fost modificata in timpul guvernarii Boc. In schimb, noua lege prevede ca presedintii de Consilii Judetene nu vor mai fi alesi prin vot direct, ci vor fi alesi din randul consilierilor judeteni, prin votul majoritatii.

Masura a fost contestata de unii politicieni, care au sustinut ca un astfel de sistem electoral avantajeaza partidele mari, primarii in functie si candidatii cu notorietate, dezavantajand partidele mici si candidatii din afara sistemului.

Pana in acest moment, principalele partide nu si-au anuntat listele de candidati, nici macar in privinta alegerilor din Capitala. PNL este o exceptie, propunandu-l pe europarlamentarul Cristian Busoi drept candidat la Primaria Generala, in timp ce la PSD vicepresedintele Gabriela Firea se afla in fruntea clasamentului, potrivit unor sondaje interne. In privinta PSD, deciziile sunt amanate si din cauza faptului ca nu a fost luata inca o decizie cu privire la colaborarea cu UNPR.

Astfel, social-democratii urmau sa decida daca vor candida pe liste comune cu UNPR in alegerile locale in luna octombrie 2015, imediat dupa Congresul PSD. Liviu Dragnea afirma atunci ca o candidatura comuna, la ambele scrutine, ar fi o solutie buna, insa negocierile au fost amanate dupa scandalul in care a fost implicat liderul UNPR Gabriel Oprea, dupa moartea politistului Bogdan Gigina, care ii deschidea coloana oficiala, dar si dupa tragedia din Colectiv, schimbarea Guvernului si desfiintarea coalitiei de guveranre, cand relatiile PSD-UNPR s-au racit. Dragnea si Oprea, alaturi de alti lideri ai celor doua formatiuni, au avut o serie de intalniri informale pe aceasta tema, fara a fi luata insa o decizie.

Mai mult, PSD anunta ca, cel tarziu la finalul anului 2015, va avea definitivata lista de candidati, in urma unor sondaje interne, insa evenimentele din toamna anului trecut au amanat deciziile finale si in acest caz.

Social-democratii se vor reuni, la mijlocul lunii ianuarie, intr-un Comitet Executiv National, in care vor lua in discutie, din nou, colaborarea cu UNPR si stadiul privind listele de candidati.

Pe de alta parte, liberalii au anuntat, la finalul anului trecut, ca au stabiliti deja 1.800 de candidati pentru alegerile locale, lansarile acestora urmand sa aiba loc incepand din luna ianuarie.

Rezultatul alegerilor locale ar putea influenta si politica viitoare de aliante, in perspectiva alegerilor parlamentare, cu atat mai mult cu cat vor avea loc negocieri politice in consiliile judetene pentru stabilirea sefilor de CJ. In plus, ar putea exista repozitionari in interiorul principalilor competitori politici, mai ales la nivelul PNL, partid care ar urma sa organizeze un congres in preajma alegerilor locale (in prezent se discuta despre un congres inainte de locale sau imediat dupa scrutin) in cadrul caruia ar urma sa fie definitivat procesul de fuziune prin desfiintarea conducerii bicefale (copresedintii Alina Gorghiu si Vasile Blaga) si alegerea unui singur presedinte.

Copresedintele PNL Alina Gorghiu declara, la inceputul lunii decembrie, ca in partid s-a creat o masa critica care doreste ca procesul de unficare sa fie accelerat, astfel incat Congresul PNL in care se va alege un presedinte unic sa aiba loc cat mai repede. "(...) s-a creat aceasta masa critica si lumea isi doreste ca inainte de termenul prevazut in Protocolul de Fuziune sa realizam aceste etape, sa ajungem cat mai aproape de Congres, care inseamna alegerea presedintelui unic in partid", afirma Alina Gorghiu. "Vom vedea daca alegerile locale ne gasesc cu alte structuri unificate sau daca dupa alegerile locale vom fi in masura sa organizam un Congres", a adaugat Gorghiu.

Si in PSD ar putea exista surprize la nivelul conducerii partidului, avand in vedere procesul in care se judeca apelul in Dosarul Referendumului, in care presedintele PSD Liviu Dragnea a fost deja condamnat la un an de inchisoare cu suspendare, in prima instanta.

In ceea ce priveste alegerile parlamentare, din toamna acestui an, legislatia prevede revenirea la scrutinul pe lista, folosit ultima data la alegerile din 2004. Noua legislatie electorala prevede o norma de reprezentare pentru deputati de 73.000 de locuitori si de 168.000 de locuitori pentru senatori, ceea ce va duce la o scadere a numarului de parlamentari. Astfel, vor fi alesi 308 deputati, plus 18 deputati ai minoritatilor, si 134 de senatori. Legislativul va numara 466 de deputati si senatori, fata de 588, cati au fost alesi in 2012.

Diaspora va fi reprezentata in continuare de 4 deputati si 2 senatori, o premiera constand insa in introducerea votului prin corespondenta pentru acest tip de alegeri. Renuntarea la votul uninominal cu sistem de compensare va duce la diminuarea numarului de parlamentari, cu toate acestea propunerea validata de referendumul national din 2009 legat de Parlamentul unicameral si reducerea numarului alesilor la 300 ramane pe hartie.

PSD n-a stabilit inca toate criteriile finale pentru desemnarea candidatilor. Social-democratii au afirmat, insa, ca parlamentarii in functie care au avut un numar mare de absente in legislatura actuala nu se vor mai regasi pe liste, precum si cei care nu respecta normele din noul Cod etic si de conduita. In schimb, liberalii au adoptat o serie de criterii, care ar elimina din cursa traseistii si cei cu probleme penale.

 

 

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroyapjknnpoo', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Schimbarea la fata a PNL. Liberalii acuzati de plagiat, traseism si conflict de interese nu vor putea candida la alegeri


(402 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

2016, anul alegerilor locale si parlamentare cu noi reguli | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63171792030334 seconds.