Miercuri, 06 Ianuarie 2016 - 05:55 AM Aleg.RO: Vestea venita din Cayman. Ce se va intampla cu fostul deputat Mihai Tanjala, condamnat pentru coruptie in Romania

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Tanjala, condamnat pentru coruptie in Romania si dat in urmarire internationala prin Interpol, urma sa fie extradat in Romania din Insulele Cayman, unde a fost arestat in octombrie .

Magistratul-sef al Insulelor Cayman, Nova Hall, anunta pe 29 decembrie ca Tanjala urma sa fie trimis inapoi acasa, in urma hotararii unui tribunal in acest sens.

Insa Tanjala a fost mutat din centrul de detentie pentru imigranti la Inchisoarea Northward, in contextul in care acesta intentioneaza sa faca apel impotriva deciziei de extradare, potrivit postului Cayman 27 News.

El avea la dispozitie doua saptamani sa se adrese Marii Curti din Insulele Cayman pentru a cere o ordonanta/mandat habeas corpus (un principiu in baza caruia orice persoana are dreptul sa stie de ce este arestata sau de ce este acuzata, dupa care poate fi eliberata pe cautiune si ulterior sa compara in fata unui judecator), in cazul in care considera ca este inchis ilegal.

Fostul politician si fondator al fostei unitati de informatii a Ministerului de Interne UM 0215 (fosta "Doi si-un sfert") a fost condamnat in 2011 la cinci ani de inchisoare pentru coruptie, dar a fugit din tara.

Autoritatile din Cayman au primit o cerere oficiala din partea Romaniei pentru extradarea lui Mihai Tanjala, care a fost arestat in octombrie, potrivit publicatiei Cayman Compass.

Tanjala a stat cateva saptamani fara a fi detectat in Insulele Cayman, un teritoriu britanic din Marea Caraibelor, si abia cand a vrut sa plece in Jamaica a atras atentia autoritatilor, potrivit postului Cayman 27 News.

In timpul unei audieri in instanta, pe 23 decembrie, ofiterul de imigratie Brian Ebanks a declarat ca autoritatile jamaicane au verificat datele acestuia si i-au refuzat intrarea in tara.

"Am primit informatii ca intrarea unui cetatean roman este refuzata in Jamaica, iar acesta este trimis inapoi in Cayman si ar trebui sa merg la Aeroportul International Owen Roberts. Exista un mandat de arestare din partea Interpol pe numele lui", a adaugat Ebanks.

Tribunalul a fost informat ca Tanjala a depus o cerere de azil politic in Cayman, care a fost respinsa.

"Condamnarea pe care am primit-o in Romania nu este pentru ceva ce am facut, ci din motive politice", a spus Mihai Tanjala in instant, prin intermediul unui translator. El a adaugat ca se teme pentru viata sa in cazul in care ar reveni in Romania.

Cazul a fost amanat pentru marti, 29 decembrie.

La jumatatea lunii octombrie s-a cerut extradarea lui Mihai Tanjala, iar in 22 octombrie, Judecatoria Giurgiu a constatat ca sunt indeplinite conditiile legale pentru inceperea procedurii. Decizia a fost trimisa Ministerului Justitiei, in vederea emiterii cererii de extradare.

Solicitarea de extradare a fost formulata in conditiile in care Mihai Tanjala are de executat o pedeapsa de cinci ani de inchisoare, primita prin decizia definitiva a Curtii de Apel Bucuresti din 16 decembrie 2011.

In 12 mai 2011, Judecatoria Giurgiu il achitase pe Mihai Tanjala pentru fapta de care a fost acuzat de catre procurorii Parchetului instantei supreme. Prin aceeasi decizie, instanta l-a obligat pe Mihai Tanjala sa plateasca societatii ICMUG SA, prin lichidator judiciar, suma de 3.982.699 de lei, reprezentand prejudiciul ce a fost creat societatii prin vanzarea imobilelor la o valoare diminuata fata de valoarea economica reala a acestora. Instanta a mentinut sechestrul asigurator pus de procurori pe bunurile lui Mihai Tanjala. In recurs, Curtea de Apel Bucuresti a admis contestatia procurorilor, l-a condamnat pe Tanjala la cinci ani de inchisoare si a mentinut celelalte dispozitii ale sentintei Judecatoriei Giurgiu.

In iunie 2011, procurorii DNA Slobozia l-au trimis in judecata pe Mihai Tanjala, administrator al SC ICMUG SA Giurgiu la data faptelor, pentru stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand operatorilor economici la care statul este actionar, comisa cu ocazia unei operatiuni comerciale savarsita de catre o persoana cu atributii de administrare.

Procurorii aratau in rechizitoriu ca, in cursul anului 2004, Mihai Tanjala, in calitate de administrator al SC ICMUG SA Giurgiu (fosta intreprindere de constructii si utilaje grele Giurgiu), societate care este operator economic la care statul era actionar, a dispus ca doua active din patrimoniul societatii, o cladire administrativa si un ansamblu de blocuri in constructie, inclusiv terenul aferent, sa fie instrainate la valori diminuate fata de valorile comerciale reale. Activele au fost dobandite la preturi modice de catre firme controlate de catre Tanjala si membrii familiei sale, pentru ca ulterior sa fie revandute la preturile de piata. In acest mod, Tanjala a obtinut peste 500.000 de euro, calculati la cursul mediu al anului 2004.

Potrivit presei, Mihai Tanjala a fugit din tara chiar in ziua in care a fost condamnat si a stat in SUA din 2011 pana in anul trecut, cand a plecat in Insulele Cayman, unde a cerut azil politic.

Pe de alta parte, in 29 mai 2015, Mihai Tanjala a cerut revizuirea condamnarii primite, solicitarea fiind respinsa de Judecatoria Giurgiu ca inadmisibila, in 19 octombrie.

/* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.640x160_adtext */ ado.slave('adoceanthinkdigitalroyapjknnpoo', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); /* (c)AdOcean 2003-2015, thinkdigital_ro.gandul.info.all site.600x152_up_300x250_560x152_final art */ ado.slave('adoceanthinkdigitalrolaitgqdlpt', {myMaster: 'gspR_wc1HDIbfbwQluvEf3MuEE6qPkMxR5RjiYToGJ7.f7' }); Citeste si Fostul deputat Mihai Tanjala, condamnat pentru coruptie, ar putea fi extradat din Insulele Cayman Citeste si Ce s-a intamplat cu soferul ambulantei care a luat autostopisti Citeste si Marile mize ale schimbarilor din Justitie in 2016. Prima mutare: noua conducere a CSM


(301 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Vestea venita din Cayman. Ce se va intampla cu fostul deputat Mihai Tanjala, condamnat pentru coruptie in Romania | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66454887390137 seconds.