Luni, 20 Iunie 2005 - 08:28 AM Aleg.RO: Ultimatum in coalitie

Publicat de: Adriana Tomasevici ,

evenimentulzilei Final de saptamana tensionat in coalitia de guvernare. Reticentele PC si UDMR fata de schimbarea rapida a lui Adrian Nastase de la conducerea Camerei Deputatilor l-au iritat pe liderul PD, Emil Boc. El le-a dat acestora un ultimatum: sa se hotarasca intr-o saptamana de ce parte a baricadei politice se afla. Nastase dezbina coalitia

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a trecut la somatii publice catre de partenerii de coalitie. El a cerut sambata UDMR-ului si PC-ului „sa stabileasca definitiv alternativa pe care si-o doresc, la putere sau in opozitie”. Aflat la Arad pentru lansarea motiunii „Romania prospera, Romania democrata”, Boc a spus ca dupa Conventia Extraordinara a partidului, din 25 iunie, va cere oficial celor doua formatiuni din coalitia guvernamentala sa-si clarifice pozitia politica. „Asteptam de la PC sa decida ce orientare au si in ce directie merg. PC-ul si UDMR-ul trebuie sa stabileasca definitiv alternativa pe care si-o doresc, la putere sau in opozitie”, a declarat liderul PD. El si-a repetat avertismentul si ieri, de la Cluj: „Colegii nostri conservatori si udemeristi vor trebui sa aleaga: ori guvernam impreuna, ori mergem la anticipate”.
Liderul PC, Dan Voiculescu, a declarat sambata ca partidul sau nu va sustine modificarea regulamentului care sa permita inlocuirea presedintilor celor doua Camere si nici schimbarea legislativa in baza careia presedintii de Consilii Judetene sa poata fi inlocuiti cu votul majoritatii consilierilor. Presedintele PC a reafirmat ca „e impotriva monopolului” politic si ca parlamentarii conservatori vor vota schimbarea lui Vacaroiu si Nastase doar daca acestia incalca Legea fundamentala sau au dosar penal. Mai mult, Voiculescu a declarat ca nu crede ca va reusi sa se alieze cu PNL-PD in cazul unor alegeri anticipate, asa ca formatiunea vrea sa mai atraga membri si partide cu care sa fuzioneze.
Dupa ultimatumul lui Boc, presedintele PC, Dan Voiculescu, a mai remis ieri si un comunicat in care a afirmat ca nu intelege „autoritatea cu care presedintele interimar al PD stabileste termene si emite judecati pentru alti parteneri de coalitie”. „Ce-ar mai trebui sa stie domnul Boc este ca noi ne-am angajat ca vom sustine, in urmatorii patru ani, intreg programul de guvernare al cabinetului Tariceanu, si nu Partidul Democrat”, a afirmat liderul conservator.

Marko: „Graba strica treaba”

Presedintele UDMR, Marko Bela, s-a aratat, de asemenea, deranjat de somatia lui Boc. „Hotarirea noastra de a fi la putere sau in opozitie am luat-o acum sase luni si, din cite imi amintesc, a depins si de situatia de atunci a Aliantei D.A., care avea nevoie de majoritate”, ne-a declarat acesta. In ceea ce priveste faptul ca Uniunii i se reproseaza lipsa de solidaritate cu Alianta in problema schimbarii lui Adrian Nastase, Marko Bela a sustinut ca UDMR ramine solidara guvernarii: „E un proverb foarte bun: „Graba strica treaba”. Vom mai vorbi despre acest lucru la toamna”.

Liberalii vorbesc pe doua voci

Vicepresedintele PNL Gheorghe Flutur a declarat sambata, la Suceava, ca principalul test al coalitiei, dupa asumarea raspunderii, este schimbarea presedintilor celor doua Camere ale parlamentului si a presedintilor consiliilor judetene. „Eu sunt pentru schimbarea rapida a presedintilor de consilii judetene, prin jocul democratic, cum acelasi lucru ar trebui si la cele doua Camere ale parlamentului”, a spus liderul liberal. Pe de alta parte, purtatorul de cuvint al PNL, Eugen Nicolaescu, ne-a declarat ca „liberalii doresc schimbarea presedintilor celor doua Camere, dar acest lucru nu e o prioritate imediata si se poate face si in toamna”.

Bechtel, alt cui in talpa coalitiei

La reuniunea conduceriii UDMR de la Targu-Mures, Marko Bela a apreciat drept „o nerealizare in coalitie” disputele legate de construirea autostrazii Brasov-Bors„. „In Secuime, pe alocuri, drumurile sunt atat de proaste incat nici in satul vecin nu se poate ajunge, daramite in Europa. Nu suntem deloc multumiti cu modul in care partenerii nostri de coalitie trateaza problema dezvoltarii infrastructurale. Gheorghienii fara incalzire, Tinutul Secuiesc fara drumuri, Ardealul fara autostrada: deocamdata, acesta este bilantul provizoriu”, a afirmat presedintele UDMR. El a primit de la Emil Boc un raspuns conciliant: „Guvernul nu va neglija infrastructura Transilvaniei”.


(619 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Adriana Tomasevici ,


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Ultimatum in coalitie | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.