Marți, 05 Ianuarie 2016 - 06:00 AM Aleg.RO: Biris haituieste saracii cu taxe dar are off shore in Cipru ca sa evite taxele in Romania

Publicat de: ---

Kamikaze

„Cum poti sa zici <<am trait fara nici un venit>> timp de sase luni? Ce ai facut? Ai vanat, ai sapat dupa radacini? Cum ai putut sa traiesti sase luni fara sa castigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul ca nu ai castigat, ci de faptul ca nu ai declarat? Si atunci pentru persoanele care timp de sase luni nu au avut niciun venit s-a introdus obligativitatea sa plateasca 5,5% din salariul minim brut pe economie, adica 57 de lei pe luna, pentru asigurarea de sanatate . (…) Vrem sa mai scoatem un pic la lumina, intr-un fel, partea de <<fantome>>.“

Tinta pe amarastenii nefiscalizati

/* (c)AdOcean 2003-2015, ringierro.Kamikaze.inread */ ado.placement({id: 'ado-6.BQbJ325zkW_GdYTtD1AOYYXhTlsPufOut42pyNe9X.f7', server: 'ringierro.adocean.pl' });

Declaratiile de mai sus (si altele de acelasi gen, dintr-un interviu pentru republica.ro) ii apartin lui Gabriel Biris, secretar de stat in Ministerul de Finante. Vasazica, Biris a identificat sursa majora de evaziune fiscala care ingroapatara: sarantocul care traieste fara venituri. Adica nu fara venituri, ne lumineaza Biris, ci fara sa-si declare veniturile alea si fabuloase, si neimpozitate. Deci nu marile companii care fac o evaziune de milioane de euro (inclusiv prin importuri de legume si fructe de a ajuns Romania exportator de banane mai ceva decat Ecuador, Columbia si niste tari africane), nu bagabontii conectati politic care fac returnari ilegale de TVA tot de milioane de euro si nu teparii care fura cu licitatii trucate sunt responsabili de neincasarea taxelor si impozitelor la buget, ci amarastenii care muncesc cu ziua si nu declara sutele alea de lei oneroase primite lunar.

Promotorul platii taxelor la leut are „Ltd“

Sa zicem, insa, ca Biris are dreptate si toti aia care nu au nici un venit declarat luni la rand sunt niste evazionisti verosi. Cand se apuca public sa-i puna la stalpul infamiei fiscale, e musai ca Biris trebuie sa fie o lumina moral-fiscala orbitoare. Pai, nu? Pai, sigur, ca altfel ar fi un ipocrit pe care ar trebui sa-l dam afara de la Finante. Pai, sa cercetam. Din sumedenia de firme pe care le detine (impreuna cu alti avocati de succes care-si platesc taxele pana la ultimul banut, fireste), noua ne-a atras atentia una. Este vorba de Fusilier Ltd. Adica Limited. Numele companiei apare intr-o declaratie de interese mai veche a lui Biris (din 2010, mai precis), completata cu ocazia unei candidaturi pentru un fotoliu de deputat din partea partidului Forta Civica (inainte ca FC sa devina partidul lui MRU). Sa mai spunem ca, pana in acest moment, secretarul de stat Gabriel Biris nu a depus o declaratie de avere si una de interese (dar comunicatorii Ministerului de Finante ne-au asigurat ca asta se va intampla in cel mult o saptamana; noi suntem pe fazasi asteptam asta mai ceva ca venirea lui Mos Craciun). (vezi facsimil)

„Ltd“-ul este un off shore cipriot

Conform declaratiei de interese mentionate, Biris detine 25% din Fusilier Ltd in valoare de 1.000 de euro. Dar in ce tara o fi inregistrata firma asta? Declaratia de interese nu ne ajuta. Dar ne ajuta Monitorul oficial, care ne da toate datele: „FUSILIER LIMITED, societate inregistratasi functionand valabil in conformitate cu legea din Cipru, cu sediul social in Kolokotroni si Chrysorogiatisis, P.C. 3032, Limassol, Cipru, inregistrata in registrul de companii sub nr. HE 194597 din data de 17 martie 2007“. Tot Monitorul oficial ne spune si ca Fusilier Limited este „reprezentata de Gabriel Biris, in calitate de imputernicit, conform hotararii unanime a consiliului de administratie din data de 11.12.2007“.

Marea ipocrizie: off shore-ul nu plateste taxe in Romania

Asadar, mister lamurit: Fusilier Limited, detinuta in proportie de 25% de Gabriel Biris, este o societate off shore cipriota. Adica o societate comerciala folosita de baietii destepti nu ca sa faca evaziune fiscala, fireste, ci doar ca sa evite impozitele statului in care firma face afaceri. In cazul de fata, Fusilier Limited era (in 2008) co-proprietar al unei firme romanesti (Trinoro Achizitii SRL). In cazul in care o firma romaneasca detinuta de un off shore are profit, acest profit se repartizeazaoff shore-ului, adica actionarului/proprietarului firmei. Numai caoff shore-ul nu plateste impozit pe profit in conformitate cu legea romana (adica mult), ci foarte putin, in conformitate cu legea statului in care a fost infiintat (Cipru, in cazul nostru). Practic, statul roman nu primeste nici un impozit pe profit de la off shore. Nimic, zero. Taman invers decat la evazionistii aia rupti in cur pe care-i omoara Biris: aia cica nu platesc impozite pentru ca nu si-ar declara veniturile, dar off shore-ul lui Biris declara venituri (din profit), insa nu plateste nimic statului roman. Legal. Ei, vedeti? Asta se cheama optimizare fiscala, nu evaziune.

Biris mai reprezinta un off shore cipriot

Dar Biris nu s-a rezumat doar la off shore-ul Fusilier Limited, a mai reprezentat si altele. A reprezentat, de exemplu, inca un off shore din Cipru (tot conformMonitorului oficialsi tot actionar in Trinoro Achizitii SRL): „DASMINO CONSULTANTS LIMITED, societate inregistratasi functionand valabil in conformitate cu legea din Cipru, cu sediul social in Gr. Xenopolou nr. 17, 3106 Limassol, Cipru, inregistrata in registrul de companii sub nr. HE 213574 din data de 28 noiembrie 2007 (…), reprezentata de Gabriel Biris, in calitate de imputernicit, conform hotararii unanime a consiliului de administratie din data de 12.12.2007“.

Hai, si douaoff shore-uri in Nicosia

Si mai sunt si altele. De exemplu (de asemenea din Monitorul oficial), „ITHORNO LIMITED, persoana juridica cipriota, infiintatasi functionand in conformitate cu legislatia din Cipru, cu sediul in 11 Florinis Street, City Forum, Nicosia, Cipru, inregistrata la Registrul Societatilor din Cipru sub nr. HE172521, detinatoare a 150 parti sociale, reprezentand 50% din capitalul social al Societatii, reprezentata prin dl. Gabriel Biris, imputernicit conform hotararii Consiliului de Administratie din 20 mai 2008“ si „SEFERCON LIMITED, persoana juridica cipriota, infiintatasi functionand in conformitate cu legislatia din Cipru, cu sediul in 11 Florinis Street, City Forum, Nicosia, Cipru, inregistrata la Registrul Societatilor din Cipru sub nr. HE172513, detinatoare a 150 parti sociale, reprezentand 50% din capitalul social al Societatii, reprezentata prin dl. Gabriel Biris“.

Ambele companii off shore sunt actionare in Bob Development SRL, companie de imobiliare.

Catalin Prisacariu

Vezi si:

Marele combinator Truica a furat 40 de parasute

___

ANCHETA Daciana a trait cu aer de cind e Ponta premier


(333 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Kamikaze

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Kamikaze:

Biris haituieste saracii cu taxe dar are off shore in Cipru ca sa evite taxele in Romania | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60663199424744 seconds.