Duminicã, 19 Iunie 2005 - 12:45 PM Aleg.RO: Raport privind situaþia hidrometeorologicã în intervalul 18.06.2005, ora 7.00 - 19.06.2005, ora 7.00
Publicat de: ---
I. SITUATIA HIDROMETEOROLOGICA
1.Situatia si prognoza hidrologica pe raurile interioare si Dunare, din 19.06.2005, ora 06.00
RAURI: Debitele au fost in scadere, exceptand raurile din Dobrogea pe care au fost stationare.
Mici cresteri izolate de debite s-au inregistrat pe unele rauri mici si pe cursurile superioare ale unor rauri din zonele de deal din bazinele hidrografice Somes, Mures, Olt si Siret.
Debitele se situeaza la valori intre 40-80% din mediile multianuale lunare, mai mari pe raurile din Banat, pe Vedea si Neajlov (peste 100%).
Nivelurile pe rauri la statiile hidrometrice se situeaza sub cotele de atentie.
Debitele vor fi in scadere, exceptand raurile din Dogrogea unde vor fi stationare.
Sunt posibile cresteri izolate de debite pe unele rauri mici din zonele de deal din estul si sudul tarii datorita averselor prevazute.
DUNARE: Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) a fost in scadere (6100 mc/s), sub media multianuala lunara (6450 mc/s).
Pe sectorul aval Portile de Fier, debitele au fost in crestere pe sectorul Gruia-Calafat (conditionat) si in scadere pe sectorul Bechet-Tulcea.
Se situeaza in FAZA a II-a DE APARARE urmatoarele incinte indiguite: Filipoiu din Insula Mare a Brailei (jud. Braila); Canton km 30-Ciulinet, R3, R4, Balteni-Mahmudia (jud. Tulcea);
Se situeaza in FAZA I DE APARARE urmatoarele incinte indiguite: Braila-Dunare-Siret, Noianu-Chiscani, Calmatui-Gropeni-Chiscani, Varsatura, Municipiu (jud. Braila); Facaieni-Vladeni (jud. Ialomita); 23 August-Grindu, Grindu-Canton km 30, Sf. Gheorghe, Sulina, Macin, Letea, Ciulinet-Isaccea, Crisan, Gorgova, Sosea Macin-Smardan, Smardan, Nufaru-Balteni, Macin-Iglita-Carcaliu, Smardan-23 August, Mahmudia, Chilia Veche (jud. Tulcea).
Debitul la intrarea in tara (sectiunea Bazias) va fi in scadere.
Pe sectorul aval Portile de Fier, debitele vor fi in crestere pe sectorul Gruia-Bechet si in scadere pe sectorul Corabia-Tulcea.
OBIECTIVE AFECTATE:
Judetul Alba
Ca urmare a precipitatiilor abundente si a scurgerii de pe versanti, din data de 17.06.2005, in localitatile Cricau si Galda de Jos au fost afectate: 24 case, 52 anexe gospodaresti, 25 ha teren agricol, 12 fantani.
Judetul Galati
Ca urmare a precipitatiilor abundente, insotite de descarcari electrice, din noaptea de 17.06-18.06.2005, localitatile Tg. Bujor si Blabanesti au ramas nealimentate cu energie electrica.
Judetul Suceava
Ca urmare a descarcarilor electrice, din data de 17.06.2005, in localitatile Suceava, Preutesti si Bala au fost afectate: 2 case (incendiate), 1 anexa, 1 tablou distributie energie electrica.
Judetul Timis
Ca urmare a precipitatiilor insemnate cantitativ, din data de 17.06.2005, in localitatea Jamu Mare au fost afectate: 60 fantani, 2 obiective social-economice.
Masuri intreprinse
In zonele afectate s-au deplasat in teren reprezentanti ai comitetelor Locale pentru Situatii de Urgenta, Sistemelor de Gospodarire a Apelor si Inspectoratelor Judetene pentru Situatii de Urgenta pentru stabilirea masurilor operative ce se impun.
In judetul Galati, echipe de la SC Electrica s-au deplasat in teren pentru remedierea defectiunilor.
In judetul Alba, alimentarea cu apa potabila a cetatenilor din localitatile afectate s-a realizat cu o cisterna de la SC Albalact S.A. Alba Iulia.
2. Situatia meteorologica in intervalul 18.06.2005, ora 09 - 19.06.2005, ora 06
In tara vremea s-a racit usor in cea mai mare parte a tarii. In jumatatea de nord - ziua - cerul a fost mai mult noros si pe arii extinse a plouat; in cursul noptii - au fost doar innorari temporare, iar ploile au incetat treptat. In restul teritotiului cerul a fost variabil, cu innorari dupa-amiaza si noaptea cand au cazut ploi in: Dobrogea, jumatatea de est a Munteniei si cu totul izolat in Oltenia. Ploile au avut mai ales caracter de aversa si pe arii restranse s-au semanlat si descarcari electrice. Cantitatile de apa au depasit 10 l/mp, izolat, in: Moldova (pana la 13 l/mp la Darabani), Transilvania (pana la 11 l/mp la Odorhei) si la munte (pana la 22 l/mp la Lacauti). Vantul a prezentat intensificari in toate regiunile. Temperaturile maxime au fost cuprinse intre 19 grade la Darabani si 32 de grade la Giurgiu, Bucuresti-Filaret si Mangalia. La ora 06 temperatura aerului avea valori cuprinse intre 7 grade la Cimpeni si 20 de grade la Calafat. La munte, local, a fost ceata.
La Bucuresti vremea a fost calda. Cerul a fost variabil, cu innorari noaptea cand trecator a plouat slab. Temporar vantul a avut intensificari. Temperatura maxima a fost de 30 de grade la Afumati si Baneasa si de 32 de grade la Filaret. La ora 06 se inregistrau 14 grade la Afumati si Baneasa si 15 grade la FIlaret.
II. CALITATEA APELOR
SGA Olt ne informeaza ca, in data de 18.06.2005, ora 12.00, in zona localitatii Fagetelu, ca urmare a avarierii conductei de transport titei nr. 2 Orlesti-Poiana Lacului (posibil atac la conducta), apartinand S.C. CONPET S.A. Ploiesti, s-a produs o poluare accidentala a raului Vedea, in care s-a scurs o cantitate de cca. 200 l titei, pe o lungime de 1 km. Nu s-a semnalat mortalitate piscicola.
S-au amplasat 4 baraje la 10 m, la 500 m, la 550 m si aproximativ 2,5 km aval de locul producerii poluarii si s-a intervenit cu material absorbant.
O comisie formata din reprezentantii autoritatilor responsabile se afla la fata locului pentru evaluarea incidentului si luarea masurilor ce se impun.
Directia Apelor Dobrogea Litoral ne informeaza ca, in data de 18.06.2005, pe malul lacului Siutghiol, din dreptul debarcaderului insulei Ovidiu si pana la coada lacului, in apropiere de statia de epurare Ovidiu, a fost observat fenomenul de mortalitate piscicola - puiet de peste mort pe fundul apei.
S-au prelevat probe de apa si se va reveni cu amanunte dupa efectuarea analizelor de laborator.
III. CALITATEA MEDIULUI
ÃŽn domeniul aerului
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
ÃŽn domeniul solului si vegetatiei
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
3. ÃŽn domeniul supravegherii radioactivitatii mediului
În tara si în capitala valorile radioactivitatii mediului s-au încadrat în limitele normale de variatie ale fondului natural.
4. În municipiul Bucureºti
Nu au fost semnalate evenimente deosebite.
NOTA: Conform HG 638/1999
FAZA I de APARARE - atunci cand nivelul apei ajunge la piciorul taluzului exterior al digului pe o treime din lungimea acestuia;
FAZA a II-a de APARARE - atunci cand nivelul apei ajunge la jumatatea inaltimii dintre cota fazei I si cea a fazei a III-a de aparare;
FAZA a III-a de APARARE - atunci cand nivelul apei ajunge la 0,5-1,5 m sub cota nivelurilor apelor maxime cunoscute sau sub cota nivelului maxim pentru care s-a dimensionat digul respectiv sau la depasirea unui punct critic.
(563 )
| |
|