Sâmbătă, 18 Iunie 2005 - 10:07 AM Aleg.RO: Numai voiajurile senatorilor au costat anul trecut 2 milioane de euro

Publicat de: Liliana RUSE

Gândul Aproape 100 de miliarde de lei, adică 2 milioane și jumătate de euro. Atât au cheltuit senatorii, anul trecut, pe deplasări în țară și în străinătate, după cum arată un raport al direcțiilor specializate din Senat. Anul 2004 are o particularitate nu doar prin suma enormă alocată din banii de la buget pentru plimbările parlamentarilor, ci și prin felul în care s-au împărțit aceste sume: două treimi pentru deplasările în țară și o treime pentru plecările în străinătate. Astfel, 68,1 miliarde de lei au revenit deplasărilor în țară ale senatorilor și 25,8 miliarde de lei pentru cele din afară.
Explicația este simplă: anul trecut a fost electoral, astfel că senatorii au bătut țara în lung și în lat, pentru a obține voturile electoratului. Au fost două tururi de scrutin la alegerile locale din iunie și alte două la parlamentare și prezidențiale. E drept că senatorii nu aveau voie să folosească mașinile de la Parlament pentru a-și face campanie electorală și nici să încaseze diurne dacă mergeau în alte locuri decât în circumscripțiile pe care le reprezintă în forul legislativ. Dar sistemul deconturilor fictive nu s-a inventat anul trecut, astfel că ar fi foarte greu de dovedit că senatorii au încălcat legea.

1 miliard de lei pentru Congresul de drept constituțional din Chile

Tot în anul trecut, senatorii au avut un total de 168 de deplasări în afara țării. Spre deosebire de alți ani, în 2004 au fost puține destinații exotice, dar chiar și aceste puține distracții au fost plătite cu un preț măsură. Tot din bani de la buget, firește. Cel mai mult a costat deplasarea a cinci persoane în Chile, între 10 și 19 ianuarie. Peste 1 miliard de lei au fost alocați participării delegației române la cel de-al patrulea Congres mondial de drept constituțional.
La jumătate de preț s-a făcut vizita în Mexic a unei delegații de trei persoane, între 6 și 12 ianuarie, cu prilejului unei reuniuni pe teme de mediu înconjurător. Senatul a plătit pentru asta în jur de 656 de milioane de lei. Vizita oficială în China a șase persoane, în frunte cu președintele Nicolae Văcăroiu, s-a ridicat la 336 de milioane de lei, pentru o săptămână. Au mai fost mici deplasări în Indonezia și Kuweit, dar destinația predilectă a senatorilor a fost, anul trecut, Franța, unde s-au făcut peste 30 de vizite mai mult sau mai puțin oficiale.


(725 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Numai voiajurile senatorilor au costat anul trecut 2 milioane de euro | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.76773309707642 seconds.