Sâmbãtã, 18 Iunie 2005 - 01:07 PM Aleg.RO: Când trei se ceartã, câºtigã PSD
Publicat de: Liliana RUSE
„Igen” astãzi, „Nem” mâine. Aºa decurg relaþiile UDMR cu partenerii de guvernare, în ciuda aparenþelor de perfectã înþelegere pe care liderii celor patru partide se strãduiesc sã se afiºeze.
Se bate palma astãzi cã Legea minoritãþilor intrã în pachetul pentru care Guvernul îºi asumã rãspunderea în Parlament, mâine se suceºte Mona Muscã ºi nu mai vrea. Marko Bela intrã la negocieri dure cu ministrul ºi o convinge sã accepte legea aºa cum o vrea UDMR, Mona Muscã se rãzgândeºte în ziua urmãtoare ºi-i trimite vicepremierului 17 pagini de amendamente prin fax. Încep din nou discuþii. Ministrul Culturii se lasã greu, dar acceptã cu jumãtate de gurã. Fix a doua zi, în ºedinþa de guvern, Muscã declamã cã nu va fi niciodatã de acord cu includerea Legii minoritãþilor în pachetul de reformã a Justiþiei ºi cere dezbaterea proiectului prin proceduri parlamentare obiºnuite. UDMR este învinsã la puncte, iar liderii sãi aºteaptã, cu sufletul la gurã, sã vadã cum va ieºi legea din furcile caudine ale Legislativului.
Uniunea n-a avut mult de aºteptat pentru a-ºi lua revanºa. Printr-o manevrã care i-a lãsat cu gura cãscatã chiar ºi pe mai-marii liberali ºi democraþi, Marko Bela le-a spus în faþã sã-ºi ia „la revedere” de la voturile UDMR pentru schimbarea din funcþii a lui Adrian Nãstase ºi a lui Nicolae Vãcãroiu. „E doar temporar, pânã iese din Parlament Legea minoritãþilor”, ºi-a liniºtit Marko partenerii, încurajat de lipsa de apetit a conservatorilor lui Dan Voiculescu, în chestiunea înlãturãrii din funcþii a preºedinþilor pesediºti ai Parlamentului. Dar de la „la revedere” la „adio” nu mai e decât un pas, pe care udemeriºtii nu se vor sfii sã-l facã. Iritaþi de lipsa de cuvânt a celor din PNL ºi din PD, în mai toate chestiunile asupra cãrora se convenise într-o armonie deplinã, liderii UDMR sunt hotãrâþi sã rãspundã cu aceeaºi monedã ºi sã blocheze iniþiativele politice sensibile ale cele douã partide.
„Trãdare!”, au þipat liberalii ºi democraþii, „pe vremea PSD nu îºi permiteau ei sã facã aºa ceva!”. E drept. UDMR este singura formaþiune politicã din România care s-a aflat, în ultimii nouã ani, fãrã pauzã, la guvernare, trecând fãrã jenã de la un aliat la altul. Statutul de partener tãcut al PSD a fost ideal pentru udemeriºti. Nu era nimic sã nu se rezolve la o partidã de tenis cu piciorul între Viorel Hrebenciuc ºi Verestoy Atilla, intraþi în folclorul politic ca fiind cuplul perfect complementar. Cele mai dureroase cerinþe ale udemeriºtilor s-au rezolvat în timpul guvernãrii pesediste: poliþiºti care vorbesc maghiarã, traducãtori în Justiþie ºi amplasarea Statuii celor 13 generali. ÃŽn cei patru ani de guvernare comunã, PSD ºi UDMR au avut protocoale care s-au respectat cu sfinþenie. Pe lângã binele general al comunitãþii, liderii udemeriºti s-au îngrijit ºi de binele personal. Mulþi dintre ei au învãþat de la Hrebenciuc cum se fac afaceri înfloritoare la limita legii, iar averea lui Verestoy s-a umflat, propulsându-l pe un loc fruntaº în Top 300. Despãrþirea de PSD a fost dureroasã, mai ales cã precedenta cooperare cu PNL ºi cu PD nu dãdea udemeriºtilor speranþe de mai bine. De teama lui Bãsescu, liderii Uniunii au înghiþit în sec ºi s-au aºezat la masa acestei guvernãri, alãturi de PNL, PD ºi PUR. N-a trecut mult, ºi udemeriºtii ºi-au vãzut confirmate temerile: nu îºi vor putea promova interesele fãrã lupte de gherilã. Iar când trei se ceartã, câºtigã PSD.
(757 )
| |
|