Miercuri, 16 Decembrie 2015 - 05:37 AM Aleg.RO: O cautiune de 750.000 de dolari i-ar putea aduce libertatea omului de afaceri Dumitru Martin

Publicat de: ---

romanialibera

Omul de afaceri roman Dumitru Martin, arestat de FBI pe 10 decembrie, intr-un dosar de dare de mită, ar putea fi eliberat dacă achită o cauţiune de 750 .000 de dolari, potrivit hotărarii unui judecător federal din Sacremento, California, informează Mediafax.

Informaţia a fost confirmată pentru Romanian Community Coalition de către avocatul John Balazs, apărătorul lui Martin.

"Sperăm să plătim cauţiunea săptămana aceasta sau următoarea", a declarat avocatul Balazs.

Decizia de eliberare pe cauţiune a lui Dumitru Martin a fost luată de judecătoarea Allison Claire, membră a Curţii de Apel din Sacramento, in sedinţa de luni.

După ce a fost arestat de FBI pe 1 decembrie in incinta aeroportului din San Francisco - sub acuzaţia de dare de mită -, Dumitru Martin a fost prezentat pentru prima dată in faţa unui judecăator federal la San Francisco, pe 2 decembrie, după care a fost adus in custodie la Sacramento, unde a compărut pe 8 decembrie in faţa judecătoarei federale Carolyn K. Delaney.

Dumitru Martin a compărut din nou in faţa judecătoarei Delaney pe 9 decembrie, intr-o audiere in care a pledat pentru eliberarea sa pe cauţiune.

In cadrul acestei audieri, procurorul adjunct federal Todd Pickles a cerut ca Dumitru Marin să fie menţinut in arest preventiv fără posibilitatea eliberării pe cauţiune, in timp ce avocatul apărării, John Balazs, a cerut eliberarea pe cauţiune in condiţii stricte.

Citeşte şi: Acţionarul companiei Polaris, Dumitru Martin, arestat de FBI. Ce acuzaţii i se aduc

Dumitru Martin, acţionar al firmei Polaris Constanţa, unchi al deputatului PSD Eduard Martin, a fost arestat de FBI şi acuzat de mituirea unui ofiţer din cadrul Forţelor Aeriene (US Air Force) in vederea obţinerii unui contract in valoare de 10,35 milioane de dolari, la baza Kogălniceanu, scria Sacramento Bee pe 9 decembrie.

In pofida faptului că Dumitru Martin a fost arestat pe 1 decembrie, presa americană a relatat cazul abia pe 9 decembrie, cand documentele legate de caz au fost făcute publice, iar cel acuzat a avut timp să-şi construiască apărarea, comentează Romanian Community Coalition.

Potrivit Sacramento Bee, Dumitru Martin a fost arestat de FBI pe Aeroportul Internaţional din San Francisco, unde ajunsese de la New York. El fusese invitat la o intalnire, la San Francisco, de către agenţi sub acoperire, care s-au prezentat drept mijlocitori in acest aranjament in vederea dării/luării de mită.

Dumitru Martin, prin firma Polaris M Holding, avea contracte preferenţiale cu SRI, SIE şi Ministerul de Interne, scrie Romanian Community Coalition, citand informaţii de presă şi documente oficiale.

Una dintre instituţiile publice care a semnat mai multe contracte cu Polaris M Holding este Serviciul de Informaţii Externe (SIE), relata un post romanesc de televiziune pe 19 martie, aminteşte Romanian Community Coalition.

Mai precis, SIE i-a atribuit, in perioada 2009-2013, şase contracte pentru salubrizare, in valoare totală de aproximativ 146.000 de lei, potrivit aceleiaşi surse.

De asemenea, o unitate militară a Serviciului Roman de Informaţii (SRI) a apelat la serviciile firmei de salubrizare Polaris M Holding. In acest sens, intre 2008 şi 2010 i-au fost atribuite trei contracte pentru colectarea şi depozitarea deşeurilor menajere, in valoare de aproximativ 97.000 de lei, potrivit sursei citate.

In ceea ce priveşte acordarea contractelor respective, instituţiile publice au ales procedura negocierii, fără publicarea unui anunţ de participare in SEAP. Cu alte cuvinte, Polaris M Holding a fost singura firmă chemată, scrie Romanian Community Coalition.

Deşi este vorba despre banale contracte de curăţenie, SIE şi SRI au precizat că au ales procedura negocierii pe motiv că "serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate" sau că "serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive tehnice", mai scrie Romanian Community Coalition.

De asemenea, o publicaţie locală din Constanţa a relatat că "Unitatea Militară 0461 Bucuresti, adică Serviciul Roman de Informaţii, nu colaborează decat cu Polaris M Holding, in cazul eliminarii deşeurilor menajare şi igienizării".

Autoritatea contractantă a demarat o procedură de achiziţii publice pentru salubrizarea Hotelului Neptun din Mamaia, unde se cazează "băieţii cu ochi albaştri", şi a incheiat un acord-cadru - prin negociere fără anunţ de participare -, deoarece serviciile pot fi furnizate numai de un anumit ofertant, din motive legate de protejarea unor drepturi de exclusivitate. Acesta este Polaris M Holding, care va primi 87.271,94 lei, T.V.A. inclus, potrivit publicaţiei locale, citate de Romanian Community Coalition.

Aceeaşi firmă se ocupă de colectarea gunoiului menajer şi in hotelurile Ministerului de Interne Meridian, din staţiunea Mamaia, Diana din Saturn şi Piersicul din Neptun. In acest caz, Polaris primeste aproximativ 90.000 de lei, dezvăluie publicaţia locală citată de Romanian Community Coalition.

Citeşte şi: Cine sunt romanii care au exportat corupția in SUA

Potrivit bilanţurilor fiscale depuse la Ministerul Finanţelor, firma Polaris a inregistrat caştiguri uriaşe in ultimii ani, potrivit Romanian Community Coalition, care citează presa locală.

Polaris M Holding a avut un profit de aproximativ 17,4 milioane de euro in 2013, iar in 2012 de 11,8 milioane de lei. De asemenea, firma a inregistrat, in 2010 şi 2011, profituri de aproximativ 25,1 milioane de lei, potrivit aceleiaşi surse.

In documentul de acuzare prezentat instanţei, in baza căruia s-a cerut mandatul de arestare pe numele lui Dumitru Martin, agentul FBI Matthew Young, specialist in combaterea infracţiunilor de corupţie, a prezentat investigaţia, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 17 luni şi care a condus la arestarea lui Dimitru Martin pe 1 decembrie.

Din document reiese că agenţii FBI nu au colaborat cu oficialii romani in această anchetă. Mai mult, in document se arată că, din cauza unor evenimente din Romania care au avut loc in martie 2015, acestea "au amanat, apoi impiedicat ca Dumitru Martin sau reprezentanţi ai firmei Polaris să participe la intalnirea programată pentru a semna contractul şi plăti mita comandantului", potrivit Romanian Community Coalition.

Documentul arată că reprezentantul FBI la Bucureşti l-a informat pe agentul Young că firma Polaris a fost contactată de oficialii romani intr-o anchetă de corupţie. Reprezentantul de la Bucureşti sugera intr-un raport că familia Martin se temea să continue contractul cu oficialul american, dat fiind că in Romania se desfăşura o anchetă de corupţie.

Ancheta evocată in documentul FBI este cea deschisă de DNA impotriva lui Radu Mazăre pe 16 martie 2015, in care acesta era acuzat, intre altele, că "in perioada 2008-2014, inculpatul Mazăre Radu Ştefan, cu ajutorul inculpatului Strutinsky Sorin Gabriel, a primit de la o societate comercială peste 7 milioane de euro pentru că i-a asigurat acesteia caştigarea unei licitaţii organizate de Primăria Constanţa pentru delegarea gestiunii serviciului de salubrizare a oraşului", potrivit Romanian Community Coalition.

In urma acestei anchete DNA şi a faptului că Dumitru Martin nu s-a putut deplasa la intalnirea cu agenţii FBI, contractul care urma să ii fie acordat a fost incredinţat altei firme, iar agenţii FBI au fost nevoiţi să creeze un nou scenariu pentru ca să-l poata prinde pe Martin.

Tot pe 9 decembrie, cand la Sacramento se discuta eliberarea pe cauţiune a lui Dumitru Martin, la Bucureşti DNA a trimis in judecată dosarul care-l avea ca inculpat pe Mazăre şi firma Polaris.

In pofida faptului că prejudiciul este imens, toţi inculpaţii din acest dosar au fost trimişi in judecată "sub control judiciar", comentează Romanian Community Coalition.

Dumitru Martin are posibilitatea fie să pledeze vinovat pentru dare de mită in faţa Curţii federale americane din Sacramento, fie să fie judecat intr-un proces cu juraţi, notează aceeaşi sursă.

Singurul RCA in 12 rate comenteaza /* (c)


(203 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

O cautiune de 750.000 de dolari i-ar putea aduce libertatea omului de afaceri Dumitru Martin | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66678285598755 seconds.