Miercuri, 16 Decembrie 2015 - 05:37 AM Aleg.RO: Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor, ADOPTATA de plen. Ce pensii vor avea senatorii si deputatii

Publicat de: ---

Antena 3

Legea va ajunge la presedintele Klaus Iohannis, care este obligat acum, in termen de 10 zile, sa promulge proiectul .

Astfel, parlamentarii vor primi o pensie speciala, calculata in functie de numarul de mandate incheiate, insa in limita a cel mult trei. Pentru a beneficia de pensie, ei vor trebui sa fi incheiat cel putin un mandat complet.

Un parlamentar cu un mandat ar urma sa primeasca o astfel de pensie de aproximativ 1.550 de lei, cel cu doua mandate ar primi 3.100 de lei, iar cei cu minimum trei mandate ar castiga, in plus, aproximativ 4.600 de lei.

Adoptarea proiectului a fost marcata de dispute procedurale intre PSD si PNL. Parlamentarii au adoptat, in plen, raportul Comisiei pentru stat, prin care era modificata Legea pensiilor speciale, acceptand, partial, criticile aduse de Klaus Iohannis.

Ulterior, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a anuntat ca legea a fost adoptata cu totul, insa PNL a solicitat un vot suplimentar, invocand regulamentul, pentru lege in ansamblu. Intentia era astfel ca legea sa fie respinsa la al doilea vot, dupa adoptarea modificarilor aduse de comisii. Valeriu Zgonea a anuntat ca o lege reexaminata nu poate fi respinsa ulterior, ci doar aprobat sau respins raportul Comisiilor. Cum raportul a fost aprobat, legea se considera adoptata, a explicat Valeriu Zgonea.

In cele din urma, Zgonea a acceptat acordarea unui nou vot, dupa ce si presedintele Comisiei de statut, social-democratul Bogdan Niculescu-Duvaz, a transmis ca un nou vot este obligatoriu.

La doilea vot, legea a obtinut 287 de voturi "pentru" si cinci abtineri si un vot "impotriva", liberalii anuntand ca nu vor vota in plen, pentru a se "delimita" de acest proiect.

In cele din urma, legea a fost anuntata ca fiind aprobata in integralitate, cu amendamentele aduse de Comisii.

Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor a fost adoptata in luna iunie, fiind trimisa spre reexaminare ulterior de catre presedintele Klaus Iohannis. Comisia pentru statut a modificat, in mai multe randuri, proiectul, fiind apoi amanata dezbaterea in plen.

In luna septembrie, comisia pentru Statut a modificat raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind ca alesii care au avut minimum un an de mandat - nu 6 luni cum era initial - vor primi pensii speciale si ca deputatii si senatorii au dreptul la aceste pensii la incetarea mandatului si daca nu sunt realesi

Ulterior, proiectul a mai trecut printr-o faza de modificari, stabilindu-se ca de pensiile speciale nu vor putea beneficia cei care nu au incheiat cel putin un mandat. Mai mult, vor avea dreptul, la incetarea mandatului, la indemnizatie pentru limita de varsta, daca nu sunt realesi pentru un nou mandat.

Deputatii si senatorii beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta de la data la care li se acorda drepturile de pensie pentru limita de varsta, dar nu mai devreme de data incetarii mandatului aflat in derulare.

Pentru mandate incomplete, indemnizatia pentru limita de varsta se calculeaza proportional cu perioada de mandat efectiv exercitata, dar nu mai putin de un mandat de activitate parlamentara.

Pe perioada exercitarii unui nou mandat, plata indemnizatiei pentru limita de varsta se suspenda, urmand a fi reluata, la incetarea acestuia, in cuantumul recalculat prin valorificarea perioadei de mandate exercitat dupa suspendare.

Nu beneficiaza de indemnizatia pentru limita de varsta deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea, in calitate de deputat sau senator, a unei infractiuni de coruptie prevazuta la art. 289 - 291 din Legea Codului Penal.

Comisia de Statut a introdus si alte infranctiuni pentru care deputatii si senatorii, daca au fost condamnati, nu vor beneficia de pensii speciale, si anume pentru infractiunile prevazute la art. 254 – 257, adica pentru ultraj, tulburarea de posesie, distrugere calificata, distrugere in culpa.

Initial, Comisia de Statut a analizat cererea de reexaminare, fara a tine cont de mare parte din recomandarile sefului statului.

Comisia a stabilit ca parlamentarii vor incasa pensiile din momentul in care au decizii de pensionare in sistemul de stat, iar cuantumul a ramas acelasi ca cel initial, respectiv 0,55% din indemnizatia de parlamentar, de acesta urmand sa beneficieze deputatii si senatorii care au avut mandate consecutive pana la 3 mandate. De asemenea, contrar recomandarilor presedintelui, comisia a decis ca vor beneficia de pensii si cei condamnati definitiv pentru incompatibilitate.


(227 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Antena 3

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Antena 3:

Legea pensiilor speciale ale parlamentarilor, ADOPTATA de plen. Ce pensii vor avea senatorii si deputatii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.7605299949646 seconds.