Vineri, 27 Noiembrie 2015 - 04:56 AM Aleg.RO: CPBR: "Vom cere presedintelui Iohannis sa sesizeze Curtea Constitutionala"

Publicat de: ---

Bursa      *  Oana Petrescu, CPBR: "Aceasta lege va creste comisioanele si dobanzile in sistemul bancar"
       Consiliul Patronatelor Bancare din Romania (CPBR) va solicita presedintelui Klaus Iohannis sa sesizeze Curtea Constitutionala cu privire la Legea darii in plata, invocand retroactivitatea si incalcarea dreptului de proprietate si sa retrimita legea in Parlament pentru reexaminare, a spus, ieri, Bogdan Preda, directorul executiv al CPBR . De asemenea, membrii consiliului sustin ca vor cere clarificari referitoare la aspectele tehnice ale acestei legi, atat de la BNR, cat si de la Ministerul Finantelor. Totodata, acestia doresc sa infiinteze un registru de evidenta pentru cei care vor sa beneficieze de darea in plata.
     In plus, CPBR solicita includerea unor paragrafe in cadrul legii care sa presupuna, printre altele, ca valoarea apartamentului sa nu depaseasca 150.000 de euro, iar clientul care vrea sa predea cheile casei sa nu fi trecut printr-o restructurare si sa aiba cu adevarat dificultati reale in achitarea ratelor. Potrivit CPBR, niciuna dintre propunerile facute nu a fost luata in discutie de parlamentarii din comisii.
     Bogdan Preda a declarat: "Pana acum, Presedintia a fost trecuta in prestiinta, la BCC, cum s-ar spune. Ii vom scrie presedintelui, in mod direct, sa subliniem ca aceasta lege era in discutie de mult timp pentru trans¬punerea directivei de catre ANPC. Vom prezenta ceea ce consideram noi ca reprezinta aspectele neconstitutionale ale aceste legi. Per total, vom sublinia faptul ca s-a plecat de la o propunere legislativa imbracata extrem de populist, care ar fi trebuit sa reglementeze exclusiv cazurile sociale, asa cum se arata in expunerea de motive si s-a ajuns la cu totul altceva. S-a pierdut pe parcurs insusi principiul pentru care a fost initiata aceasta lege".
     Membrii CPBR sustin ca vor reclama si rapiditatea cu care s-a aprobat aceasta lege, "prin diverse tertipuri", avand in vedere ca, la sfarsitul anului, ar trebui sa intre in implementare legea insolventei persoanelor fizice, iar in ianuarie ar urma sa fie implementata Directiva 17/2014 a Comisiei Europene privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale.
     Legea privind darea in plata va creste comisioanele bancare si dobanzile, dupa ce institutiile bancare vor absorbi impactul, in primul an, considera Oana Petrescu, director executiv CPBR.
     Domnia sa a spus ca nu ar fi nicio problema cu aceasta lege daca nu ar creste costurile sectorului bancar: "Faptul ca tu (n.r. debitorul) ai acest avantaj costa pe altcineva. Daca asta vor parlamentarii Romaniei, atunci asta sa se intample. Problema este ca bancile vor absorbi in primul an impactul privind provizioanele, dar ele sunt intermediari si, dupa 2-3 ani, vor include in pretul tuturor celorlalte servicii costul acestui produs pe pierdere. Vor creste inevitabil comisioanele bancare, dobanzile in intregul sistem bancar, pentru ca vom avea un produs subventionat, nu de stat, ci de banci".
     Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, miercuri, cu 233 de voturi pentru, un vot impotriva si o abtinere, proiectul de lege privind darea in plata a bunurilor imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Proiectul legislativ prevede ca debitorul poate sa stinga un credit ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat, fara sa mai plateasca vreo suma in plus. 

 link: ARB: "Vom avea in piata tot mai putine banci universale"

 link: ANEVAR: "Iohannis - intre salvarea clientilor si respectarea legilor europene"

 link: "Imprumutatul nu trebuie sa mai fie sclavul bancii"

 link: De ce sunt false semnalele de alarma ale BNR
 


(569 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

CPBR: "Vom cere presedintelui Iohannis sa sesizeze Curtea Constitutionala" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65712308883667 seconds.