Vineri, 27 Noiembrie 2015 - 07:56 AM Aleg.RO: Absorbtia fondurilor pentru POR 2007-2013, estimata sa creasca la 70%, sub media nationala de 80%

Publicat de: ---

Bursa

Absorbtia fondurilor pentru Programul Operational Regional (POR) 2007-2013 este estimata sa creasca, pana la sfarsitul anului, la 70%, dar ramane sub media nationala de 80%, a declarat, joi, Dan Nicula, director general Agentia pentru Dezvoltare Regionala Bucuresti-Ilfov (ADRBI), la o conferinta de specialitate .

Absorbtia fondurilor POR Foto: ziare.com

"Nu ar fi nicio problema daca nu ar creste toate costurile sectorului bancar. Faptul ca tu ai avantajul acesta costa pe altcineva. Daca statul roman vrea sa-ti dea tie avantajul asta sa stai cu chirie sau sa dai casa in plata problema e ca bancile vor absorbi in primul an impactul privind provizioanele si asa mai departe dar incepand cu al doilea sau al treilea, ei sunt intermediari, vor include in pretul tuturor celorlalte servicii costul acestui produs pe pierdere. Vor creste inevitabil comisioanele bancare, dobanzile in intregul sistem bancar pentru ca vom avea un produs subventionat. Nu subventionat de stat cum ar fi in regula, va fi subventionat de banci", a spus Petrescu.

Victor Ponta pe Facebook: Tehnocrati sau "urechisti"? Scandal pe "blocarea" POR

Potrivit acesteia, niciun operator privat nu poate fi obligat sa-si mentina in costuri nedefinit un asemenea produs.

"Bancile sunt intermediari. Daca vrem sa-si mentina capitalul in Romania vor trebui sa produca randamente egale cu celelalte banci, cu celelalte sisteme bancare. Randamentele tuturor sistemelor bancare din jur, cele cu care ne comparam, Cehia, Polonia sunt peste 10%, Romania trebuie sa ajunga acolo. Vom continua sa avem dividende de 10% la banci la 2-3 ani dar cu costuri mult mai mari pentru populatie. Daca asta vor parlamentarii Romaniei, asta o sa se intample. Asta este trist, ca nu s-a facut dezbaterea asta", a explicat oficialul CPBR.

La randul sau, Bogdan Preda, director executiv Relatii Publice si Institutionale a afirmat ca legea are probleme de constitutionalitate.

"Legea are probleme de constitutionalitate, pe langa faptul ca nu respecta propria expunere de motive. Cele de neconstitutionalitate tin de retroactivitate si dreptul de proprietate al bancii asupra banilor pe care i-a imprumutat", a explicat Preda.

El considera ca oamenilor cu probleme sociale le va fi cel mai greu sa plece din apartamente, pentru ca nu au unde sa se duca.

"Noi ne gandim sa incercam sa punem la punct un sistem legal, oficial, cat se poate de transparent, sa existe un registru de evidenta a celor care vor sa beneficieze de aceasta lege. Este foarte important sa se stie acest lucru. Atat pentru a dovedi sau a intelege exact pentru ce a fost nevoie de aceasta lege cat si pentru a intelege care sunt efectele ei pe termen lung", a mai afirmat Bogdan Preda.

Acesta a precizat ca CPBR va trimite o scrisoare catre presedintele tarii in care ii va semnala problemele ce tin de constitutionalitate.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat miercuri, cu 233 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite. Proiectul de lege prevede ca debitorul are dreptul sa stinga creditul ipotecar prin transmiterea catre creditor a dreptului de proprietate asupra bunului imobil ipotecat in favoarea creditorului, fara a mai plati altceva. Camera Deputatilor este for decizional pentru acest proiect de lege.


(971 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Absorbtia fondurilor pentru POR 2007-2013, estimata sa creasca la 70%, sub media nationala de 80% | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.