Joi, 16 Iunie 2005 - 07:53 AM Aleg.RO: Partidele sunt in febra alegerii europarlamentarilor

Publicat de: Marius Vulpe, C.S.,

Averea Peste douazeci de zile lunar ar trebui sa se perinde viitorii euroobservatori romani pe la sedintele de la Strasbourg ale Parlamentului European (PE). Or, acest lucru implica pentru alesi o semiostracizare, o excludere mai mult sau mai putin voluntara din tumultul vietii politice dambovitene, altfel spus intrarea pe linie moarta, perspectiva nu tocmai imbucuratoare pentru orgoliile unora.

Acest lucru explica de ce pe listele partidelor parlamentare nu se inghesuie personalitati de prim ordin ale politicii romanesti. Birourile Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor urmeaza sa aprobe lunea viitoare in sedinta comuna, lista celor care vor avea, din luna septembrie, rol de observatori la PE.

In aceste zile se dau examene la partid. La PSD, la PNL, la PD sunt teste sau interviuri cu politicienii care vor sa schimbe mandatul de legiuitor la Bucuresti cu acela de observator - elev atent, cu opinii, dar fara vot - pe langa europarlamentarii alesi in statele membre ale UE.

Beneficiind de trei, respectiv cinci scaune de eurobservatori, UDMR si PRM si-au desemnat rapid reprezentantii recrutati din randurile celor care nu prea au un cuvant important de spus in jocurile politice de acasa, in cazul Uniunii, - senatorul Karoly Ferenc Szabo, deputatul Kelemen Attila si deputatul Konya Sandor -, in timp ce partidul lui Vadim Tudor a impletit imaginea fostului diplomat Eugen Mihaescu, cu a controversatilor Vlad Hogea si Daniela Buruiana, laolalta cu a lui Petre Popeanga si Viorel Duca Senior.

Trimiterea unor profesionisti sa faca naveta intre Bruxelles si Strasbourg, via Bucuresti, ar provoca insa goluri in randurile celor ramasi acasa.

Echilibrul in Parlament nu se schimba, pentru ca proportia opozitie - putere ramane intacta. Cu toate aceastea, principalii actori politici nu fac rabat atunci cand vine vorba de criteriile de selectie pe care candidatii trebuie sa le indeplineasca.

Potrivit liderului PD, Emil Boc, un viitor observator la PE trebuie „sa cunoasca cel putin o limba straina foarte bine, o a doua satisfacator, de preferat engleza si franceza, sa dipuna de capacitatea de a putea face lobby Romaniei in structurile europene, unde o va reprezenta“. Cei alesi sunt nevoiti totodata sa renunte la orice functii politice de conducere in cadrul partidului. In prezent, creditati cu cele mai mari sanse sunt deputatii Roberta Anastase, Monica Iacob-Ritzi, Anca Boagiu, Marian Jean Marinescu si senatorul Cristian Carciumaru, lista nefiind insa inchisa.

Intre timp, aliatii liberali sunt si ei pe punctul de a finaliza lista cu cei sapte observatori. Aseara, tarziu, urma sa fie stabilita echipa. Daca initial liberalii s-au calcat pe picioare pentru a ocupa aceste posturi, doi candidati au renuntat pe parcurs, cazul senatorului Puiu Hasotti si al deputatului Cristian Boureanu, in competitie alergand in continuare ministrul Mona Musca, senatorii Teodor Melescanu, Nicolae Vlad Popa, Norica Nicolai si Adrian Cioroianu, ca si deputatii Cristian Adomnitei, Cristian Busoi, Mircea Cosea si Raluca Turcan. Toti doritorii vor fi obligati insa sa treaca prin filtrul unei comisii speciale din care vor face parte Eugen Nicolaescu, Mihai Voicu, Dan Motreanu si Mihai Razvan Ungureanu.

Lista candidatilor conservatori este destul de redusa, acestia plecand de la premisa ca reprezentarea sa fie facuta prin intermediul actualilor alesi din Comisiile de specialitate de politica externa si integrare europeana, deputatii Dumitru Becsenescu si Stefan Glavan si senatorul Silvia Ciornei, fiind prea putin probabil ca Dan Voiculescu sa lase din mana fraiele partidului pentru un asemenea loc de munca. Nici Glavan nu este prea dorit, in conditiile in care conservatorii ar trebui sa numeasca un inlocuitor pentru calitatea de presedinte al Comisiei de politica externa detinuta de alesul lor.

Limbile straine, competenta pe un anumit domeniu de interes al PE, capacitatea de exprimare intr-un limbaj accesibil a chestiunilor tehnice si juridice dezbatute in PE, cunoasterea institutiilor europene reprezinta cele mai importante criterii de selectie cu care se lauda PSD. Dar si pozitia in partid conteaza, oricat de europene ar fi criteriile afisate.

Un alt factor de selectie tine seama de oferirea unui loc caldut, dar cat mai departe de intrigile interne din PSD, oamenilor din vechea garda a lui Iliescu.

Nu este de mirare ca printre candidati se afla Corina Cretu, Antonie Iorgovan, Rodica Stanoiu, Serban Nicolae, Razvan Theodorescu sau Ioan Mircea Pascu. Toti, apropiati ai lui Ion Iliescu. Alte nume cunoscute din partid care candideaza sunt Alexandru Athanasiu, Titus Corlatean, Radu Podgoreanu sau Daciana Sarbu. Chiar astazi, conducerea partidului urmeaza sa dezbata la Senat candidatii partidului si se asteapta ca acestia sa fie supusi unui test, dupa toate probabilitatile cu proba scrisa si mai apoi una orala - ca la scoala.


(614 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Marius Vulpe, C.S.,


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Partidele sunt in febra alegerii europarlamentarilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65035700798035 seconds.