Joi, 16 Iunie 2005 - 07:04 AM Aleg.RO: Ultima sansa pentru anticipate este pe cale sa fie ratata

Publicat de: Sorin ROSCA STANESCU

ziua "Alianta DA se rasuceste in jurul axei ei", a fost titlul unei analize publicate relativ recent, in aceasta pagina de ziar. Aratam atunci ca, incet, dar implacabil, in interiorul Aliantei DA se schimba raporturile de forte. PNL, care la alegeri beneficiase de un relativ avans - respectiv de un numar mai mare de sustinatori - perceput mai mult decat PD ca partid aflat la guvernare, premierul fiind liberal, urma sa se erodeze si, intr-un termen relativ scurt, sa piarda puncte importante in favoarea social-democratilor. Ceea ce s-a si intamplat. Sondajul CURS, preluat ieri de intreaga presa, demonstreaza, fara echivoc, ca PD se afla cu sase procente inaintea PNL iar ascensiunea sa nu mai poate fi, practic, oprita. Si tot acum putem consemna ca este probabil ultima ocazie cand Alianta DA ar mai putea organiza alegeri anticipate, fara sa regrete ca a facut acest lucru. Daca astazi ele ar avea loc, Alianta DA s-ar alege cu 50 la suta. Si ar putea guverna in conditii mult mai bune. Oare va fi luata o asemenea decizie? Cum vor evolua, in viitorul apropiat, raporturile dintre PNL si PD, in conditiile in care Guvernul este condus de liberali, care au pierdut, insa, avansul de popularitate, fiind surclasati de social-democrati?

La prima intrebare imi este greu sa raspund. Daca procedurile pentru declansarea alegerilor anticipate vor fi puse in opera acum, in mod cert la origine nu se va afla opozitia. Pentru moment, PSD nu are interesul anticipatelor. Pentru ca puterea nu s-a erodat suficient pentru ca opozitia sa castige ceva pe aceasta cale a anticipatelor. De altfel, rezultatele sondajului CURS ne si arata ca anticipatele nu ar da, pentru moment, decat un singur castigator: Alianta DA cu 50 la suta. PSD ar putea fi interesat de o asemenea procedura abia ulterior, candva, in cursul anului viitor. Cand, probabil, liberalii si social-democratii vor incerca din rasputeri sa evite anticipatele. Dar chiar si in eventualitatea in care liderii Aliantei ar lua acum decizia de a forta mana electoratului - o decizie eroica, pentru ca ea presupune renuntarea de catre parlamentari la confortul mandatelor de senatori si deputati - procedura, pana la alegerile propriu-zise, ar fi complicata si de durata. Iar intre timp nu se stie daca Alianta DA se va mai putea bucura de avantajul celor 50 la suta dintre intentiile de vot. Este insa la fel de adevarat ca popularitatea presedintelui Traian Basescu a crescut la cote ametitoare, 70 la suta dinte romani avand incredere in seful statului. Iar un transfer masiv de credibilitate catre Alianta, in general si PD, in special, ar putea reechilibra situatia, facand posibil un rezultat bun si peste cateva luni. Probabil insa trebuie sa punem punct ideii anticipatelor din acest an.

In schimb, ceea ce se intampla in interiorul Aliantei este de natura sa le dea batai de cap liderilor acesteia. Si poate crea adevarate cutremure politice cu reverberatii la nivelul intregii societati. Compozitia unui guvern trebuie sa respecte, in general, raportul de forte existent in interiorul coalitiei. In acest moment, vorbim de doua partide relativ mari, PNL si PD, al caror raport de forte s-a inversat, de un partid numitor comun al ultimelor guvernari, UDMR si de o formatiune intrata, atat in Parlament, cat si in Executiv, pe gaura cheii. Am numit Partidul Conservator, fost umanist. Mutatiile dramatice care se produc in interiorul coalitiei vizeaza, in acest moment, exclusiv Alianta. Din moment ce liberalii si-au pierdut rolul preponderent, fiind surclasati de catre democrati, mai devreme sau mai tarziu acest nou raport de forte va putea influenta decisiv si compozitia politica a Guvernului. Zilele lui Calin Popescu Tariceanu pot fi, din aceasta perspectiva, numarate. Vom asista, nu peste mult timp, la formularea, de catre social-democrati, a unor pretentii, de altfel justificate, de a prelua controlul asupra Executivului.

Deci, daca nu vor fi anticipate, atunci vom avea, cu certitudine, o remaniere sau chiar o schimbare de guvern, care s-ar putea petrece in scurt timp, in toamna, dupa Raportul de tara. Si indiferent de rezultatul acestuia. De altfel, in mod straniu, aceasta este si singura sansa pe care o au liberalii de a recupera, in viitor, pierderea de viteza pe care au suferit-o in 2005, prin simplul fapt ca s-au aflat la conducerea Executivului. Preferand un rol secund intr-un viitor guvern, PNL va avea sansa de care a beneficiat, pana in prezent, PD si anume sa redistribuie, in propriul avantaj, adeziunea sustinatorilor Aliantei.

Ceea ce inseamna ca nu este deloc exclus ca, pentru a doua oara intr-un interval istoric relativ scurt, Alianta sa se rasuceasca in jurul axei sale. Si sa asistam, din nou, la o ascensiune a liberalilor. Cu singura conditie ca PD sa accepte ca, incepand din toamna, sa conduca al doilea guvern al Aliantei.


(669 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Sorin ROSCA STANESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Ultima sansa pentru anticipate este pe cale sa fie ratata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63693189620972 seconds.