Vineri, 30 Octombrie 2015 - 05:36 AM Aleg.RO: Investitorii se plang de propunerile ASF pentru o lege a emitentilor

Publicat de: ---

Bursa      Asociatia Investitorilor pe Piata de Capital (AIPC) transmite ca Proiectul de Lege privind emitentii de instrumente financiare si operatiuni de piata, pus in dezbatre publica de Autoritatea de Supraveghere Financiara, ridica o problema majora si anume eliminarea cerintei ca emitentii de instrumente financiare (incluzand in principal societatile tranzactionate pe o piata reglementata de valori mobiliare din Romania) sa puna la dispozitia pietei si investitorilor raportari trimestriale, potrivit unui comunicat de presa .
     AIPC precizeaza ca respinge cu tarie o asemenea propunere legislativa: "Consideram ca o asemenea eliminare este de natura a dauna pietei de capital in ansamblu, fiind de natura sa ridice intrebari asupra calitatii emitentilor.
     Astfel, in prezent, sub regimul Legii privind piata de capital nr. 297/2004, emitentii tranzactionati pe piata reglementata (a BVB si Sibex) sunt obligati sa realizeze raportari trimestriale (art. 227 alin. 1 din Legea nr. 297/2004). Prin urmare, emitentii tranzactionati pe piata reglementata realizeaza de mai mult de 10 ani raportari trimestriale. La cunostinta noastra, o asemenea cerinta nu ridica probleme sau dificultati practice pentru emitenti, care au realizat asemenea raportari in mod constant.
     In plus, o piata de capital precum cea din Romania nu se afla in pozitia de a relaxa cerintele de raportare periodica aplicabile emitentilor. Dimpotriva, consideram ca este benefica mentinerea unor cerinte de raportare trimestriala, astfel incat potentialii investitori sa poata avea cat mai multe informatii despre societatile in care intentioneaza sa investeasca. Practic, o mai mare transparenta a emitentilor se va traduce intr-o mai buna vizibilitate a pietei de capital din Romania".
     Investitorii au tinut sa precizezeze ca Bursa din Varsovia (des invocata drept model de actorii pietei de capital) impune ca emitentii tranzactionati pe piata sa principala sa realizeze raportari trimestriale: "Prin urmare, daca o piata dezvoltata precum cea din Polonia nu a renuntat la raportarile trimestriale, de ce si-ar permite piata de capital din Romania sa faca acest lucru?"
     AIPC mai considera ca directivele europene pe care le implementeaza Proiectul de lege respectiv permit statelor membre sa solicite raportari trimestriale, astfel incat Asociatia respinge orice sustinere in sensul ca directivele europene interzic raportarile trimestriale.
     Potrivit AIPC, o a doua problema ridicata de proiect o reprezinta necorelarea cu ultimele realitati legislative: "Astfel, reamintim ca, recent, Camera Deputatilor a adoptat Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta nr. 90/2014 (de modificare a Legii pietei de capital nr. 297/2004), iar aceasta lege este in curs de promulgare. Potrivit acestei noi legi, cerintele de cvorum si de majoritate pentru ridicarea dreptului de preemptiune si pentru aprobarea aporturilor in natura (art. 240 alineatele 1 si 2 din Legea pietei de capital nr. 297/2004) au fost inasprite, la un cvorum de 85% si o majoritate de : (fata de actualele cerinte, de 75% cvorum si majoritate de 2/3). Proiectul de lege nu ia in calcul aceste noi cerinte de cvorum si majoritate si implica riscul redeclansarii dezbaterii publice cu privire la acestea. AIPC solicita ca Proiectul de lege sa ia in calcul noile cerinte de cvorum si majoritate".
     O a treia problema o reprezinta un termen mult prea mare (trei luni) pentru furnizarea raportului semestrial (fata de doua luni in prezent), apreciaza investitorii, adaugand: "Un asemenea termen apare si mai exagerat prin corelare cu eliminarea raportarilor trimestriale, pentru ca lipseste investitorii pentru o lunga perioada de timp de date in timp real despre emitenti".   


(524 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Investitorii se plang de propunerile ASF pentru o lege a emitentilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62601089477539 seconds.