Marți, 14 Iunie 2005 - 08:00 AM Aleg.RO: Avertismentul Cozma

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Posibila eliberare din închisoare a lui Miron Cozma, taman în ziua în care, cu 15 ani în urmă, minerii poposeau în Capitală în prima lor expediție punitivă, poate avea valoare de imbol sau de sfidare. Depinde cine și de unde privește problema. Deși numele lui este mai puțin legat de mineriada din iunie - el nefiind, la momentul acela, unul dintre liderii marcanți ai minerilor, calitate pe care o va dobândi abia la următoarea mineriadă, cea din septembrie 1991 - Miron Cozma rămâne un simbol al rolului pe care l-a jucat în societatea românească această entitate socio-profesională.

Nemaiîntâlnită în alte democrații emergente ale perioadei, acțiunea minerească corespundea - sau încerca să compenseze - ineficienței autorităților statului: o poliție încă nedesprinsă de reflexele - și culpele - miliției și o armată al cărei rol ambiguu din revoluție nu fusese lămurit. În plus, în ciuda victoriei zdrobitoare obținute în primele alegeri libere de către conglomeratul de stânga FSN, se manifesta o foarte activă, virulentă chiar, opoziție de dreapta, frustrată de imposibilitatea de a-și pune în aplicare principiile și revendicările.

Venirea minerilor din iunie '90 - circumstanțele în care s-a produs trebuind să fie odată și odată lămurite - era urmarea aproape firească a altor două marșuri demonstrative, din ianuarie și februarie, intervenții pașnice dar care au fost de natură să inoculeze ortacilor sentimentul că ei sunt instanța supremă, ordonatoare, într-o lume bezmetică, incapabilă să se așeze pe făgașul normalității.

Violențele din 13 au fost cele care au alimentat direct violențele din 14 și 15, iar acțiunile batalioanelor de pedeapsă au fost nu o dată manipulate și direcționate de către cercuri interesate și dornice de revanșă, după afronturile suferite pe perioada Pieței Universității.

Evident că aceste cercuri țineau direct de vechi structuri aflate în căutarea unui nou stăpân, împărțite și ele, proporțional, între ceea ce se numea, nu prea fericit, Putere și ceea ce era perceput a fi Opoziție. Un veritabil proces al evenimentelor din iunie ar trebui să dezvăluie, în mode egal, resorturile și responsabilitățile din umbră atât ale ceea ce s-a întâmplat în 13, cât și ale violențelor și atrocităților din 14-15.

Eliberarea lui Cozma reprezintă un paradox: acela al basculării responsabilității fenomenului dinspre instrumentele producerii sale, spre mecanismele dirguitoare din structurile politice și administrative. Mai mult, într-un straniu balans, Cozma îl înfundă pe cel care a încercat în mod stângaci să repare efectele unei decizii judecătorești excesive, care prin dimensiunea sa includea un semnal de avertizare de natură politică.

Cei 18 ani pe care Cozma ar fi trebuit să-i petreacă în pușcărie s-au dorit, la vremea respectivă, un avertisment deloc voalat și o pisică de arătat la momentele oportune.


(705 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Avertismentul Cozma | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67131209373474 seconds.