Marți, 29 Septembrie 2015 - 05:35 AM Aleg.RO: "Legea romana a insolventei persoanelor fizice este incompleta si gresita"

Publicat de: ---

Bursa      *  Gheorghe Piperea: "Insolventa se poate transmite prin mostenire"
       Legea insolventei persoanelor fizice, aprobata recent in tara noastra si care urmeaza sa intre in vigoare la finalul acestui an, este incompleta si gresita, in comparatie cu setul de principii care stau la baza reglementarilor din alte state si care reprezinta "un adevarat cod genetic al procedurilor de insolventa", dupa cum au afirmat, la finalul saptamanii trecute, specialistii prezenti la conferinta internationala organizata de Casa de avocatura Piperea si Asociatii .
     Dintre expertii prezenti la eveniment, Gheorghe Piperea ii aminteste, pe pagina sa de Facebook, pe Leif Clark, fost judecator in Texas (SUA) si actual consultant al Bancii Mondiale, Phillipe Rousel - Galle, profesor la Universitatea Paris Descartes, Agustin Bou, avocat spaniol.
     "Cu siguranta, legea este si contrara Constitutiei", apreciaza avocatul Piperea, adaugand: "Din pacate, presedintele Romaniei nu a observat asta la timp, lasand legea sa intre in circuitul civil si facand certa aparitia de modificari masive la lege chiar inainte de intrarea sa in vigoare.
     Spre exemplu, Leif Clark a spus, in legatura cu descarcarea de datorii pentru falimente personale scuzabile, ca nu exista nicio ratiune legala sau etica pentru ca marile corporatii, ultra-managerii lor, micile companii si asociatii lor, precum si profesionistii - persoane fizice sa fie descarcati de toate datoriile in urmarea inchiderii unui faliment scuzabil, iar simplii particulari sa fie tinuti datori la infinit fata de creditorii lor (adaug eu, mai ales fata de colectorii de creante si fata de fondurile de hedging care «investesc» in case de locuit din care au fost sau vor fi evacuate familii, casele ramanand goale si ruinandu-se in lipsa de alti cumparatori). Este o concluzie pe care au sustinut-o atat spaniolul Agustin Bou, cu exemple din legislatia tarii sale, cat si Phillipe Rousel - Galle, asisderea. Or, legea noastra votata cu atat de mult entuziasm in Parlament si promulgata in necunostinta de cauza de Klaus Iohannis nu este, nici pe departe, un lucru bine facut".
     Domnul Piperea subliniaza ca descarcarea de datorii, chiar daca debitorul este de buna credinta, nu se produce decat partial (in proportie de maxim 60%) si doar in termen de 1-5 ani de la inchiderea procedurii lichidarii. Nu exista nicio motivatie realista pentru ca debitorii sa apeleze la acest gen de "protectie", apreciaza domnia sa.
     Potrivit domniei sale, Leif Clark a opinat ca nu exista nicio motivatie pentru un debitor ca sa depuna eforturi pentru a plati mai mult din datoriile pe care le are daca nu i se ofera ceva in schimb: "Acest bun, in 99% din situatii, este casa de locuit a sa si a familiei sale. Or, in procedura reglementata de aceasta lege, casa de locuit este, practic, primul si, de regula, singurul lucru de valoare care se vinde/lichideaza. De ce ar mai insista un debitor sa isi plateasca datoriile cand este sigur ca isi pierde casa?
     Mai mult decat atat, in procedura lichidarii, casa poate fi luata in contul creantei de banca, dar debitorul ramane tinut de tot restul datoriei, tot restul vietii. Cum s-ar putea asigura asa-numita «a doua sansa» in acest caz, in care, in loc ca debitorului sa i se stearga toate datoriile, ca urmare a lasarii casei in mainile creditorilor, lui i se impune sa plateasca tot restul datoriei?"
     Gheorghe Piperea subliniaza ca insolventa se poate transmite prin mostenire: "daca succesorul unui debitor decedat in perioada in care era in insolventa sau lichidare judiciara este atat de neatent incat sa accepte mostenirea, el va fi devenit imediat falit, caci starea patrimoniala a decedatului i se transmite mostenitorului naiv; daca acesta refuza mostenirea, atunci aceasta devine vacanta si datoriile din faliment ale decedatului se sterg".
     Legea nu spune absolut nimic despre datoriile fiscale si nici despre datoriile la furnizorii de utilitati, mai atrage atentia Gheorghe Piperea, precizand ca, in conditiile in care bancile isi asigura, cel putin in parte, recuperarea creantelor din bunurile ipotecate in favoarea lor de catre debitor, fiscul si furnizorii de utilitati vor fi singurii care vor fi nevoiti sa accepte stergerea de datorii consecutiva lichidarii judiciare.
     "Somerii care doresc sa munceasca dar nu gasesc de lucru nu au acces la aceasta lege", spune avocatul, adaugand ca acestia sunt cei care ar avea cea mai mare nevoie de protectia tribunalului.
     Domnul Piperea mai sesizeaza si aspectul privitor la "refuzul regulii darii in plata cu efect liberatoriu", care, in opinia sa, printre altele, inseamna si incalcarea Directive europene din domeniu.
     Proiectul legislativ a fost initiat de deputatul PSD Ana Birchall. Mai multe astfel de initiative au fost depuse, in ultimii ani, spre dezbatere, in Parlament, una dintre ele apartinandu-i avocatului Piperea.   


(175 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

"Legea romana a insolventei persoanelor fizice este incompleta si gresita" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54330205917358 seconds.