Marți, 29 Septembrie 2015 - 05:35 AM Aleg.RO: Finul lui Ponta vrea ca judecatorii din completul de 5 al Curtii Supreme sa decida doar IN FAVOAREA INCULPATILOR. Comisia Juridica da raport negativ

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

UPDATE: Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a decis cu unanimitate de voturi sa dea raport negativ proiectului lui Marius Manolache, acesta votand si el contra propriului proiect . „Ati fost convingatori”, s-a adresat el colegilor si oficialilor de la dezbatere, printre care s-au aflat Livia Stanciu, presedinta ICCJ, Marius Tudose, presedintele CSM, si un secretar de stat al Ministerului Justitiei.

Marius Manolache a recunoscut, la interpelarea Liviei Stanciu, ca a omis sa ia in calcul cazurile de arestari preventive care se judeca la completele de 5.

Livia Stanciu i-a explicat lui Manolache ca proiectul sau ar intoarce organizarea sistemului judiciar la un vid legislativ prezent pana in 2014, care a fost rezolvat. In plus, presedinta instantei supreme i-a demonstrat deputatului PSD ca propunerea sa incalca Constitutia.

„Creeaza un privlegiu pentru cei judecati in prima instanta la ICCJ, fata de ceilalti inculpati apelanti judecati in prima instanta in alta parte. Norma propusa de dvs e total neconstitutionala si contravine art. 16 din Constitutie - toti cetatenii sunt egali in fata legii”, a spus Livia Stanciu.

Presedintele CSM Marius Tudose a cerut si el respingerea proiectului. „Din luna mai am dat un aviz negativ acestui proiect, pentru ca afecteaza functionarea justitiei. Evident ca este discriminatoriu si nu scapa de critica de constitutionala. Rugamintea mea este sa respingeti aceasta propunere, pentru ca nu se justifica. Cred ca este favorabil tuturor persoanelor judecate in tara aceasta sa aiba acces la dublul grad de jurisdictie”, a spus judecatorul Marius Tudose.

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor a discutat astazi o initiativa legislativa a deputatului PSD Marius Manolache, depusa in luna iunie, prin care acesta propune ca judecatorii din completele de 5 de la instanta suprema sa poata decide doar in favoarea inculpatilor. Manolache, care a sustinut ca este finul lui Victor Ponta, cei doi lucrand in trecut impreuna ca avocati, isi justifica ideea prin faptul ca ar exista un dublu grad de jurisdictie si ca se ajunge in situatia in care unii inculpati primesc o sentinta de la instanta suprema – completul de 3, pentru ca mai apoi judecatori de acelasi rang cu acestia sa vina si sa dea solutii diferite, in completul de 5.

Prim-ministrul Victor Ponta nu a dorit sa comenteze astazi initiativa legislativa a lui Marius Manolache: „Am foarte multi colegi, fiecare este major, nu trebuie sa imi ceara mie voie sa faca ceva”.

Liviu Dragnea a reactionat si el luni fata de initiativa colegului sau de partid: „Nu sustinem un asemenea proiect de lege. Nu are, din punctul nostru de vedere si al meu, personal, nicio logica juridica. (...) Cu mine nu s-a consultat, sunt absolut convins ca nici cu grupul in mod oficial. Cu partidul, cu atat mai putin. (...) Regret foarte mult ca a aparut o asemenea initiativa legislativa”.

Dragnea a precizat ca nu va incerca sa discute cu Manolache despre oportunitatea acestui proiect, motivand ca este in zadar: „Am mai vorbit si probabil ca vorbim degeaba pe subiectele acestea”.

Proiectul legislativ al lui Marius Manolache mai prevede de asemenea infiintarea unei sectii in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care sa se ocupe de „investigarea infractiunilor savarsite de procurori si judecatori, altele decat cele date in competenta DNA si DIICOT”.

„Completele de 5 judecatori solutioneaza apelurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si judeca si in alte cauze date in competenta lor prin lege, precum si ca instanta disciplinara. Apelul prevazut la alineatul 1 (fraza anterioara – n.r.) nu poate fi declarat decat in favoarea inculpatului”, se arata in proiectul de lege prin care Manolache doreste modificarea legii 304/2004, privind organizarea judiciara.

Completele de 5 judecatori de la instanta suprema sunt cele unde ajung, in ultima instanta, pentru verdicte definitive, aproape toate marile dosare de coruptie care implica parlamentari sau ministri. Chiar astazi, cand Comisia Juridica a Camerei Deputatilor discuta acest proiect, colegul de partid al lui Marius Manolache, fostul vicepremier Liviu Dragnea, a fost judecat de un complet de 5 judecatori, in contestatia la sentinta din Dosarul Referendumul, in care Dragnea a primit un an de inchisoare cu suspendare.

In motivarea proiectului de lege, Marius Manolache explica faptul ca existenta dublului grad de jurisdictie este prevazuta atat de Constitutia Romaniei, cat si de tratatele internationale, insa ca acesta nu ar trebui sa existe in cazul in care o persoana a fost judecata deja de cea mai inalta instanta din sistemul judiciar, adica ICCJ, dupa cum arata Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Aceasta reglementare nu este prevazuta de legea romaneasca, insa tratatele internationale ar trebui sa primeze, mai explica deputatul. Practic, explica Manolache, un complet al instantei supreme ajunge sa schimbe sentinte date de un alt complet al aceleiasi instante supreme in stat, prin judecatori de acelasi rang.

„Actuala reglementare creeaza posibilitatea unor situatii, sa le numim procesuale, de neacceptat. Astfel, sa presupunem ca intr-o situatie concreta, solutia pronuntata de catre completul de 3 judecatori este una de achitare. Parchetul declara recurs, iar acesta este admis cu majoritate de completul de 5 judecatori, facandu-se doua opinii separate, in sensul respingerii recursului. Intr-o asemenea situatie, se constata ca dobandeste autoritate de lucru judecat o hotarare de condamnare data de 3 judecatori din 8, judecatori de acelasi rang si care functioneaza in cadrul instantei supreme, adica in cadrul celei mai inalte jurisdictii in stat”, explica Manolache in motivarea proiectului sau.

„In realitate, existenta dublului grad de jurisdictie, din punct de vedere al consecintelor juridice, creeaza posibilitatea inrautatirii/defavorizarii situatiei persoanei judecate si deci functioneaza in dauna persoanei deferita justitiei”, mai arata Marius Manolache in motivare, referindu-se la faptul ca existenta dublului grad de jurisdictie este menit sa dea posibilitatea unei persoane condamnate sa ii fie revizuita sentinta.

Presedinta ICCJ Livia Stanciu a explicat insa, in cadrul Comisiei Juridice a Camerei, ca norma europeana invocata de Manolache nu prevede o obligatie, tocmai pentru a preveni situatiile cand ar intra in conflict cu Constitutia unei tari, asa cum se intampla in Romania.

„Dreptul prevazut la dublul grad de jurisdictie poate face obiectul unei exceptii. Subliniez acel poate, care nu arata o obligatie. Nu este compatibila cu norma constitutionala. De aceea legiuitorul nu a instituit o obligatie in acest text, ci o facultate, tocmai pentri ca norma conventionala sa fie compatibila cu norma constitutionala a unui stat si sa nu creeze situatii discriminatorii”, a explicat Livia Stanciu.

Marius Manolache este el insusi urmarit penal de procurorii DNA, in dosarul Realitatea Media. „Manolache Marius, in sarcina caruia s-a retinut ca in calitate de avocat angajat de administratorul SC Strategies-Research-Investements SRL  ar fi semnat un contract de vanzare cumparare actiuni, contract ce contine mentiuni nereale cu privire la data incheierii, ulterior utilizat de alte persoane pentru a justifica modul de dobandire de catre SC Strategies-Research-Investements SRL  a actiunilor SC Realitatea Media SA”, se arata in comunicatul DNA. Manolache a respins acuzatiile, declarand ca doar l-a reprezentat pe Cozmin Gusa in procedura de preluare a Realitatea TV.

Deputatul PSD este cel care a declarat pentru gandul, dupa ce a votat legea privind pensiile speciale ale parlamentarilor, ca parlamentarii nu sunt egali cu restul oamenilor: „eu cred ca nu putem sa punem egalitate intre un demnitar, inalt functionar public, care are o raspundere extraordinara si un cetatean normal, fie el muncitor, inginer, medic, samd”.

Citeste si Deputatul Manolache, finul lui Ponta, explica pe intelesul tuturor de ce parlamentarii trebuie sa aiba pensii speciale: „Nu putem sa punem egalitate intre un demnitar si un cetatean normal, fie el muncitor, inginer sau medic” Citeste si Cum a luat-o finul Manolache inaintea nasului Ponta. Profilul complet al deputatului PSD care nu vrea sa fie egal cu „cetatenii normali” Citeste si Deputatul PSD Marius Manolache, urmarit penal in dosarul Realitatea Tv


(378 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Finul lui Ponta vrea ca judecatorii din completul de 5 al Curtii Supreme sa decida doar IN FAVOAREA INCULPATILOR. Comisia Juridica da raport negativ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.69445300102234 seconds.