Marți, 29 Septembrie 2015 - 05:35 AM Aleg.RO: Proiect de lege controversat referitor la ICCJ, initiat de un deputat PSD. Reactia lui Ponta

Publicat de: ---

jurnalulnational

Deputatii juristi discuta, luni, o propunere a deputatului PSD Marius Manolache, prin care acesta doreste schimbarea legii de organizare a sistemului judiciar, in sensul ca judecatorii din completele de 5, de la Înalta Curte de Casatie si Justitie, sa poata decide doar in favoarea inculpatilor . La aceste complete ajung in ultima instanta toate marile dosare penale de coruptie, solutiile date anterior putand fi atacate aici atat de inculpati, cat si de procurori. Spre exemplu, Liviu Dragnea a aparut, luni, in fata completului de 5. 

Plenul Camerei Deputatilor

Comisia Juridica a Camerei Deputatilor discuta o initiativa legislativa a deputatului PSD Marius Manolache, depusa in luna iunie, prin care acesta propune ca judecatorii din completele de 5 de la instanta suprema sa poata decide doar in favoarea inculpatilor, scrie gandul.info.

Manolache, care a sustinut ca este finul lui Victor Ponta, cei doi lucrand in trecut impreuna ca avocati, isi justifica ideea prin faptul ca ar exista un dublu grad de jurisdictie si ca se ajunge in situatia in care unii inculpati primesc o sentinta de la instanta suprema – completul de 3, pentru ca mai apoi judecatori de acelasi rang cu acestia sa vina si sa dea solutii diferite, in completul de 5.

Prim-ministrul Victor Ponta nu a dorit sa comenteze astazi initiativa legislativa a lui Marius Manolache: „Am foarte multi colegi, fiecare este major, nu trebuie sa imi ceara mie voie sa faca ceva".

Proiectul legislativ al lui Marius Manolache mai prevede de asemenea infiintarea unei sectii in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care sa se ocupe de „investigarea infractiunilor savarsite de procurori si judecatori, altele decat cele date in competenta DNA si DIICOT".

„Completele de 5 judecatori solutioneaza apelurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si judeca si in alte cauze date in competenta lor prin lege, precum si ca instanta disciplinara. Apelul prevazut la alineatul 1 (fraza anterioara – n.r.) nu poate fi declarat decat in favoarea inculpatului", se arata in proiectul de lege prin care Manolache doreste modificarea legii 304/2004, privind organizarea judiciara.

Completele de 5 judecatori de la instanta suprema sunt cele unde ajung, in ultima instanta, pentru verdicte definitive, aproape toate marile dosare de coruptie care implica parlamentari sau ministri. Chiar astazi, cand Comisia Juridica a Camerei Deputatilor discuta acest proiect, colegul de partid al lui Marius Manolache, fostul vicepremier Liviu Dragnea, a fost judecat de un complet de 5 judecatori, in contestatia la sentinta din Dosarul Referendumul, in care Dragnea a primit un an de inchisoare cu suspendare.

In motivarea proiectului de lege, Marius Manolache explica faptul ca existenta dublului grad de jurisdictie este prevazuta atat de Constitutia Romaniei, cat si de tratatele internationale, insa ca acesta nu ar trebui sa existe in cazul in care o persoana a fost judecata deja de cea mai inalta instanta din sistemul judiciar, adica ICCJ, dupa cum arata Conventia Europeana a Drepturilor Omului. Aceasta reglementare nu este prevazuta de legea romaneasca, insa tratatele internationale ar trebui sa primeze, mai explica deputatul. Practic, explica Manolache, un complet al instantei supreme ajunge sa schimbe sentinte date de un alt complet al aceleiasi instante supreme in stat, prin judecatori de acelasi rang.

„Actuala reglementare creeaza posibilitatea unor situatii, sa le numim procesuale, de neacceptat. Astfel, sa presupunem ca intr-o situatie concreta, solutia pronuntata de catre completul de 3 judecatori este una de achitare. Parchetul declara recurs, iar acesta este admis cu majoritate de completul de 5 judecatori, facandu-se doua opinii separate, in sensul respingerii recursului. Intr-o asemenea situatie, se constata ca dobandeste autoritate de lucru judecat o hotarare de condamnare data de 3 judecatori din 8, judecatori de acelasi rang si care functioneaza in cadrul instantei supreme, adica in cadrul celei mai inalte jurisdictii in stat", explica Manolache in motivarea proiectului sau.

„In realitate, existenta dublului grad de jurisdictie, din punct de vedere al consecintelor juridice, creeaza posibilitatea inrautatirii/defavorizarii situatiei persoanei judecate si deci functioneaza in dauna persoanei deferita justitiei", mai arata Marius Manolache in motivare, referindu-se la faptul ca existenta dublului grad de jurisdictie este menit sa dea posibilitatea unei persoane condamnate sa ii fie revizuita sentinta.

Marius Manolache este urmarit penal de procurorii DNA, in dosarul Realitatea Media.


(368 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Proiect de lege controversat referitor la ICCJ, initiat de un deputat PSD. Reactia lui Ponta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58422207832336 seconds.