Marți, 29 Septembrie 2015 - 05:35 AM Aleg.RO: Proiectul deputatului PSD de amendare a legilor justitiei, RESPINS la Comisia Juridica. Reactia sefei ICCJ

Publicat de: ---

Bursa

Deputatii Comisiei juridice au respins, luni, in unanimitate proiectul deputatului PSD Marius Manolache privind declararea apelului doar in favoarea inculpatului la ICCJ, inclusiv Manolache votand impotriva acestuia si declarand ca Romania "nu este pregatita" pentru aceasta prevedere .

Livia Stanciu, sefa Inaltei Curti de Casatie si Justitie Foto: rnews.ro

Marius Manolache a declarat, la finalul dezbaterilor, ca "Romania nu este pregatita pentru o astfel de lege". Deputatul a precizat totusi ca discutia a fost una "de succes", pentru ca a putut afla punctul de vedere al CSM si al Inaltei Curti. Manolache  a precizat ca exista recomandari europene in sensul initiativei sale legislative, insa este clar ca nu pot fi aplicate in acest moment in Romania si inclusiv el este constient de acest lucru.

Livia Stanciu, presedintele Inaltei Curti de Casatii si Justtiei, a declarat, la randul sau, dupa sedinta Comisiei juridice din Camera Deputatilor la care a fost prezenta, ca "din punctul nostru de vedere nu se impune modificarea pentru ca propunerea facuta elimina din competenta celor cinci judecatori calea de atac a contestatiei impotriva incheierilor de orice fel".

"Modificarea are drept consecinta crearea unui vid de reglementare care a fost corect acoperit de ordonanta 3/2014. Daca remodificam ajungem in aceeasi situatie in care eram inainte de 2014. Ar contraveni Codului de procedura penala. Textul de lege trebuie sa ramana asa cum este. Ar veni in coliziune cu textul articolului 31 al aceleasi legi in care sunt aratate toate competentele completurilor. Propunerea contravine reglementarii generale a apelului. Propunerea contine o solutie discriminatorie pentru persoanele judecate in apel. Modificarea pe care o propuneti este neconstitutionala, toti cetatenii sunt egali in fata legii fara discriminari si creeaza un privilegiu pentru cei care sunt judecati in prima instanta de ICCJ", a  declarat Livia Stanciu. 

Proiect de lege controversat referitor la ICCJ, initiat de un deputat PSD. Reactia lui Ponta

Deputatii juristi au discutat, luni, o initiativa legislativa a deputatului PSD Marius Manolache, depusa in luna iunie, prin care acesta propune ca judecatorii din completele de 5 de la instanta suprema sa poata decide doar in favoarea inculpatilor.

Manolache, care a sustinut ca este finul lui Victor Ponta, cei doi lucrand in trecut impreuna ca avocati, isi justifica ideea prin faptul ca ar exista un dublu grad de jurisdictie si ca se ajunge in situatia in care unii inculpati primesc o sentinta de la instanta suprema – completul de 3, pentru ca mai apoi judecatori de acelasi rang cu acestia sa vina si sa dea solutii diferite, in completul de 5.

Proiectul legislativ al lui Marius Manolache mai prevede de asemenea infiintarea unei sectii in Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, care sa se ocupe de „investigarea infractiunilor savarsite de procurori si judecatori, altele decat cele date in competenta DNA si DIICOT".

„Completele de 5 judecatori solutioneaza apelurile si cererile in cauzele judecate in prima instanta de Sectia penala a Inaltei Curti de Casatie si Justitie si judeca si in alte cauze date in competenta lor prin lege, precum si ca instanta disciplinara. Apelul prevazut la alineatul 1 (fraza anterioara – n.r.) nu poate fi declarat decat in favoarea inculpatului", se arata in proiectul de lege prin care Manolache doreste modificarea legii 304/2004, privind organizarea judiciara.

Completele de 5 judecatori de la instanta suprema sunt cele unde ajung, in ultima instanta, pentru verdicte definitive, aproape toate marile dosare de coruptie care implica parlamentari sau ministri. Chiar astazi, cand Comisia Juridica a Camerei Deputatilor discuta acest proiect, colegul de partid al lui Marius Manolache, fostul vicepremier Liviu Dragnea, a fost judecat de un complet de 5 judecatori, in contestatia la sentinta din Dosarul Referendumul, in care Dragnea a primit un an de inchisoare cu suspendare.


(435 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Proiectul deputatului PSD de amendare a legilor justitiei, RESPINS la Comisia Juridica. Reactia sefei ICCJ | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60862517356873 seconds.