Marți, 29 Septembrie 2015 - 05:35 AM Aleg.RO: Proiectul privind apelul la ICCJ, respins in unanimitate de deputatii juristi

Publicat de: ---

Bursa      Comisia juridica a Camerei Deputatilor a respins, ieri, in unanimitate proiectul deputatului PSD Marius Manolache privind declararea apelului doar in favoarea inculpatului la ICCJ, inclusiv Manolache votand impotriva acestuia si declarand ca Romania "nu este pregatita" pentru aceasta prevedere, potrivit Mediafax .
     Potrivit deputatului, apelul pe care un inculpat, judecat in prima instanta de ICCJ, de completul de 3 judecatori, nu poate avea un rezultat mai sever decat cel initial. In consecinta, procurorii nu pot ataca deciziile primului complet.
     "Romania nu este pregatita pentru o astfel de lege", a spus Manolache, la finalul dezbaterilor, afirmand ca, pentru el, discutia a fost una "de succes", pentru ca a putut afla punctul de vedere al CSM si al Inaltei Curti. Deputatul a precizat ca exista recomandari europene in sensul initiativei sale legislative, insa este clar ca nu pot fi aplicate in acest moment in Romania si inclusiv el este constient de acest lucru.
     Presedintele Inaltei Curti, Livia Stanciu, prezenta la dezbateri, a criticat dur initiativa legislativa, afirmand ca este discriminatorie si neconstitutionala, pentru ca ofera avantaje celor care sunt judecati la completul de 5 judecatori al Inaltei Curti, in timp ce inculpati aflati in situatii identice, insa judecati de Judecatorii, Tribunale si Curti de Apel obisnuite au parte de un altfel de tratament. Livia Stanciu a invocat mai multe prevederi din Codul de procedura penala, dar si din Constitutie, potrivit careia propunerea lui Marius Manolache nu poate fi sustinuta. CSM si Ministerul Justitiei au avut, la randul lor, puncte de vedere negative.
     In final, deputatii juristi au adoptat, in unanimitate, un raport de respingere. La final, inclusiv initiatorul Marius Manolache a votat impotriva proiectului. Proiectul urmeaza sa primeasca votul plenului Camerei Deputatilor si sa fie inaintat Senatului.
     *  Dragnea: "Nu sustinem initiativa deputatului Marius Manolache"
     Presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, anuntase ieri ca nu sustine initiativa deputatului social-democrat Marius Manolache de modificare a Legii privind organizarea judiciara, in sensul in care judecatorii din completele de cinci, de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, sa poata decide doar in favoarea inculpatilor.
     Liviu Dragnea a precizat, citat de Agerpres: "Nu sustinem un asemenea proiect de lege. Nu are din punctul nostru de vedere si al meu personal nicio logica juridica pe de o parte si, pe de alta parte, ca si principiu, orice modificare de legislatie intr-un domeniu trebuie facuta in primul rand cu consultarea celor care activeaza in domeniul respectiv. (...) In justitie, in mod firesc si obligatoriu trebuie discutat cu cei care lucreaza in justitie si care aplica justitia. Acest proiect de lege nu are nici sustinerea mea, nici sustinerea partidului pe care il conduc, nici sustinerea coalitiei".
     Presedintele interimar al PSD a adaugat ca deputatul Manolache nu s-a consultat cu el cand a depus o asemenea initiativa, nici cu colegii din grupul parlamentar si "cu atat mai putin" cu partidul.
     "Partidul nu a fost consultat, nu sustinem asa ceva si regret foarte mult ca a aparut o asemenea initiativa", a precizat Dragnea.
     In ceea ce priveste acuzatiile lui Liviu Dragnea, potrivit carora Manolache nu s-a consultat cu partidul cand a initiat aceasta lege, deputatul a precizat ca nu era obligatorie aceasta consultare, avand in vedere ca fiecare parlamentar are drept la initiativa, iar proiectul sau nu afecteaza imaginea partidului.   


(410 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Proiectul privind apelul la ICCJ, respins in unanimitate de deputatii juristi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.4875910282135 seconds.