Vineri, 25 Septembrie 2015 - 08:32 AM Aleg.RO: Nadia Savcenko, proces pierdut in avans?

Publicat de: ---

romanialibera

Escortata de zeci de oameni in uniforme militare, Nadejda Savcenko, pilot militar, a intrat in tribunalul din Donetk inconjurata de forte anti-tero si sub ochii lunetistilor amplasati pe acoperisurile din jur .

Inchisa de peste un an in Rusia, unde a declarat ca a fost dusa cu forta dupa ce a fost rapita in Donbas, ucraineanca Nadejda Savcenko, pilot militar, este acuzata de justitia rusa ca a ucis doi ziaristi in estul separatist ucrainean. Procesul ei s-a reluat intr-un mic tribunal din Donetk, loc ales departe de Moscova si de privirile publicului, desi ea a cerut sa fie judecata la Moscova. Curtea va analiza \'probele irefutabile\' reunite de Comitetul de ancheta rus, care ar dovedi in opinia judecatorilor rusi ca ea este \'co-executor al mortii premeditate in 2014 a doi jurnalisti in estul Ucrainei\', cap de acuzare pasibil de 25 de ani de inchisoare.

Deja cunoscuta in Ucraina pentru reputatia de soldat calit, Nadia Savcenko a devenit \'si mai celebra\' dupa arestarea in iulie 2014 de autoritatile ruse, urmata de o lunga greva a foamei si publicarea unei carti. Popularitatea sa i-a permis sa fie aleasa simbolic deputat in octombrie. Kiev, Bruxelles si Washington au cerut de mai multe ori Moscovei sa o elibereze. La tribunal, Savcenko, 34 ani, inchisa intr-o cusca, cum este practica in Rusia, a denuntat \'ipocrizia\' Rusiei si a declarat din nou ca ziaristii au murit \'in razboi\'. \'Rusia actioneaza de multa vreme in mod ipocrit si cu o politica de doua masuri. Fiecare din aceasta sala intelege bine ca aici nu este vorba de un proces, ci de o balmajeala\'.

Procesul ei s-a deschis pe 30 iulie, dar a fost amanat dupa ce avocatii lui Savcenko au cerut sa fie judecata la Moscova, ceea ce curtea a refuzat. Pilotul ucrainean este in final judecat in Donetk, zona unde ziaristii straini nu pot merge decat cu permisiunea serviciilor secrete ruse FSB (ex-KGB). Avocatii Nadejdei Savcenko considera procesul \'un simulacru\', fiind \'create toate piesele\'. Este primul proces in Rusia a unui militar ucrainean de la debutul crizei ucrainene si o eventuala condamnare a pilotului ar putea deveni un punct de frictiuni suplimentare intre Moscova si Kiev, ale caror relatii sunt la cel mai scazut nivel.

In sala tribunalului cazaci in uniforme militare ocupau primele banci in timp ce ziaristilor, veniti in numar mare, le-a fost interzis accesul – procesul este retransmis pe un ecran intr-o alta sala.

Trei reprezentanti ai UE si consulul Ucrainei la Rostov, oras din sud-vestul Rusiei, au fost prezenti.

In fata tribunalului, cativa militanti rusi ultranationalisti purtau pancarde contra pilotului ucrainean, unul spunand ca spera \'sa fie trimisa la Magadan\', oras in Extremul-Orient si fost loc al gulagului din epoca sovietica. Avocatii lui Savcenko nu isi ascund pesimismul privind finalul procesului. \'Nadia Savcenko se poate astepta sa fie condamnata la orice pedeapsa\' si daca exista o sansa \'nu ar fi decat achitarea avand in vedere celebritatea ei\'.   

Pana la 80% reducere la beletristica comenteaza /* (c)


(255 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Nadia Savcenko, proces pierdut in avans? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56805109977722 seconds.