Miercuri, 16 Septembrie 2015 - 05:35 AM Aleg.RO: Criza creditelor in CHF creeaza noi valuri, in tari din Europa

Publicat de: ---

Bursa      *  Croatii au anuntat actiuni de protest, cerand demisia guvernatorului
     *  Presedintele Poloniei vrea sa converteasca imprumuturile, la cursul istoric
     *  Deputatii romani reiau, astazi, discutiile pe marginea initiativei privind conversia
       In ultima perioada, tot mai multe informatii vin dinspre anumite tari afectate de criza creditelor in franci elvetieni (CHF), unde au fost create noi valuri de nemultumire .
     Sunt si state unde autoritatile reactioneaza sau cel putin isi arata intentia de a interveni pentru linistirea apelor.
     In Polonia, de exemplu, presedintele Andrzej Duda vrea sa trimita spre dezbatere Parlamentului un proiect de lege care priveste conversia, la cursul istoric, a creditelor contractate in franci elvetieni, potrivit Reuters. Initiativa arata ca aplicarea unei astfel de proceduri ar produce costuri bancilor de peste 5,9 miliarde dolari.
     Recent, Senatul Poloniei a modificat proiectul de lege privind conversia creditelor luate in CHF, prevederea care viza impartirea diferentei produse de aprecierea francului intre banci si clienti in proportie de 90%-10% fiind inlocuita cu o reglementare ce stabileste ca povara trebuie impartita in mod egal intre cele doua parti.
     Marek Belka, guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, a avertizat, recent, creditorii ca trebuie sa se pregateasca pentru conversia in zloti a creditelor ipotecare acordate in franci elvetieni.
     Acesta a subliniat: "Bancile trebuie sa stie ca presiunile pentru conversie vor exista tot timpul si vor creste, astfel ca trebuie sa se pregateasca din punct de vedere al capitalului, prin neplata dividendelor si acoperirea costurilor".
     * Miting de protest in fata Bancii Nationale a Croatiei
     Croatii imprumutati in CHF au anuntat, pentru astazi, organizarea unui miting de protest fata de intentia pe care bancile comerciale si-au manifestat-o zilele trecute - de a ataca in justitie decizia guvernului de promovare a unei legi a conversiei creditelor din franci elvetieni in moneda locala, precum si pentru ca sa ceara demisia lui Boris Vujcic, guvernatorul bancii centrale croate, potrivit presei straine. Imprumutatii in CHF considera ca seful bancii centrale din Croatia a furnizat informatii false, motiv pentru care trebuie sa demisioneze.
     Reprezentantii consumatorilor il mai acuza pe Vujcic ca incearca sa sperie publicul si sa raspandeasca panica, insinuand ca bancile vor creste dobanzile din cauza conversiei, si ca s-a pronuntat cu privire la constitutionalitatea unei legi a conversiei, desi nu avea caderea sa emita astfel de consideratii.
     Clientii au stabilit ca mitingul de protest sa se desfasoare in fata Bancii Nationale a Croatiei.
     Reprezentantii asociatiei de consumatori Udruga Franak au cerut procurorilor sa investigheze actiu¬nile bancii centrale si modul in care actiunile guvernatorului acesteia ar putea impiedica legiferarea proiectului conversiei.
     Si in luna aprilie, circa 10.000 de croati care au luat imprumuturi in franci elvetieni au manifestat pe strazile capitalei Zagreb, solicitand bancilor locale restructurarea datoriilor si, de asemenea, cerand demisia guvernatorului bancii centrale, deoarece nu au fost protejati impotriva cresterii cursului CHF. Atunci, protestatarii au venit la manifestari din toata Croatia, dar si din statele vecine Bosnia, Serbia si Slovenia.
     La sfarsitul saptamanii trecute, opt banci din Croatia au cerut Guvernului sa deschida un dialog in vederea identificarii unei solutii cu privire la creditele in franci elvetieni.
     Cu o zi inainte, Executivul de la Zagreb propusese conversia in euro a acestor credite, costurile urmand sa fie suportate in intregime de catre banci.
     Potrivit unei surse din mediul bancar, citata de Reuters, daca solutia propusa de Guvern va intra in vigoare, este posibil sa fie demarate actiuni in justitie. De altfel, Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG si Hypo Group Alpe Adria AG precizasera ca vor demara o actiune in justitie impotriva Guvernului croat daca actul normativ referitor la conversia in euro a creditelor in franci elvetieni va fi aprobat in formula prezentata, subliniind ca initiativa incalca legislatia Uniunii Europene si tratatele bilaterale de investitii.
     Aproximativ 55.000 de croati au credite denominate in franci elvetieni, in valoare de aproximativ 25 de miliarde de kuna (3,73 miliarde de dolari).
     * Legea conversiei, la Comisia de buget din Camera Deputatilor
     Deputatii din Comisia de buget, finante si banci urmeaza sa reia, astazi, discutiile pe marginea proiec¬tului legislativ care prevede conversia in lei sau valuta a creditelor contractate in valuta. Recent, deputatul PSD Ana Birchall, initiatorul proiectului, a cerut reluarea de urgenta a acestor dezbateri. Parlamentarul sustine ca nerespectarea angajamentelor unor banci de impartire a poverii creditelor in franci elvetieni cu clientii lor reclama o solutie din partea Legislativului.
     Domnia sa a propus, la inceputul anului in curs, ca, in cazul creditelor acordate in franci elvetieni, conversia sa se faca prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetica a cursurilor medii lunare din luna acordarii creditului pana la momentul conversiei.
     Legea conversiei creditelor a trecut de Senat, fiind avizata de Guvern.
     Criza creditelor in CHF a izbucnit la jumatatea lunii ianuarie, cand Banca Centrala a Elvetiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/EUR impus in anul 2011.
     De atunci, in timp ce nicio initiativa legislativa nu a fost adoptata, debitorilor le-a fost tot mai greu sa-si achite ratele bancare.
     In prezent, Ministerul Finantelor Publice (MFP) lucreaza la un proiect de lege care prevede conversia cu discount, in lei sau euro, a creditelor in valuta, urmand ca restul soldului sa fie garantat, in proportie de 50%, de catre stat.   


(426 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Criza creditelor in CHF creeaza noi valuri, in tari din Europa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.76992702484131 seconds.