Miercuri, 09 Septembrie 2015 - 05:55 AM Aleg.RO: Maximilian Katz, intre spaga pentru duty free si chestiunea evreiasca in Romania (I)

Publicat de: ---

Cotidianul

Exista si riscul ca in Romania sa se instituie o adevarata competitie intre cei care monitorizeaza „antisemitismul” . În afara Institutului „Elie Wiesel”, finantat de la buget ca institutie publica, am dat si peste Centrul de Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului, un ONG condus de Marco Maximilian Katz, un personaj dubios, care, in timpul guvernului Nastase, a fost implicat in scandalul duty-free-urilor!

Exact in aceasta perioada, in care Europa intreaga s-a trezit in fata unui val urias de imigranti din lumea araba, punindu-se problema unei integrari rapide a acestora, astfel incit deosebirile de culturi sa nu genereze conflicte care pot sa scape de sub control, cele doua „institutii” care monitorizeaza asa-zisul antisemitism din Romania vor sa descopere pricini care pot tulbura convietuirea chiar a cetatenilor romani de confesiuni religioase sau etnii diferite! Caci ce pot sa nasca astfel de monitorizari, daca nu o falie intre romani si romani?

Ca sa nu ramina mai prejos decit concurentul sau de la Institutul „Elie Wiesel”, Marco Maximilian Katz a dat recent publicitatii un asa-zis Raport de Monitorizare, care cuprinde perioada 2009-2014, in care trece la gramada orice referire la evrei, fie ca e vorba de o opinie, o cercetare literara sau, pur si simplu, de un banal banc popular, toate acestea fiind considerate atitudini antisemite!!! Te apuca risul, caci exista bancuri cu olteni, cu moldoveni, cu ardeleni, cu rusi, cu americani, insa nimeni nu s-a gindit pina acum sa faca Rapoarte de monitorizare despre anti-oltenism, anti-moldovenism, anti-ardelenism si asa mai departe!

Înainte de a rasfoi cu atentie acest Raport de Monitorizare a Antisemitismului din Romania, sa vedem cine este acest Marco Maximilian Katz, despre care presa a scris in mai multe rinduri cum ca, de fapt, acest Centru de Monitorizare al lui este doar un paravan, prin care Katz a incercat sa scape de acuzatiile dintr-un dosar ce parea o adevarata bomba infractionala! Mai exact, daca ancheta ar fi continuat si Katz ar fi fost trimis in judecata, el ar fi putut sa sara in aer ca statul roman il ancheteaza pentru ca este evreu, deci este antisemit!

Despre Maximilian Katz se stie ca s-a nascut in Romania in 1959 si a emigrat in Israel in 1977, de unde a revenit la citiva ani dupa Revolutie ca om de afaceri. Meseria sa este de comisionar vamal si, impreuna cu Henrique Weil, a infiintat societatea EDF, care urma sa se ocupe de duty-free-urile din Aeroporturile Otopeni, Timisoara si Constanta.

O inregistrare in care se vorbea de o spaga de 2,5 milioane de dolari pentru oamenii lui Adrian Nastase

În anul 2002, ziarul german „Die Welt” scria ca Henrique Weil a fost santajat pentru a-si putea continua administrarea spatiilor din Aeroportul Otopeni. Era vorba de o spaga de milioane de dolari. În aceasta afacere s-au vehiculat numele lui Adrian Nastase, prim-ministru, Miron Mitrea, ministrul Transporturilor, in subordinea caruia se afla Aeoroportul Otopeni, Sorin Tesu, consilierul lui Adrian Nastase, Liana Iacob, secretar de stat, Marco Maximilian Katz, reprezentantul societatii EDF, si Henrique Weil, patronul acestei firme.

Mult mai tirziu, in aprilie 2008, Cotidianul a dat publicitatii o inregistrare audio de 27 de minute, in care este surprinsa o convorbire dintre Marco Maximilian Katz si secretarul de stat Liana Iacob. Conversatia ar fi avut loc in anul 2001, la trei luni dupa ce Henrique Weil s-a intilnit cu Sorin Tesu, acesta din urma cerind suma de 2,5 milioane de dolari pentru prelungirea contractelor de exploatare a magazinelor duty-free! Tocmai despre aceasta spaga vorbeau Maximiliano Katz si Liana Iacob in inregistrare!

Ancheta, care se anunta spectaculoasa, fiind pentru prima oara cind se vorbea de spagi de milioane de dolari la nivel foarte inalt, se pare ca a fost ingropata prin sertarele vreunui procuror, caci, de atunci, nimeni n-a mai vorbit despre ea. În acelasi timp, Marco Maximilian Katz s-a reorientat in afaceri si a deschis acest Centru de Monitorizare a Antisemitismului in Romania, care s-ar parea ca este la fel de bun ca o umbrela pe timp de ploaie!

Comisionarul vamal s-a reorientat si vrea sa fie considerat istoric

Oricit s-ar impotrivi institutele si centrele de monitorizare, problema antisemitismului in Romania este una controversata si asta in primul rind din cauza exceselor venite si dintr-o parte si din cealalta.

Pe de o parte, aceste institutii si-au depasit atributiile, devenind un fel de organism de control al societatii romanesti si chiar un fel instanta de judecata care condamna pe baza opiniilor unor oameni care nu au nici o competenta menita sa-i legitimeze, in care si apararea este considerata tot o proba in acuzare! Pe de alta parte, ca reactie la aceste excese, exista si opinii care neaga complet evenimentele tragice prin care au trecut unii membri ai comunitatii evreiesti. Ambele opinii nu fac altceva sa justifice reciproc ambele tabere, caci, daca ar exista putina luciditate in abordarea acestei probleme sensibile, s-ar constata ca si una si cealalta dintre tabere au pe de o parte dreptate, insa, pe alta parte, ambele tabere sint in eroare!

Astazi analizam productia acestui comisionar vamal Marco Maximilian Katz, devenit peste noapte istoric de ocazie. Asa-zisul sau Raport de Monitorizare contine inca din titlu o grava eroarea de metoda: „RAPORT de MONITORIZARE. 2009 – 2014”, ca si cind aceasta perioada de 5 ani ar avea o caracteristica speciala, sugerind in mod eronat ca, in ultimii cinci ani, s-ar fi produs in Romania o crestere dramatica, semnificativa si periculoasa a antisemitismului, care sa faca necesar acest Raport! Lucru care, in mod evident, nu are nici o tangenta cu ceea ce se vede in realitatea de fiecare zi!

Raportul are 108 file, este deci o brosurica de popularizare, fara pretentiile unei cercetari, in care Marco Maximilian Katz incearca sa copieze superficial un tipar pe care-l intilnim in alte lucrari. Într-un numar atit de redus de pagini, autorul imparte materialul sau in 8 sectiuni, incercind sa dea o spoiala de „studiu”:

- I. LEGISLATIA PENTRU COMBATEREA ANTISEMITISMULUI SI A NEGATIONISMULUI - 1 fila

- II. SURSE DE ANTISEMITISM SI NEGATIONISM - 15 file, - III. CULTUL „MISCARII LEGIONARE” SI AL MARESALULUI ION ANTONESCU - 11 file

- IV. CULTUL FASCISMULUI MAGHIAR IN ROMANIA - 5 file

- V. ANTISEMITISM SI NEGATIONISM - 36 de file

- VI. ANTISEMITISM RELIGIOS - 26 file

- VII. CAZURI SOLUTIONATE - 6 file

- VIII. CONCLUZII - 1/3 fila

Noi am avut curiozitatea sa citim cu atentie acest „eseu” al lui Marco Maximilian Katz, si iata ce nazbitii „stiintifice” am descoperit. În ceea ce acest Katz numeste „Legislatie”, intilnim definitia „antisemitismului”, asa cum a fost formulata de Agentia Europeana pentru Drepturi Fundamentale(FRA), din care citam: „Actele antisemite sunt considerate crime cand tintele atacurilor, fie ele fiinte umane sau proprietati – cum ar fi cladiri, scoli, lacase de cult si cimitire – sunt alese pentru ca sunt sau sunt percepute a fi evreiesti sau legate de evrei”. Chiar daca FRA nu este nici ONU, nici Parlamentul European, retinem, totusi, ca definitia este corecta, desi orice asemenea acte, impotriva oricarei alte comunitati dintr-o tara, sint la fel de condamnabile. Urmind aceasta definitie, Raportul lui Marco Maximilian Katz ar fi trebuit sa ne prezinte exemple concrete, care sa se incadreze in definitia citata chiar in Raport! Numai ca, dupa cum veti vedea, Raportul nu a identificat nici macar o singura actiune de acest tip!

Tot la inceputul Raportului, Marco Maximilian Katz se lauda ca este afiliat la ADL (Anti-Defamation League), o asociatie americana care se ocupa de astfel de monitorizari. Ce citim, insa, pe site-ul acesteia? Ca in Romania, la o populatie de aproape 19 milioane de locuitori, 47% dintre cetateni ar fi antisemiti,dindu-ni-se si cifra exacta: 8,4 milioane de romani! O gogomanie mai mare nici ca am citit vreodata, caci, la ultimul recensamint, au fost inregistrati 4.177.104 cetateni minori, deci, daca am lua in seama aceste cifre, comunicate, probabil, chiar de catre Asociatia lui Marco Maximilian Katz, procentul de antisemiti romani (populatie majora) ar fi de 57%, ceea ce este, desigur, o aberatie, mai ales ca numarul evreilor inregistrati la acest recensamint a fost de5.785 persoane! Marco Maximilian Katz nici nu-si da seama ce ar fi in Romania daca datele sale aiuristice ar fi adevarate! Omul acesta nici macar nu a aflat ca, de pilda, directorul Festivalului „George Enescu” a fost pina in acest an evreul Ioan Holender, uriasa personalitate a muzicii, caruia Romania ii este recunoscatoare pentru profesionalismul cu care a condus evenimentul de la Bucuresti timp de 20 de ani! La fel, ne mindrim cu marea noastra actrita evreica Maia Morgenstern, cu scriitorii evrei Norman Manea si Radu F. Alexandru, ultimul fiind de ani de zile si senator in Parlamentul Romaniei, si cu atitia alti evrei care fac cinste culturii romanesti! Petre Roman, evreu, fiul lui Walter Roman, a fost numit prim-ministrul Romaniei, Silviu Brucan, evreu vinovat direct pentru instalarea comunismului criminal la noi, a fost in conducerea Romaniei mult timp dupa Revolutie. Si facem aceste nominalizari doar pentru a arata diversitatea domeniilor in care evreii sint implicati in societatea de azi, fara sa suporte vreo discriminare sau sa-i intrebe carei etnii apartin! Cine ar fi nebun sa faca din ei „tinte”, cum spune definitia citata, pentru ca sint evrei? Daca ar vrea sa faca o monitorizare corecta, Marco Maximilian Katz ar putea sa consulte listele de la ICR, cu oamenii de cultura care beneficiaza de burse in strainatate si care duc mesajul cultural al Romaniei peste tot in lume, si ar vedea ca multi dintre ei sint evrei!

De altfel, cu putin timp in urma, la un simpozion organizat de Institutul „Elie Wiesel”, insusi deputatul Aurel Vainer, din partea comunitatii evreiesti, l-a urecheat pe Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”, care a dat citire chiar acelui sondaj de opinie preluat de ADL, considerindu-l exagerat! Dar, comisionar vamal fiind de meserie, poate ca Marco Maximilian Katz nu are acces la informatiile culturale, fiind preocupat de comertul cu tigari sau alcool prin aeroporturi, altfel n-ar sustine asemenea nazbitii!


(844 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Maximilian Katz, intre spaga pentru duty free si chestiunea evreiasca in Romania (I) | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.