Miercuri, 09 Septembrie 2015 - 05:55 AM Aleg.RO: Bancpost va lansa un program de conversie in lei a creditelor in CHF

Publicat de: ---

Bursa      *  Conversia urmeaza sa fie realizata la o dobanda fixa anuala de 1,5%, in primii trei ani, urmata de o dobanda variabila compusa dintr-o marja fixa cuprinsa intre 3% si 4,6% - si indicele ROBOR, potrivit echipei de negocieri colective
     *  Acestia atrag atentia ca Bancpost nu vizeaza aplicarea unui discount la sold
     *  Deputatii au decis reluarea discutiilor privind conversia creditelor contractate in valuta
       Bancpost urmeaza sa lanseze un program de conversie in lei a creditelor contractate in franci elvetieni (CHF), dupa cum au anuntat reprezentantii echipei de negocieri colective, condusa de Alin Iacob, presedintele Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare (AURSF) .
     Acestia au continuat sa aiba discutii cu oficialii unora dintre banci si dupa incheierea mandatului pe care l-au avut, in vara, sa negocieze cu operatorii financiari in vederea identificarii unor solutii care sa vina in ajutorul debitorilor.
     Intr-o scrisoare adresata persoanelor imprumutate in CHF, echipa de negociere precizeaza: "Aceasta oferta (n.r. propunerea Bancpost) presupune, din spusele reprezentantilor bancii, o conversie in lei, cu acordarea in primii trei ani de creditare a unei dobanzi fixe de 1,5%, urmand ca ulterior sa se aplice o dobanda prestabilita contractual compusa din ROBOR plus o marja fixa cuprinsa intre 3% si 4,6%, in functie de tipul creditului si de situatia specifica a fiecarui debitor in parte.
     Din informatiile prezentate, in urma acceptarii acestei oferte, in prima parte a perioadei de creditare rata se va diminua semnificativ, insa la sfarsitul perioadei de dobanda fixa cuantumul acesteia se va majora si va varia in functie de valoarea indicelui ROBOR".
     Potrivit surselor citate, reducerea medie rezultata in urma aplicarii respectivelor dobanzi va fi de aproximativ 15%.
     Oferta nu contine nicio componenta de discount la sold, atrag atentia reprezentantii echipei de negociere, subliniind ca au transmis bancii faptul ca, in lipsa unei reduceri la suma ramasa de plata, "oferta ar putea sa nu se bucure de un interes prea mare in randul consumatorilor".
     Sursele citate apreciaza: "Aspectul negativ cel mai important al acestei oferte il reprezinta faptul ca, in lipsa unui discount la soldul creditului, consumatorii pastreaza un grad ridicat de vulnerabilitate in fata bancii, avand in vedere reducerea dramatica a valorii proprietatii cu care au garantat creditul".
     Bancpost este una dintre bancile care au dat credite in franci elvetieni, in prezent avand deja in jur de 20 de conversii realizate.
     Recent, Nicolae Cinteza, directorul Directiei de Supraveghere din cadrul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ne-a spus, intr-un interviu: "In cadrul conversiilor facute de Bancpost, valoarea totala de plata va fi cu cel putin 20% mai mica fata de cea care este estimata acum pe graficul de plata, iar aceasta reducere vine din dobanda. In primii trei ani, acest produs are o dobanda preferentiala de 1 si ceva la suta si de aici iese reducerea. Acest lucru apare in contractul nou de credit. Dupa primii trei ani, dobanda va fi alcatuita din indicele de referinta ROBOR plus marja care trebuie stabilita prin contract".
     Contactati de ziarul BURSA, reprezentantii bancii nu ne-au oferit mai multe informatii despre programul Bancpost.
      * Oferta OTP Bank va viza si creditele externalizate
     OTP Bank pregateste si ea un program de conversie a creditelor contractate in franci elvetieni, in acest caz urmand sa fie aplicat si un discount la sold.
     Oferta - anuntata inca de la inceputul verii de ziarul BURSA, in cadrul unui interviu cu domnul Laszlo Diosi, CEO al OTP Bank - se adreseaza atat celor care au credite garantate in desfasurare, cat si persoanelor ale caror imprumuturi au fost externalizate, potrivit echipei de negociere, care s-a intalnit, in data de 27 august, cu reprezentantii OTP Bank, condusi de domnul Diosi.
     Seful OTP Bank ne-a spus, in vara, ca banca vinde de mult timp credite neperformante in grup, unei companii care se numeste OTP Factoring, clientii avand posibilitatea sa aiba un contract de performanta si cu aceasta companie. "Dupa ce am vandut portofoliul catre OTP Factoring, nu neaparat vindem activul, societatea incearca sa recupereze banii, printr-o intelegere comuna cu clientul", ne-a precizat oficialul bancii.
     Oferta care urmeaza sa fie lansata de OTP Bank va presupune, conform scrisorii transmise persoanelor cu credite in CHF, un discount la soldul creditului si o conversie la lei sau euro, cu aplicarea unei dobanzi variabile in lei, formata dintr-o marja fixa de 3,5%-4%, la care se va adauga ROBOR la trei luni. Valoarea discountului va varia in functie de tipologia creditului, reducerea medie situandu-se la aproximativ 20% (nivelul minim este de 10%-15%).
     Reprezentantii echipei de negociere subliniaza: "La momentul discutiei cu noi, modalitatea de stabilire a discountului era exprimata pe baza unui algoritm neclar si netransparent, lucru care va duce la diferentieri destul de importante intre clienti. Astfel, este posibil ca discountul multor consumatori sa se plaseze inspre limita minima mentionata de banca (procent care nu acopera, in majoritatea cazurilor, nici dobanda incasata abuziv de banca). (...) Echipa de negociere a transmis bancii ca ar fi preferat o varianta mai simpla, care sa se apropie cat mai mult de modul in care a fost formulata oferta de conversie de la Banca Transilvania in cazul clientilor Volksbank - rambursarea tuturor sumelor percepute de la consumatori in mod abuziv, insotita de un discount cat mai important la soldul ramas al creditului. Oferta este inca in curs de constructie, AURSF declarandu-si intreaga disponibilitate de a fi implicata pe mai departe in definitivarea acesteia, cu scopul de a proteja interesele membrilor sai si, implicit, pe cele ale celorlalti consumatori care sunt clienti ai bancii. Oferta va fi disponibila, cel mai probabil, in cursul lunii octombrie, dupa cum a precizat conducerea bancii in discutiile cu noi".
     In cadrul unui interviu acordat recent ziarului BURSA, Laszlo Diosi ne-a declarat ca banca deruleaza un program pilot pentru reducerea ratelor aferente creditelor in franci elvetieni. Domnia sa ne-a precizat ca intentia institutiei bancare este sa aduca ratele debitorilor imprumutati in moneda elvetiana la un nivel mai mic decat cel de la finalul anului trecut, prin reducerea dobanzilor, dar ca nu au fost cuantificate, inca, rezultatele programului pilot.
     "Oferta noastra este valabila pentru sase luni, dar, asa cum le explicam si clientilor, subliniem ca piata inca nu s-a stabilizat si, in acest context, programul se va putea prelungi. Dupa fiecare perioada, vom analiza modalitatile in care va trebui sa procedam pentru stabilizarea ratelor la un nivel care sa nu-l depaseasca pe cel din ultima luna a anului trecut", ne-a explicat domnul Diosi.
     Programul presupune discounturi pe care banca si le va asuma, potrivit sefului bancii, care ne-a spus: "Noi ne vom asuma in proportie de 100% pierderea suferita in urma aplicarii acestor reduceri. OTP aloca in fiecare luna peste 1 milion de lei pentru acest program. Avem mai multe modele, pe mai multe tipuri de clienti si situatii si inca nu stim ce rezultate vom avea".
     Ieri, reprezentantii bancii nu ne-au oferit detalii suplimentare pe acest subiect.
     In iulie, OTP Bank a pierdut, pe fond, in fata Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in cadrul unui proces colectiv pe clauze abuzive. Daca decizia Tribunalului Bucuresti va fi mentinuta si in ultima instanta banca va fi obligata sa elimine clauzele declarate abuzive de instanta din toate contractele de credit identice cu cele ce fac obiectul procesului din justitie.
     * Echipa de negociere: "Avem semnale din partea MFP ca, in curand, vom avea o intalnire finala pe tema proiectului de conversie"
     Reprezentantii echipei de negociere ar urmea sa aiba, in curand, o ultima intalnire cu oficialii Ministerului Finantelor Publice (MFP), in cadrul careia sa discute pe marginea proiectului care vizeaza conversia cu discount a imprumuturilor contractate in valuta.
     Initiativa legislativa prevede ca restul ramas de plata in urma aplicarii reducerii sa fie garantat in proportie de 50% de catre stat.
     "Avem semnale din partea MFP ca, in curand, vom avea o intalnire finala, la care sa participe si reprezentantii bancilor, pentru a stabili forma finala a actului normativ", au precizat sursele citate.
     Proiectul legislativ a fost initiat de fostul ministru de finante Darius Valcov si va trebui sa fie avizat si de BNR.
     Referitor la initiativele care ar urma sa vina in ajutorul celor imprumutati in CHF, ieri, deputatul PSD Ana Birchall, care a intocmit un astfel de proiect, a anuntat ca membrii Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor au hotarat readucerea in dezbatere si punerea pe ordinea de zi a proiectului sau legislativ privind conversia creditelor contractate in valuta.
     Domnia sa a mentionat. "Am hotarat, impreuna cu membrii Comisiei, ca este necesara identificarea unor solutii corecte si echitabile de impartire a poverii financiare intre banca si client, in cazul creditelor in CHF. Problema creditelor in franci elvetieni tergiverseaza de mult prea mult timp si cred ca este de datoria Legislativului sa vina cu o solutie pentru miile de romani aflati in imposibilitatea de a-si mai plati ratele exclusiv din cauza fluctuatilor cursului de schimb. Sutele de petitii primite la Comisie si la Cabinetul meu parlamentar trebuie sa isi gaseasca un raspuns si o solutie corecta, iar proiectul legislativ initiat de mine si sustinut de colegele si colegii parlamentari din PSD si din coalitia de guvernare propune o astfel de rezolvare echitabila a problemei".
     Doamna Birchall a propus, la inceputul anului in curs, ca, in cazul creditelor acordate in franci elvetieni, conversia sa se faca prin aplicarea unui curs mediu determinat ca medie aritmetica a cursurilor medii lunare din luna acordarii creditului pana la momentul conversiei.
     Deputatul PSD a spus, la vremea respectiva, ca Legea conversiei creditelor a trecut de Senat, fiind avizata de Guvern, si ca se afla in dezbatere la Camerei Deputatilor.
     Ulterior, deputatii nu au mai discutat pe marginea acestei initiative, Ana Birchall mergand mai departe cu Legea insolventei persoanelor fizice, care a si fost aprobata.
     Criza creditelor in franci elvetieni a izbucnit la jumatatea lunii ianuarie, cand Banca Centrala a Elvetiei a ridicat pragul de 1,2 CHF/EUR impus in 2011. 

     Peste 83% dintre clientii Volksbank Romania (VBRO) cu imprumuturi in franci elvetieni, respectiv 14.712, au acceptat oferta de conversie din CHF in lei sau in euro propusa de Banca Transilvania (BT) dupa ce a cumparat VBRO. Programul, desfasurat pe parcursul a trei luni, a constat in acordarea unui discount de 22,5% la sold, rezultat in urma reducerii din suma ramasa de plata a comisionului de risc/administrare platit de clienti.

   


(312 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Bancpost va lansa un program de conversie in lei a creditelor in CHF | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62845301628113 seconds.