Miercuri, 09 Septembrie 2015 - 05:55 AM Aleg.RO: Pensiile speciale, aprobate in Parlament. Ce "AJUSTARI" au fost aduse la Comisia de Statut

Publicat de: ---

adevarul

Proiectul de lege care vizeaza pensiile speciale ale parlamentarilor  a fost aprobat, marti, in Comisia permanenta privind Statutul deputatilor si al senatorilor, intrunita pentru a discuta cererea de reexaminare trimisa de presedintele Klaus Iohannis .

Proiectul de lege ce vizeaza pensiile speciale, discutat in Parlament Foto: ancheteonline.ro

Comisia de Statut a Parlamentului a finalizat raportul la cererea de reexaminare a proiectului de lege privind indemnizatiile speciale ale parlamentarilor si a adoptat o serie de modificari printre care si aceea ca deputatii si senatorii care sunt in mandat nu au voie sa incaseze pensie speciala.

Comisia a mai stabilit ca parlamentarii vor incasa pensiile din momentul in care au decizii de pensionare in sistemul de stat, dar cuantumul a ramas acelasi.

Potrivit presedintelui comisiei, Bogdan Niculescu Duvaz, legea privind indemnizatiile parlamentarilor a fost returnata de presedintele Klaus Iohannis Parlamentului pentru reexaminare.

Duvaz a explicat ca membrii comisiei au adoptat o serie de "mici ajustari" la solicitarea sefului statului, printre care aceea ca deputatii si senatorii pot incasa indemnizatia speciala daca nu sunt in activitatea de parlamentar.

Membrii comisiei nu au acceptat insa propunerea presedintelui Klaus Iohannis ca alesii care au fost declarati incompatibili de ANI sa nu primeasca aceste pensii.

"Au fost o serie de precizari mai degraba decat chestiuni de fond. S-a stabilit ca deputatii si senatorii pot incasa aceasta indemnizatie la momentul in care se alcatuieste decizia de pensionare din sistemul pensiilor de stat. Aceasta indemnizatie, conform opiniei Presedintiei, nu ar trebui sa se rezume la trei mandate, adica asa cum am dat baza de calcul 0,55% din indemnizatia din activitate a senatorului si deputatului pe luna, deci la sugestia Presedintiei ar fi trebuit sa urmeze numarul de luni indiferent cat de multe ar fi fost acestea. Noi am spus ca nu putem sa extindem mai mult sau, mai bine zis, sa plafonam la 75%, asta inseamna o limita de trei mandate, deci a ramas prevederea din lege asa cum a fost ea inaintata", a spus presedintele Comisiei privind Statutul deputatilor si senatorilor, Bogdan Niculescu Duvaz, citat de Agerpres. 

El a adaugat ca o alta prevedere introdusa in lege a fost aceea ca nu poate fi incasata pensia de parlamentar in paralel cu indemnizatia de activitate, deci senatorii si deputatii nu pot lua aceste indemnizatii speciale in timpul mandatului.

"O alta prevedere care a fost mentionata si in vechea varianta este cine nu are dreptul sa ia aceasta indemnizatie — deputatii si senatorii care au fost condamnati definitiv pentru comiterea in calitate de deputat sau senator a unei infractiuni de coruptie. La solicitarea presedintelui am spus ca indiferent cand s-a petrecut fapta si indiferent cand a fost condamnata persoana, daca se refera la fapte de coruptie in calitate de parlamentar, ea nu poate incasa aceasta indemnizatie. In cazul incompatibilitatii, nu este o astfel de mentiune, incompatibilitatea fiind o situatie de natura administrativa si nu poti sa limitezi niste drepturi in baza acesteia", a mentionat Duvaz.

Potrivit acestuia, raportul pe cererea de reexaminare pentru acest proiect de lege a fost votat in unanimitate in Comisia pentru Statut.

Raportul comisiei urmeaza sa fie supus aprobarii plenului comun al Parlamentului.

Citeste si: PRIMARII ar putea sa se pensioneze mai devreme: "Muncesc in conditii de STRES" - proiect de lege

La 10 iulie, presedintele Klaus Iohannis a retrimis Legislativului pentru reexaminare prevederea din Statutului deputatilor si senatorilor referitoare la acordarea unei "indemnizatii pentru limita de varsta" a actualilor si fostilor parlamentari.

"Indemnizatia pentru limita de varsta care se acorda deputatilor si senatorilor este de natura a crea confuzii cu privire la natura juridica a acestui drept. Dreptul introdus prin legea transmisa la promulgare nu are insa ca temei, nici macar in parte, vreunul dintre principiile ce stau la baza stabilirii pensiilor, fiind lipsit de orice legatura cu contributia la sistemul de asigurari sociale", se spune in cererea de reexaminare.

De asemenea, presedintele preciza ca "necesitatea reexaminarii este motivata, pe de o parte, de caracterul excesiv si arbitrar al noii indemnizatii de care ar urma sa beneficieze deputatii si senatorii, iar pe de alta parte, de faptul ca acest drept ar urma sa se acorde tuturor parlamentarilor care au savarsit fapte de coruptie potrivit vechiului Cod penal, precum si celor al caror mandat a incetat pentru incompatibilitate".

Proiectul de lege care modifica Statutul parlamentarului, prevede ca deputatii si senatorii au dreptul, dupa exercitarea mandatului, la cerere, la implinirea varstei standard, la o indemnizatie lunara pentru activitatea de parlamentar. De aceasta indemnizatie beneficiaza cei care nu mai au calitatea de parlamentar.

Indemnizatia de parlamentar ar urma sa se actualizeze ori de cate ori se majoreaza sau se indexeaza indemnizatia bruta lunara a unui deputat sau senator aflat in exercitarea mandatului, cu aceeasi data.Indemnizatia de parlamentar se cumuleaza cu orice tip de pensie stabilita in sistemul public de pensii sau in alt sistem de pensii neintegrat sistemului public, precum si cu orice alte venituri realizate. Indemnizatia este supusa impozitului pe venit si contributiei de asigurari sociale de sanatate si se suporta din bugetul de stat, mai spune textul proiectului de lege.Potrivit calculelor initiatorilor, un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizatie speciala de 4.000 de lei, iar unul care a avut un singur mandat va primi 1.500 de lei.

 


(500 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Pensiile speciale, aprobate in Parlament. Ce "AJUSTARI" au fost aduse la Comisia de Statut | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6896800994873 seconds.