Sâmbătă, 11 Iunie 2005 - 11:23 AM Aleg.RO: Discursul groazei: Ion Iliescu, aproape de mineri, împreună cu ei

Publicat de: Alin BOGDAN

Gândul 14 iunie 1990. Zece mii de mineri și băieți îmbrăcați în salopete de ortac nou-nouțe au fost adunați în pavilionul central al actualei Romexpo, ca să-l asculte pe omul pentru care munciseră din greu cu bâte, lanțuri, răngi și topoare. În timp ce sute de bucureșteni – studenți, intelectuali, ochelariști, bărboși, purtători de blue-jeans – își oblojeau rănile provocate de teroarea neagră abătută asupra Capitalei, Ion Iliescu le mulțumea tovărășește detașamentelor de șoc și groază pentru „înalta conștiință civică, muncitorească” de care au dat dovadă. Rostit, cu patos revoluționar, după schema și rigorile bolșevice, discursul provoacă furnicături pe șira spinării și acum, la 15 ani de la evenimente.

Mulțumiri călduros-tovărășești

„Vă mulțumesc pentru tot ceea ce ați făcut în aceste zile, pentru toată atitudinea dumneavoastră de înaltă conștiință civică. Deci, vă mulțumesc încă o dată tuturor pentru ceea ce ați demonstrat și în aceste zile: că sunteți o forță puternică, cu o înaltă conștiință civică, muncitorească, oameni de nădejde și la bine, dar mai ales la greu. Cu un sentiment deosebit de conștiință civică, patriotică, ați simțit momentul dificil și, cu o dăruire exemplară, v-ați arătat gata să fiți solidari cu puterea nouă”.

Demascarea și zdrobirea „dușmanului din interior”

După ce a terminat cu mulțumirile, Ion Iliescu a început să construiască, potrivit canonului bolșevic de incitare a urii revoluționare, un tablou apocaliptic, în care „dujmanul” nu este identificat, ci doar determinat prin etichete de natură să atragă oprobriu public – fascist, drogat, element turbat – iar realul se amestecă cu imaginarul: „...Și a început toată escaladarea actelor de violență și de vandalism. Era vorba nu de manifestanți pașnici, care au ceva nemulțumiri față de guvern, lozinci antiguvernamentale, ci era vorba de bande organizate, de elemente fasciste, mulți dintre ei drogați”. „Au fost și victime: au venit o grupă de muncitori de la Ploiești – există și un mort și doi grav răniți dintre muncitorii ploieșteni, acțiuni ale acestor elemente turbate”. „Cu ajutorul dumneavoastră, au fost descoperite, în sediul PNȚ-ului: depozit de sticle incendiare, de droguri, de seringi cu care au injectat droguri celor ce stăteau în Piața Universității și armament. În subsolul clădirii Universității s-au descoperit arme 22 de puști Jeco, dar care sunt arme periculoase în asemenea condițiuni, și saci cu prafuri euforizante pe care probabil că le-au tot folosit în această perioadă”.
Urmează „individualizarea răspunderii”, anatema aruncată asupra adversarilor politici: „Noi considerăm că răspunderea morală o au și unii gazetari, unii intelectuali care au incitat în această perioadă. Fără îndoială, voi fi trași la răspundere și acei oameni iresponsabili care au patronat asemenea lucruri. În ce-i privește pe Rațiu și Câmpeanu, trebuie să fim cu atenție: unul este deputat, celălalt senator, se bucură de imunitate parlamentară...”.
Se-nfiripă, apoi, „brațul înarmat al poporului”, menit să aplice justiția revoluționară, preferabil, în stradă, conform ortodoxiei leniniste: „Am discutat și ne gândim la instituirea unei gărzi naționale, o să vedem cu o s-o denumim, mai exact cu oameni bine instruiți, oameni hotărâți, oameni deciși pentru intervenții în momente excepționale, ca cele care au avut loc pe 13 iunie. Am reținut și dorința unora dintre dvs., mineri din Valea Jiului, care s-au oferit să se încadreze într-o asemenea gardă națională și vom lua în considerare acest lucru”. „Eu sper ca să întreținem acest spirit de combativitate, să-l anticipăm, pentru că numai prin acțiunea hotărâtă a tuturor oamenilor de bine, a tuturor cetățenilor țării, vom ține în frâu elemenetele degenerate, declasate, fanatizate, care vor să destabilizeze țara”.

Vigilența revoluționară și complotul euro-legionar

Orice scenariu bolșevic capătă substanță doar dacă apar în decor dușmanii inventați din exterior. În 1990, Iliescu broda o poveste în care Europa clocea un complot legionar: „Aici nu este vorba numai de forțe din interior, care nu se împacă cu gândul că au pierdut partida, este un scenariu mai larg, pe plan european, a existat o acțiune conjugată a forțelor de dreapta care au mers pe ideea că în toate țările din Europa de Est trebuie să vină la putere forțele de dreapta. Legionarii, când s-au reunit, erau scindați: adeptul lui Horia Sima și trimișii lui din Spania și adversarii lui din RFG – s-au reunit într-un congres ca să se reorganizeze, să-și reunifice mișcarea. Adevărul este că forțele de dreapta au vrut să deturneze Revoluția română spre dreapta și să pună mâna pe putere, ăsta e adevărul!”.
Finalul – antiteza dintre democrația socialistă (proiectată de vorbitor) și „putregaiul capitalist”: „Așa încât trebuie să să rămânem cu vigilența trează și să fim pregătiți pentru orice alte încercări de escaladare, de destabilizare a situației din țară și peste tot să întreținem un spirit de mobilizare și de luptă a tuturor celor hotărâți să apere democrația română, democrația pusă în slujba celor mulți, în slujba poporului, nu democrația care să slujească celor înavuțiți sau celor care vor să se înavuțească pe spinarea poporului.”


(643 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Alin BOGDAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Discursul groazei: Ion Iliescu, aproape de mineri, împreună cu ei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54063582420349 seconds.