Miercuri, 26 August 2015 - 06:41 AM Aleg.RO: Voicu lauda proiectul PNL privind votul prin corespondenta: singurul care tine cont de opinia Diasporei

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

"Partidul National Liberal considera ca este binevenita orice contributie pentru imbunatatirea propunerii pe care a facut-o grupurilor parlamentare inca din luna februarie, insa atrage atentia ca nici partidele parlamentare, nici Autoritatea Electorala Permanenta, a carei implicare o salutam si o consideram necesara, nu trebuie sa omita un lucru esential – beneficiarii acestei legi sunt compatriotii nostri din Diaspora si, de aceea, opinia acestora trebuie luata in considerare . Proiectul de lege depus de Partidul National Liberal este singurul care a fost redactat printr-o consultare reala cu asociatiile romanilor din strainatate si, de aceea, chiar daca este perfectibil, contine prevederi care sunt agreate cu cei care vor beneficia de facilitatile legii”, a declarat Mihai Voicu, conform unui comunicat remis MEDIAFAX.

Mihai Voicu, care este si presedinte al Comisiei de Cod electoral, a facut aceste precizari dupa ce presedintele PSD Liviu Dragnea a anuntat ca presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a fost mandatat de partid sa elaboreze un set de principii care vor sta la baza legii votului prin corespondenta si sa le trimita AEP, institutie care va elabora, la randul sau, proiectul pe aceasta tema.

Voicu a atras atentia ca modalitatile de asigurare a votului trebuie sa fie in concordanta cu practica tarilor ce folosesc votul prin corespondenta de zeci de ani.

"Atragem atentia, de asemenea, ca modalitatile de asigurare a secretului votului trebuie sa fie in concordanta cu practica tarilor ce folosesc votul prin corespondenta de zeci de ani. Indiferent ca ne raportam la modelul francez, italian, spaniol, britanic sau american, nu trebuie ca o supra-reglementare sau o birocratizare excesiva, sub diverse pretexte onorabile, sa duca la adoptarea unei legi inaplicabile prin blocarea sistemului", mentioneaza Voicu.

Presedintele Comisiei de Cod electoral a mai spus ca partidele trebuie sa se mobilizeze la inceputul sesiunii parlamentare pentru a adopta cat mai rapid legea votului prin corespodenta, pana cel mai tarziu la inceputul lunii noiembrie, pentru a putea fi aplicata la viitoarele alegeri lesgialtive.

"Acest proiect nu este doar un angajament al presedintelui Klaus Iohannis sau al Partidului National Liberal, ci ar trebui sa reprezinte o datorie a intregii clase politice fata de milioanele de compatrioti care locuiesc si lucreaza in strainatate, dar care sunt la fel de implicati ca fiecare dintre noi in participarea politica si civica", a mai subliniat Mihai Voicu.

Liviu Dragnea a anuntat luni ca proiectul pe baza caruia se va discuta va fi elaborat de Autoritatea Electorala Permanenta, pornind de la un set de principii inaintat de Valeriu Zgonea. Tot luni, sedinta conducerii Comisiei de Cod electoral a fost anulata.

Proiectul votului prin corespondenta a fost considerat o proritate a sesiunii parlamentare trecute, dupa alegerile prezidentiale existand consultari la Palatul Cotroceni si un acord de principiu. Cu toate acestea, partidele parlamentare au modificat legislatia electorala (legea alegerilor locale, legea alegerilor parlamentare, legea finantarii partidelor si a campaniilor electorale si legea partidelor) dar nu au convenit asupra unui proiect de lege, la Parlament fiind inregistrate patru initiative pe aceasta tema.

 

Citeste si Ilie Sarbu isi planuieste retragerea din PSD. Primul pas: renuntarea la sefia grupului senatorilor social-democrati Citeste si Liviu Dragnea: Am incredere in Victor Ponta, e prietenul meu, are sustinerea mea si a PSD Citeste si Alina Gorghiu vrea alegeri anticipate, dar stie ca nu se poate. Ce spune despre un guvern PNL minoritar


(222 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Voicu lauda proiectul PNL privind votul prin corespondenta: singurul care tine cont de opinia Diasporei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.322585105896 seconds.