Marți, 25 August 2015 - 06:24 AM Aleg.RO: Angajatii ROMATSA vor sa intre in greva generala din 1 septembrie. Discutiile sindicalistilor la Ministerul Transporturilor, fara rezultat

Publicat de: ---

curierulnational

UPDATE Discutiile intre sindicalistii de la ROMATSA la ministrul Transporturilor, Iulian Matache, s-au finalizat fara rezultat, sindicalistii afirmand ca nu se mai poate negocia si cerand sprijinul societatii civile pentru a intra in greva generala din 1 septembrie .

Ulterior ei au avut o intalnire cu ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

La iesirea din sediul Ministerului Transporturilor, Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicalistilor din Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), a spus, la iesirea de la MT, ca nu mai exista alta solutie decat sa ceara sprijinul societatii civile, pentru ca se lupta cu "un sistem bolnavicios".

"Este imposibil si nu mai avem incredere sa putem sa mai negociem, reiterand inclusiv faptul ca toate intelegerile pe care le-am avut cu domnul ministru aici de fata, cu directorul celalalt general Carnu (Fanica Carnu, directorul general adjunct al ROMATSA, n.r.), nu s-a tinut cont de el, in aceasta masura nu avem niciun fel de posibilitate sau de incredere, de fata cu domnul ministru, domnul Stanciu (Aurel Stanciu, directorul ROMATSA, n.r.) afirmand «Da' ce am fost eu aici? Nu am facut eu acest lucru»".

El a mai spus ca sindicalistii solicita "decapusarea", "depolitizarea" si "demilitarizarea" ROMATSA.

Un alt reprezentant al sindicalistilor din ROMATSA, Alecu Florin Diaconu, a spus la randul sau ca, inca o data, se observa "ca nu se intelege care-i situatia la Romatsa, ca nu se intelege unde e conflictul, ca nu se intelege ca exista instrumentele pentru a rezolva problema".

"Trebuie sa spun ca domnul ministru Iulian Matache avea astazi toate instrumentele necesare dupa cate incalcari de legi s-au intamplat, dupa toate dovezile pe care le avea pe masa, dupa tot ce s-a intamplat in zilele acestea, dupa ce se vede ca managementul ROMATSA a pierdut efectiv fraiele, daca va ganditi despre cine vorbim. Vorbim despre o institute in care stresul poate crea mostri. Ganditi-va ca aici este o problema de viata si moarte, ganditi-va ca vorbim de pasageri care zboara si care ar putea in orice clipa sa pateasca ceva daca vreun controlor de trafic aerian are un pic mintea ratacita din cauza acestui stres sau acestui conflict", a spus Diaconu.

El a mai declarat ca, din cauza conditiilor de munca, exista victime in randul controlorilor de trafic aerian: oameni care au murit in ultimele luni, care au fost ridicati de la dirijare dupa ce li s-a facut rau sau carora le-a fost retrasa licenta.

 

UPDATE Gabriel Tudorache, unul dintre liderii sindicalistilor din Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian, a anuntat, luni, ca a fost trimisa la ministrul Transporturilor, Iulian Matache, la Consiliul de Administratie si la conducerea ROMATSA notificare privind declararea grevei generale in toate unitatile ROMATSA, incepand cu 1 septembrie, ora 11.00.

"Vom proceda la declansarea grevei, daca pana in acel moment organele statului abilitate nu vor reusi sa revolve problemele pe care le avem la ROMATSA. Si pot sa va spun ca sunt probleme de viata si de moarte de la ROMATSA, deci nu este vorba de bani, nu e vorba de absolut nimic, ci chiar de viata si de moarte, de siguranta pasagerilor, de siguranta salariatilor ROMATSA", a spus Tudorache.

Liderul sindical a subliniat ca daca se ajunge la greva generala la ROMATSA, impactul va fi "catastrofal", petnru ca nu va fi pentru doua ore, ci va fi generala si se va opri total activitatea controlorilor de trafic aerian din toate unitatile.

"Daca pana in acel moment nu se gasesc solutiile si organele statului nu iau absolut nicio masura, cum nu au facut pana azi, desi avem numeroase plangeri facute atat la DNA, atat la Parlament, la Senat, la presedinte, la Camera Deputatilor, deci nimeni nu ne ia in seama, la Curtea de Conturi si asa mai departe. Avem un numar de peste 20 de procese pe care le-am intentat acestei conduceri ilegale. In mod cert, daca pana atunci nu se rezolva lucrurile, vom declansa greva generala, impactul va fi, din punctul nostru de vedere, catastrofal, avand in vedere faptul ca nu o sa dureze doar doua ore, ci este o greva generala totala", a mai spus Gabriel Tudorache.

Liderul sindical a afirmat ca, in jurul orelor 14.00, ministrul Transporturilor, Iulian Matache, ii asteapta pe reprezentantii sindicalistilor ROMATSA.

"Trebuie sa intram in legalitate. Un contract colectiv de munca, asa cum incearca de luni de zile sa il semnam, nu il vom semna niciodata. Nu cred ca cineva in tara asta isi risca propria libertate pentru a semna niste documente ilegale", a completat Tudorache.

El a reiterat ca directorul Aurel Stanciu a fost numit in mod ilegal la conducerea ROMATSA.

"Directorul a fost numit total ilegal, nu a dat niciun concurs. A fost un examen el cu el. Au fost si alti directori din ROMATSA care si-au depus dosarele, dar au fost facuti sa si le retraga. La fel s-a intamplat si cu acel domn general Stoicescu. Ei ne spun ca suntem indivizi comunistoizi, pai noi nici n-am apucat sa fim comunisti, in timp ce toate gradele si le-au luat numai cu sprijinul comunistilor si al securistilor. El a ajuns director de cautare si salvare. Una dintre saricinile pe care le-a avut a fost modernizarea acestui sistem de cautare si salvare dupa evenimentele din Apuseni. Puteti vedea ca nu s-a facut nimic, in afara unei directii. Au angajat purtator de cuvant pentru aceste evenimente, dar l-ati vazut undeva pe post cu ocazia tragicului eveniment cu planorul?", a mai spus Tudorache.

La randul sau, un alt reprezentant al sindicalistilor din ROMATSA, Alecu Florin Diaconu, sustine ca o eventuala greva nu are legatura cu salariile din sistem.

"Suntem terorizati psihic de acest domn director, inconjurat de conducerea care il ajuta sa incalce legile, sa faca abuzuri de noua luni incoace. Greva generala este strict pentru cele 14 revendicari. Faptul ca astazi un grup de peste 300 de colegi l-a asteptat si i-a cerut demisia este pentru modul abuziv in care a continuat dupa greva de avertisment. Au trecut peste 30 de zile de atunci, iar domnul director incearca sa aduca acest conflict acolo unde noi nu ne dorim. Nu ne dorim greva generala", a subliniat Diaconu.

Angajatii ROMATSA il acuza pe directorul Aurel Stanciu ca nu a respectat nimic din ceea ce sindicalistii au stabilit, in scris, cu Ministerul Transporturilor si sunt nemultumiti de faptul ca nici ministrul Iulian Matache nu reactioneaza.

Liderul sindical Gabriel Tudorache anunta, saptamana trecuta, ca ar putea fi declansata greva generala la ROMATSA, el declarand atunci, pentru MEDIAFAX ca tuturor reprezentantilor sindicatului le-a fost diminuat salariul cu o treime, in mod abuziv.

Negocieri ale sindicatelor cu reprezentantii ROMATSA si cu cei ai Ministerului Transporturilor au avut loc in luna iulie, la discutii fiind prezent atunci si ministrul Transporturilor, Iulian Matache.

In 15 iulie, sindicalistii ROMATSA au fost in greva de avertisment, timp de doua ore, perioada in care a fost asigurat doar 33,3% din traficul aerian al unei zile obisnuite.

Acestia au 14 revendicari pe care le solicita in noul contract colectiv de munca. Printre altele, ei cer pensionarea la 55 de ani si introducerea unui articol prin care, dupa aceasta varsta, un controlor de trafic sa aiba posibilitatea sa fie trecut pe un alt post in ROMATSA pe masura pregatirii lui, in speta la o directie operationala sau de siguranta.

Directorul general al ROMATSA, Aurel Stanciu, spunea atunci ca sindicatele au avut o pozitie inflexibila privind solicitarile angajatilor si ca unele dintre acestea "exced prevederile legale".

ROMATSA - Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian are in prezent 1.530 de angajati. Intre 2.500 si 3.000 de aeronave tranziteaza, in fiecare zi, teritoriul Romaniei.  


(135 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Angajatii ROMATSA vor sa intre in greva generala din 1 septembrie. Discutiile sindicalistilor la Ministerul Transporturilor, fara rezultat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59768390655518 seconds.