Marți, 25 August 2015 - 06:24 AM Aleg.RO: Dragnea: Zgonea elaboreaza un set de principii pentru votul prin corespondenta, AEP transmite proiectul. Legile alegerilor prezidentiale si europarlamentare pot astepta

Publicat de: ---

curierulnational

Presedintele PSD Liviu Dragnea a spus, dupa sedinta BPN al PSD, ca aceasta decizie a partidului a fost luata pentru a urgenta adoptarea cat mai rapida a legii votului prin corespondenta, altfel existand riscul ca, din nou, alegerile parlamentare sa se desfasoare fara o astfel de procedura care faciliteaza dreptul la vot pentru diaspora .

"In privinta legii votului prin corespondenta. De prea mult se discuta despre aceasta lege. Pozitia PSD este foarte clara, urmarim doua obiective: respectarea drepturilor romanilor aflati in afara granitelor tarii, in special dreptul fundamental la vot si, pe de alta parte, securizarea votului. In acest sens, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a fost mandat sa elaboreze un set de principii, sa se consulte desigur cu ceilalti colegi din Parlament, pe care sa le inainteze AEP care, intr-un timp rezonabil, sa transmita partidelor politice parlamentare un proiect care sa cuprinda aceste principii si ca si in cazul Codului Fiscal, liderii partidelor sa se intalneasca si sa ia o decize politica pe forma acestei legi", a precizat Dragnea.

El a spus ca sunt patru proiecte de lege depuse in Parlament pe tema votului prin corespondenta si Autoritatea Electorala Permanenta nu trebuie lasat in afara elaborarii acestui proiect.

"Sunt patru proiecte de lege depuse, doua din partea puterii, doua din partea opozitei. Cred ca AEP nu trebuie sa ramana in afara conceperii unei asemenea legi atat de importante. Nu s-a schimbat nimic, vrem sa avem mult mai multa expertiza", a mentionat Dragnea.

Presedintele interimar al PSD a mai spus ca doreste ca acest proiect sa fie adoptat cat mai repede si ca aceasta este ratiunea pentru care s-a luat decizia ca AEP sa-l elaboreze.

"Asta este intentia: sa ne miscam foarte repede. AEP trebuie sa primeasca foarte rapid aceste principii, AEP trebuie sa transmita intr-un timp foarte rezonabil, destul de rezonabil, un proiect de lege, iar in Parlament putem sa adoptam in procedura de urgenta o asemenea lege, in asa fel incat ea sa fie aplicabila pentru 2016, la parlamentare. Aceasta este si ratiunea pentru care am luat aceasta decizie. Se discuta de foarte multe luni si exista riscul ca din nou la alegerile parlamentare sa se desfasoare fara votul prin corespondenta", a adaugat Dragnea.

Legile alegerilor prezidentiale si europarlamentare, discutate dupa votul prin corespondenta

Liviu Dragnea a mai declarat, luni, ca nu este de acord cu discutarea proiectelor de lege privind alegerile prezidentiale si alegerile europarlamentare, aratand ca acestea nu au loc curand si „pot astepta”, pana va fi finalizata legea votului prin corespondenta.

Dragnea a spus ca liberalul Mihai Voicu, presedintele Comisiei de Cod electoral, a propus sa inceapa discutiile pe legile alegerilor prezidentiale si europarlamentare, dar PSD considera ca mai intai trebuie finalizata legea votului prin corespondenta.

"Stiu apelul facut de domnul Mihai Voicu ca sa inceapa discutiile si pe legea alegerilor prezidentiale si europrlamentare. Nu suntem de acord cu acesta. Sunt doua legi importante, dar nu avem alegeri prezidentiale, din cate stiu eu, lunile astea, si nici europarlamentare. Deci, pot astepta, iar, pe de alta parte, nu putem sa le analizam, si sa le discutam pana nu finalizam aceasta lege (legea votului prin corespondenta-n.r.)", a precizat Dragnea.

Luni, sedinta conducerii Comisiei de Cod Electoral condusa de liberalul Mihai Voicu a fost anulata. Biroul comisiei urma sa discute despre proiectul de lege privind votul prin corespondenta. Legea trebuie adoptata cu cel putin un an inainte de data alegerilor, pentru a putea fi aplicata, potrivit unei decizii a Comisiei de la venetia si a Curtii Constitutionale.

Citeste si: Sesiunea parlamentara extraordinara pentru Codul Fiscal s-a ANULAT, dupa ce PSD a cerut amanarea dezbaterilor. Senatorii au votat in plen amanarea reexaminarii Citeste si: Dragnea: Am convenit cu Alina Gorghiu asupra discutiei privind Codul Fiscal Citeste si: Gorghiu: Parlamentul are ocazia sa adopte legea votului prin corespondenta in sesiunea extraordinara

 


(173 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

Dragnea: Zgonea elaboreaza un set de principii pentru votul prin corespondenta, AEP transmite proiectul. Legile alegerilor prezidentiale si europarlamentare pot astepta | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60653305053711 seconds.