Marți, 25 August 2015 - 06:24 AM Aleg.RO: "Atentii" vs onorarii pentru medici. N.Banicioiu: Nu este vorba de legalizarea spagii, ci de reguli

Publicat de: ---

curierulnational

Reprezentantii guvernului isi nuanteaza declaratiile, dupa anuntul de saptamana trecuta privind intentia de a legaliza "atentiile" pentru medici . Ministrul Sanatatii vorbeste acum despre onorariile pe care doctorii le vor incasa pe chitanta de la pacientii tratati in regim privat la stat, daca proiectul adoptat in Senat va trece si de Camera Deputatilor. In schimb, ministrul Justitiei vorbeste despre o lege veche de 12 ani care le da dreptul pacientilor sa faca donatii celor care i-au tratat. Dar nu exista norme ca legea sa se aplice.

Ministrul Justitiei are sarcina de la premier sa prezinte miercuri un proiect de lege prin care medicii sa nu mai raspunda penal pentru atentiile de la pacienti.

Pacientul poate oferi donatii spitalului, la finalul actului medical

Pornind de la dispozitiile din legea pacientului si este o mentiune si in decizia ICCJ, ca pacientul poate oferi donatii spitalului, la finalul actului medical. Despre asta e vorba, despre o dispozitie in vigoare din 2003, a declarat si ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc.

Ministrul Sanatatii aminteste ca proiectul de lege privind serviciile private oferite in spitalele publice, care se afla in Parlament ar fi o solutie pentru cresterea veniturilor medicilor. Pacientii care aleg in mod expres un medic ar fi obligati sa-i dea bani si in timpul programului de lucru, chiar daca sunt asigurati. Onorariul ar fi prestabilit prin acordul partilor.

Este vorba de servicii private oferite in spitalele publcie. Adica, posibilitatea pacientului de a alege un anumit medic. Daca medicul respectiv nu are ocazia, posibilitatea sa-i dea consultatia in momentul in care e ceruta si daca problema poate fi temporizata, contra unei coplati. Despre asta este varianta. Toti stim cum e, dar nu recunoastem. Ideea nu e de a reglementa spaga, ca nu e vorba de asta, nici nu vrem sa mai vorbim de asa ceva. Noi vorbim aici de niste reguli clare, fiscalizate, si vorbim de onorarii. NU e vorba de a legaliza o infractiune, a explicat ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu.

Si medicii tineri, fara renume, care nu au clientela proprie, contesta astfel de propuneri. Doctorii care pregatesc proteste cer salarii cel putin duble, echivalente cu cele ale magistratilor, si conditii decente de munca. Guvernul le-a promis 25% in plus la salariu, de la 1 octombrie.


(164 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Curierul Național

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Curierul Național:

"Atentii" vs onorarii pentru medici. N.Banicioiu: Nu este vorba de legalizarea spagii, ci de reguli | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56092691421509 seconds.