Marți, 25 August 2015 - 06:24 AM Aleg.RO: Imprumutatii in CHF vor sa reclame statul roman la Comisia Europeana

Publicat de: ---

Bursa      *  Debitorii in CHF: "Faptic, ANPC a fost partasa la «siluirea» Legii"
     *  ANPC: "Atunci cand exista suspiciunea ca un operator economic utilizeaza practici comerciale incorecte, altele decat cele mentionate in anexa la Legea nr . 363/2007, orice persoana interesata se poate adresa instantei de judecata"
       Persoanele imprumutate in franci elvetieni (CHF) vor sa sesizeze Comisia Europeana ca autoritatile din tara noastra au transpus incorect o directiva europeana. Astfel, acestea acuza parlamentarii romani ca au modificat, in martie 2015, in plina criza provocata de cresterea cursului de schimb valutar al francului elvetian, o lege care nu respecta directiva europeana 2005/29/CE.
     Grupul clientilor cu credite in CHF sustine ca modificarea legii 363/2007 de catre politicieni, desi reprezentantii ANPC au participat la sedintele din Senat, Camera Deputatilor si Comisii, a dus la imposibilitatea Autoritatii de a amenda banci care desfasoara practici comerciale incorecte, ANPC nemaiputand sanctiona alte practici decat pe cele definite intr-o anexa a unei legi.
     Imprumutatii in CHF sustin: "Faptic, ANPC a fost partasa la «siluirea» Legii, operabilitatea acesteia fiind acum practic limitata in ceea ce priveste practicile inselatoare doar la situatiile descrise in anexa 1 a Legii (n.r. L363/2007). Aceasta sesizare, in cazul in care este admisa de Comisia Europeana, va duce la declansarea procedurii de infringement asupra Romaniei pana la corectarea legii L363/2007 asa cum trebuia sa fie modificata astfel incat sa transpuna corect Directiva 2005/29/CE. In cazul in care nu se conformeaza, Romania va plati penalitati zilnice. Daca situatia se va corecta, atunci ANPC va avea toate instrumentele legislative pentru sanctionarea bancilor, asa cum trebuia sa o faca de ani buni incoace".
     Domnul Cristian Nicolae Dan, unul dintre administratorii Grupului clientilor cu credite in CHF, spune ca, daca ANPC sanctioneaza o alta practica incorecta a bancii care nu este cuprinsa acolo (n.r. in anexa), banca face plangere contraventionala si castiga, pentru ca nu s-a regasit in lista unde au fost definite de legiuitor.
     Domnia sa ne-a mai spus ca a sesizat ANPC cu privire la neconcordantele legislative, Autoritatea raspunzand ca aceasta eroare se va remedia printr-o ordonanta simpla de guvern, in acest moment fiind in procedura de aprobari ministeriale. "Termenul de rezolvare... nu se stie", ne-a mai spus domnul Cristian Nicolae Dan.
     *  ANPC: "Legea transpune in mod corect prevederile Directivei 2005/29/CE"
     Reprezentantii ANPC ne-au transmis ca Legea transpune in mod corect prevederile Directivei 2005/29/CE, precizand: "Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comerciantilor in relatia cu consumatorii si armonizarea reglementarilor cu legislatia europeana privind protectia consumatorilor transpune prevederile Directivei 2005/29/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 11 mai 2005 privind practicile comerciale neloiale ale intreprinderilor de pe piata interna fata de consumatori si prevederile de modificare a Directivei 84/450/CEE a Consiliului a Directivelor 97/7/CE, 98/27/CE si 2002/65/CE ale Parlamentului European si ale Consiliului, si a Regulamentului (CE) nr. 2006/2004 al Parlamentului European si al Consiliului («Directiva privind practicile comerciale neloiale»), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOCE) nr. L149 din 11 iunie 2005. Stabilirea cadrului sanctionator ramane la latitudinea statelor membre, in cazul de fata Parlamentul, in calitatea sa de for legislativ, a propus si votat modificarile".
     Oficialii APNC sustin ca Autoritatea dispune de cadru legislativ in vederea sanctionarii operatorilor economici ce nu respecta legislatia din domeniul protectiei consumatorilor, atat in domeniul contractelor de credit, cat si in alte domenii de competenta ( OUG nr. 50/2010, OG nr. 21/1992, Legea nr. 193/2000, Legea nr. 363/2007 s.a.). "Atunci cand exista suspiciunea ca un operator economic utilizeaza practici comerciale incorecte, altele decat cele mentionate in anexa Legii nr. 363/2007, orice persoana interesata se poate adresa instantei de judecata, conform art.14 alin.2", mai precizeaza Autoritatea, care mentioneaza ca Legea speciala in materie de contracte de credit este Ordonanta de urgenta nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori: "Fiecare reclamatie a consumatorilor se analizeaza de la caz la caz si, in functie de neregulile constatate, se sanctioneaza conform actului normativ aplicabil la speta respectiva".
     Referitor la posibilitatea ca, in urma aplicarii acestei legi, o banca sa faca plangere ANPC daca aceasta sanctioneaza o alta practica incorecta a bancii care nu este cuprinsa in anexa Legii, reprezentantii ANPC ne-au spus ca procesele verbale incheiate de comisarii ANPC, indiferent de actul normativ care a stat la baza incheierii documentului de control, este supus cenzurii instantei de judecata.
     Despre sesizarea grupului imprumutatilor in CHF in ceea ce priveste neconcordantele legislative dintre legea autohtona si directiva europeana, ANPC ne-a transmis ca a depus si depune eforturi pentru a imbunatati legislatia, tinand cont de problemele ce se regasesc in piata, semnalate de consumatori sau constatate urmare a controalelor tematice, astfel incat sa fie respectate drepturile consumatorilor: "In ceea ce priveste modificarea Legii nr. 363/2007, ANPC a elaborat un proiect de act normativ, care in prezent este in avizare interinstitutionala", potrivit oficialilor institutiei.
     Presedintele ANPC, Marius Dunca, a declarat in luna iulie ca si-ar dori ca legea sa ii permita sa suspende activitatea de creditare a bancilor: "Caut in legislatie portita care sa-mi permita sa interzic activitatea de creditare in randul bancilor, poate asa vor intelege". Specialisti din piata bancara sustin ca legea din domeniu nu permite niciunei autoritati sa dispuna o astfel de interdictie.   


(182 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Imprumutatii in CHF vor sa reclame statul roman la Comisia Europeana | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.50994682312012 seconds.