Marți, 25 August 2015 - 06:24 AM Aleg.RO: CSM: Declaratiile lui Ghita privind dosarul sau - de natura sa submineze autoritatea judecatoreasca

Publicat de: ---

Gândul MARIUS DUMBRAVEANU / MEDIAFAX FOTO

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a constatat, luni, ca afirmatiile deputatului Sebastian Ghita referitoare la activitatile desfasurate de magistratii investiti cu solutionarea unor cauze penale sunt de natura sa aduca atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau .

Verificarile au fost efectuate de Inspectia Judiciara ca urmare a solicitarii din data de 25 iunie 2015 a presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precizeaza CSM.

Inspectia Judiciara a apreciat ca afirmatiile lui Ghita privind faptul ca dosarul in care este cercetat de catre Directia Nationala Anticoruptie este constituit abuziv, finalitatea acestuia fiind asimilata unui demers politic, precum si lipsa de independenta a judecatorilor determinata de presiunea exercitata de procurori si lucratorii din cadrul serviciilor specializate in culegerea de informatii in vederea pronuntarii unor hotarari judecatoresti favorabile acestora, sunt "nefondate si tendentioase, de natura a pune in discutie deontologia profesionala a judecatorilor si procurorilor", arata CSM.

"Prin prisma functiei domnului Ghita Sebastian Aurelian, respectiv deputat in Parlamentul Romaniei, s-a apreciat ca afirmatiile sale au un impact deosebit asupra opiniei publice, fiind de natura sa submineze autoritatea judecatoreasca si sa aduca atingere independentei sistemului judiciar. Acestea creeaza dubii greu de inlaturat cu privire la independenta magistratilor, acreditand ideea ca activitatea judecatorilor si procurorilor implicati in infaptuirea procesului judiciar se desfasoara cu incalcarea principiului consacrat de art. 2 din Codul de procedura penala, conform caruia procesul penal se desfasoara conform dispozitiilor prevazute de lege", arata sursa citata.

Totodata, CSM mentioneaza ca, in perioada 2013 - 2015, Sebastian Ghita nu a adresat nicio sesizare Inspectiei Judiciare prin care sa reclame incalcarea responsabilitatilor profesionale de catre judecatorii care au instrumentat si solutionat dosarele in care are calitatea de parte sau a dispozitiilor referitoare la repartizarea aleatorie a dosarelor.

Plenul CSM a mai apreciat ca declaratiile deputatului Sebastian Ghita "au depasit limitele admisibile ale discursului public politic si ale libertatii de exprimare, asa cum sunt protejate de art. 10 din Conventia europeana pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, aducand atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau".

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in cazul declaratiilor facute de Sebastian Ghita, pe 24 iunie 2015, dupa ce a fost la DNA Ploiesti, in dosarul in care este urmarit penal, sub control judiciar, pentru fapte de coruptie, spalare de bani, evaziune si coruperea alegatorilor.

"Ca urmare a afirmatiilor domnului Sebastian Ghita Aurelian, deputat in Parlamentul Romaniei, emise in spatiul public in data de 24 iunie 2015 si preluate de mass-media, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii de verificari cu privire la apararea independentei si impartialitatii sistemului judiciar, potrivit art. 30 alin. (1) din Legea nr. 317/2004 privind CSM, republicata cu modificarile si completarile ulterioare", se arata intr-un comunicat de presa al CSM.

Sebastian Ghita a fost pe 24 iunie la DNA Ploiesti, unde procurorii l-au anuntat ca a fost extinsa urmarirea penala pe numele lui pentru noi fapte de coruptie comise de cand acesta este parlamentar, dar si inaintea mandatului si, totodata, au extins si sechestrul asigurator asupra bunurilor acestuia. De asemenea, procurorii au modificat unele dintre obligatile controlului judiciar pentru Sebastian Ghita, acesta avand interdictie sa desfasoare activitate in calitatea de deputat, "in exercitarea careia a savarsit fapta", dar si sa paraseasca localitatea Ploiesti fara a avea incuviintarea prealabila a anchetatorilor.

La iesirea de la DNA, Sebastian Ghita a spus ca noua masura, de a nu parasi Ploiestiul, a fost luata probabil pentru a fi umilit, pentru ca nu a incalcat cu nimic cealalta masura, a interdictiei de a parasi tara, din cadrul controlului judiciar.

"De data aceasta, domnul procuror Onea a crezut de cuviinta ca nu trebuie sa parasesc Ploiestiul. I-am solicitat explicatii, mi-a spus ca asa crede dansul, ca dansul este procuror, eu sunt cetatean si ca drepturile si libertatile mele, intr-o astfel de situatie, cand deschide un dosar, sunt la dispozitia dansului si ca nemultumirile sa le adresez Inaltei Curti de Casatie si Justitie", a precizat Ghita.

Deputatul a mai spus ca astazi si-a dat seama despre ce este vorba in dosarul in care este urmarit penal, precizand ca, in ultimele doua saptamani, asupra sa au fost facute presiuni constante.

"Si pentru ca sunt deputat in Parlamentul Romaniei - nu pentru ca mi se intampla mie acest lucru, ci pentru ca vi se poate intampla, oameni buni, oricaruia dintre voi, oricaruia din tara asta i se poate intampla -, pentru ca sunt deputat in Parlamentul Romaniei, trebuie sa lupt cu ceea ce se intampla si sa spun ca abuzurile asupra unui cetatean nu pot fi tolerate de catre societate, de catre Parlament, de catre partidele politice. Si mai vreau sa va spun ca astazi mi-am dat seama ca tot acest dosar este doar o etapa, un pas in to tceea ce mi s-a intamplat in ultimele doua saptamani, presiuni constante, continue", a mai spus Ghita.

Sebastian Ghita a spus ca o parte din dosarul sau se refera la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014 si ca are interdictia de a vorbi cu premierul Victor Ponta, el sustinand ca este un dosar politic care vizeaza "daramarea acestui guvern".

El a mai spus ca, in ultimele doua saptamani, asupra sa au fost facute presiuni constante, pentru a-l influenta pe primul ministru sa isi dea demisia.

"Discutii, intalniri, amenintari, luari la rost care vizau demisia primului ministru Victor Ponta. Nu-l pot influenta pe primul ministru sa isi dea demisia atunci cand doresc procurorii, nu am aceasta influenta asupra primului ministru al Romaniei, chiar daca dansii cred asta. Nu o sa intru in detalii, pentru ca mai sunt multe alte lucruri pe care trebuie sa vi le spun", a adaugat Ghita.

El a sustinut ca a primit si interdictia de a-si exercita mandatul de deputat si ca toate aceste masuri sunt abuzive si inalca drepturile cetateanului.

"I-am spus procurorului ca face teste si nu cred ca trebuie sa fiu cobai eu sau alt deputat", a adaugat Ghita.

Deputatul a catalogat acuzatiile procurorilor ca fiind "cat se poate de trase de par si nelalocul lor".

"Eu vreau sa va intreb, in 15 ani, ANAF, procurori, Daniel Morar n-au putut sa stie ca niste firme din Romania au facut evaziune fiscala, trafic de influenta, coruptie", a intrebat retoric Ghita, la iesirea de la DNA.

El a mai afirmat ca stie ce vor oamenii din servicii si procurorii. "Nu sunt un neinitiat si un necunoscator al oamenilor din servicii, al oamenilor din procuratura si stiu ce vor", a spus Ghita.

"Decizia mea e sa fac o plangere procurorului general al Romaniei. Toata aceasta nenorocire care se abate asupra Romaniei trebuie sa se opreasca si cel chemat sa faca acest lucru este procurorul general al Romaniei", a mai spus Ghita.

El a afirmat ca, in opinia sa, "se incearca o lovitura de stat" si a spus ca procurorii nu au dreptul sa interzica unui parlamentar sa-si exercite atributiile.

"Trebuie sa intelegem ca parlamentarii Romaniei oricat de corupti, rai si hoti, oricat de urat ii arata procurorii, parlamentarii totusi sunt alesii oamenilor si sa-i interzici unui ales sa mearga in Parlament este un atac la democratie", a declarat el.

Ghita a atacat ancheta procurorilor, spunand ca in dosar exista declaratiile unor martori sub acoperire "care declara tot ceea ce vor procurorii si afirmand ca persoane implicate in dosar au participat la fabricarea de probe in momentul in care au stiut ca poarta asupra lor echipament instalat de procurori.

"E momentul sa le spunem procurorilor ca atunci cand fabrici probe acestea sunt infractiuni", a spus Ghita.

Ghita a reafirmat ca dosarul sau este unul politic.

"Nu scrie justificarea pentru care eu nu pot vorbi cu Victor Ponta de aceea aceasta chestiune ma face sa cred ca e un dosar politic, nu al meu, ci care vizeaza daramarea acestui guvern si convingerea lui Victor Ponta ca daca nu-si da demisia atunci cand vor acesti oameni mama, cumnatul, sora, prieteni vor plati", a mai spus Ghita.

Parlamentarul a aratat ca dosarul sau are ca miza demisia lui Victor Ponta.

"Mi s-a spus ca nu voi pati nimic din ce mi se intampla daca Victor Ponta isi da demisia. (...) De doua saptamani politicieni, oameni din servicii si procurori imi atrag atentia ca voi avea probleme daca Victor Ponta nu-si da demisia", a mai spus Ghita.

Citeste si Procurorii DNA ii dau o noua veste proasta lui Sebastian Ghita Citeste si STS a dat 3 milioane de euro pentru modernizarea Sistemului 112 unei asocieri din care fac parte si firme care ar fi controlate de Sebastian Ghita Citeste si Ghita a cesionat actiunile Asesoft SA unui offshore din Cipru pe care il detine tot el. RECHIZITORIUL DNA


(202 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

CSM: Declaratiile lui Ghita privind dosarul sau - de natura sa submineze autoritatea judecatoreasca | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.55579018592834 seconds.