Luni, 24 August 2015 - 06:29 AM Aleg.RO: Tsipras loveste opozitia din Syriza

Publicat de: ---

romanialibera

Demisia premierului grec, Alexis Tsipras, anuntata joi seara in direct, si alegerile legislative anticipate din septembrie nu ingrijoreaza prea mult responsabilii europeni si reprezentantii creditorilor Greciei . Dimpotriva.

La Bruxelles, ultima miscare politica a lui Tsipras a fost anticipata, chiar dorita de creditorii Atenei. Comisia Europeana a luat nota de anuntul Greciei. \'Cheia succesului va consta intr-o larga sustinere a MOU (Memorandum of Understanding – lista conditiilor asupra carora s-a angajat tara in schimbul ajutorului de 86 miliarde euro) si respectarea angajamentelor\', anunta joi seara Annika Breid­thardt, purtator de cuvant al CE. Martin Selmayr, directorul de cabinet al presedintelui CE, Jean-Claude Juncker, preciza, la randul sau, ca \'alegerile anticipate in Grecia ar putea fi o oportunitate pentru extinderea sustinerii programului de stabilitate al MES (al treilea plan de ajutor), care tocmai a fost semnat de Tsipras\'. Iar presedintele Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, declara: \'Sper ca alegerile vor conduce spre o sustinere mai mare a planului de ajutor din partea Parlamentului grec. Sper ca vor avea loc relativ repede, pentru ca Grecia, asa cum s-a prevazut, sa poata lua deciziile importante in octombrie\'.

Dupa ce o treime a deputatilor partidului Syriza au votat contra planului de ajutor la Atena, saptamana trecuta, demisia lui Tsipras era anticipata – preciza o sursa diplomatica de la Bruxelles, subliniind ca \'aceasta demisie este considerata o oportunitate de catre creditorii Greciei, care spera ca Tsipras sa fie reales, iar asta va permite clarificarea situatiei politice si alcatuirea unui guvern mai coerent, care va sustine planul de ajutor si implementarea reformelor cerute in schimb\'.

Aceste alegeri anticipate erau dorite de luni de zile, mai mult sau mai putin deschis, de unii responsabili europeni, care le vedeau drept unmijloc de \'curatare\' a coalitiei guvernamentale elene deelementele cele mai radicale, cele care, asemenea lui Iannis Varoufakis, ex-ministru de Finante, au sus?inut, in timpul negocierilor intre Atena si creditorii sai, mai degraba iesirea Greciei din zona euro, nu mentinerea ei.

Analistii estimeaza ca votul ar putea deplasa formatiunea Syriza, a lui Tsipras, spre centrul politic si va margi­naliza disidentii, consolidand sustinerea politica inainte ca efectele cele mai severe ale planului de salvare sa inceapa sa \'muste\'.

Replieri interne

Premierul grec, anuntand alegeri anticipate, dore?te sa nu dea ragaz opozitiei sale interne. Aripa cea mai de stanga din Syriza a decis sa fondeze un nou partid, cu 25 de deputati, dar membrii sai nu se vor putea organiza daca alegerile anticipate, provocate de demisia lui Tsipras, vor avea loc la 20 septem­brie. Statis Kuvelakis, membru al Comitetului Central al Syriza si apartinand curentului \'Platforma de stanga\', s-a alaturat ex-ministrului Redresarii, Panaiotis Lafazanis, pentru alcatuirea partidului Unitatea Populara, cum se numea partidul lui Salvador Allende. \'Diferenta noastra fundamentala fa?a de linia lui Alexis Tsipras este ca noi vrem suprimarea memorandumului, si nu gestionarea lui. Fie vor fi euro si memorandumul, fie ruptura\', preciza Kuvelakis pentru Libération.

Ramane de vazut ce procent din populatie ii va urma. Pentru ca, organizand atat de rapid alegerile,Tsipras vrea sa \'omoare din fasa\' aceasta opozitie de stanga. Potrivit presei grece?ti, \'el nu ofera timp opozitiei sale interne sa se organizeze. Or, aceasta sufera de conflicte, neintelegeri, diferente strategice. Este foarte dificil sa le depaseasca intr-un timp atat de scurt\'. Ziaristii si analistii considera ca este \'imposibil ca negocierile sa se incheie in zece zile, pentru ca unele persoane nu si-au mai vorbit de zece ani\'. In ce priveste dreapta elena si partidele social-democrate, ele au cazut vertiginos dupa 2010 si nu au un lider, deci nu par sa constituie un pericol imediat pentru Alexis Tsipras. Strategia sa este de a face totul pentru pastrarea tarii in zona euro, dar si pentru a se mentine la putere.

Iesire din corzi

Planul de ajutor, votat la 14 august, nu a trecut in Parlament decat cu voturile opozitiei, cele ale social-democratilor din Pasok, ale conservatorilor Noii Democratii sau ale alesilor partidului To Potami (centru-dreapta). In sanul majoritatii guvernamentale, doar 118 deputati l-au aprobat. Iar Alexis Tsipras nu mai este in masura sa guverneze si in prezent nu poate conduce nici cu Pasok, nici cu To Potami.

Cu disidentii din partid care se opun memorandumului si denunta o \'lovitura de stat\' din partea Uniunii Europene, guvernul este privat de orice marja de manevra, dar masurile de austeritate nu au fost inca declansate, iar efectele lor nu sunt inca resimtite de populatie si din aceste motive Tsipras a decis sa accelereze subit calendarul politic. Alegerile ii vor permite sa-si reinnoiasca mandatul, strategia de aliante; in cadrul cabinetului sau, unii afirma ca el beneficiaza de o buna cota de popularitate si spera sa obtina circa 40% din voturi.  

Noul smartphone Evolio Neos - Dual sim ultraperformant la 579 lei! comenteaza /* (c)


(274 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Tsipras loveste opozitia din Syriza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 1.3340830802917 seconds.