Joi, 20 August 2015 - 06:40 AM Aleg.RO: Bode: "Canicula si seceta hidrologica demonstreaza ca nu putem renunta la carbune"

Publicat de: ---

Bursa      In zile de seceta profunda s-a vazut cat de importante sunt termocentralele pe carbune, a declarat, ieri, deputatul Lucian Bode . Complexul Energetic Oltenia livreaza, aproape constant, 50.000 MWh pe zi, iar Complexul Energetic Hunedoara - pana la 6.500 MWh/zi, in timp ce eolienele au ajuns sa produca 44 MWh/zi, sustine domnia sa, remarcand: "Singurii producatori ce pot livra indiferent de conditiile meteorologice si pe care se poate baza economia nationala raman termocentralele pe carbune. Practic, este vorba de siguranta sistemului energetic national si, in consecinta, de securitatea nationala a Romaniei".
     Parlamentarul arata, intr-un comunicat, ca marile tari occidentale si-au anuntat intentiile in sectorul energetic si al protectiei mediului: Germania se va baza pe gaze naturale, Franta - pe nuclear, SUA - pe "un cos" in care gazele de sist si carbunele vor avea un loc esential. Dintre tarile europene ex-comuniste doar Polonia si-a anuntat intentia de a nu renunta la carbune.
     "Romania, in schimb, inca nu stie ce vrea! De fiecare data cand sunt intrebati, reprezentantii Guvernului Ponta spun ca pozitia Romaniei la COP 21 va fi cea a Uniunii Europene. Dar cine impiedica Guvernul Ponta sa aiba o pozitie in cadrul UE?!", mentioneaza sursa citata.
     Liberalul, care a fost ministru al Economiei, a mai declarat ca marii producatori de energie pe baza de carbune sunt unul in pragul falimentului (Complexul Energetic Hunedoara), iar celalalt - "cu un picior in groapa" (Complexul Energetic Oltenia). Domnia sa cere autoritatilor sa aiba o pozitie ferma in cadrul Uniunii Europene in perspectiva COP21, mentionand ca opinia PNL este ca nu se poate renunta la carbune.
     COP 21 este cea mai importanta reuniune internationala din ultimii ani legata de domeniul schimbarilor climatice, care va avea loc la finalul anului, la Paris. Lucian Bode a subliniat: "Este, practic, o continuare a Protocolului de la Kyoto. Se asteapta ca, la nivel mondial, sa se ajunga la o noua reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, ceea ce inseamna noi conditionalitati de mediu pentru industrie si, in special, pentru producatorii de energie pe baza de carbune. In prezent, producatorii europeni de electricitate pe baza de carbune trebuie sa achizitioneze cate un certificat de emisii de gaze cu efect de sera (CO2) pentru fiecare megawatt produs. Acum, un certificat CO2 se tranzactioneaza cu aproximativ 8 euro. Practic, la pretul energiei produsa in termocentrala, se adauga pretul certificatului. O noua reducere a emisiilor de CO2 va avea drept consecinta o noua crestere a costurilor de productie a energiei in termocentralele pe carbune".
     Chiar si in aceste conditii, parlamentarul considera ca renuntarea la carbune din cauza costurilor suplimentare explozive datorate conditionalitatilor de mediu ar putea conduce la preturi extrem de mari.   


(259 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Bode: "Canicula si seceta hidrologica demonstreaza ca nu putem renunta la carbune" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72772598266602 seconds.