Marți, 18 August 2015 - 06:21 AM Aleg.RO: Razbunarea lui Putin pe alimentele din Vest

Publicat de: ---

romanialibera

Stratfor analizeaza decizia Kremlinului de a distruge alimentele provenite din tari care violeaza sanctiunile ruse, actiune care atrage critici in intreaga tara, cu risc de tulburari sociale .

La 7 august, presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat represiunea violarii sanctiunilor alimentare decise de Kremlin contra UE si SUA, ca urmare unele produse alimentare importate ilegal fiind distruse. Actiunea a devenit nepopulara in randul rusilor, dar si al angajatilor statului. Dupa ordinul lui Putin, importurile produselor alimentare ale Rusiei au scazut la jumatate intr-o singura zi si multi critica Kremlinul ca distruge hrana intr-un moment in care rusii se afla sub presiune financiara si economica. Si analistii Stratfor estimeaza ca, in cazul in care Kremlinul va continua sa actioneze contra celor care violeaza ordinul, manifestatiile de nemultumire risca sa devina mai puternice.

Rusia a adoptat la 5 august o serie de sanctiuni asupra unui numar de produse alimentare occidentale, ca reactie la sanctiunile impuse Rusiei de majoritatea tarilor din Vest din cauza implicarii  Kremlinului in conflictul din estul Ucrainei. Desi au fost interzise doar unele alimente, sanctiunile – fara a vorbi de fluctuatia devizelor – au contribuit la o crestere medie a costurilor alimentelor in ultimul an  cu 20%. Kremlinul s-a angajat sa opreasca cresterea preturilor, sa creasca productia nationala si sa importe alimente provenite din alte surse.

Ocolirea interdictiei

Pentru a ocoli interdictia, tarile interzise de a exporta in Rusia au inceput sa expedieze marfurile prin Belarus sau Kazakhstan. Surse europene arata ca expedierile UE spre Belarus au crescut cu 141% si in Kazakhstan cu 108% in primele sase luni de la adoptarea sanctiunilor. La randul lor, cele doua tari reexporta multe din aceste produse spre Rusia. Reexportatorii au inceput sa falsifice in acte tarile de origine ale exporturilor lor ilegale, dar guvernul rus este constient de documentele false si  a intarit controalele asupra importurilor agricole ale tarii. Rosselkhoznadzor a confiscat recent 75 tone de piersici cu certificate false turcesti, care proveneau, de fapt din UE. La 6 august, acelasi grup a ars la Sankt-Petersburg 20 tone branza germana. Dupa ordinul lui Putin, Rosselkhoznadzor a distrus mii de kilograme de hrana importata prin violarea sanctiunilor ruse. Cu toate astea, este vorba doar de o parte din ce se importa ilegal si, potrivit sefului Rosselkhoznadzor, Serghei Dankvert, organizatia sa a interceptat anul trecut doar 10% din aceste importuri ilegale. In ultimele zile, pentru a avea un impact mai mare, Rosselkhoznadzor a intarit controalele la frontierele Rusiei si supune fiecare convoi unei examinari minutioase.

Aceste \'succese\' au generat si continua sa genereze opozitie in zona politica rusa. Peste 285.000 persoane au semnat o petitie online in care se cere Kremlinului sa dea hrana saracilor in loc sa o distruga, iar deputatul rus Andrei Krutov a propus donarea intregii cantitati de alimente confiscate catre regiunile separatiste sfasiate de razboi in estul Ucrainei. In acest timp, \'greii\' opozitiei si fostul premier Mihail Kasianov au ironizat o politica alimentara \'ca un triumf real al umanismului\', subliniind ca circa 20 milioane de cetateni rusi raman sub pragul de saracie.

Critica nu se limiteaza la persoanele din opozitie. Sustinator al Kremlinului, Vladimir Soloviev a criticat public actiunile Rosselkhoznadzor: \'Nu inteleg cum hrana poate fi distrusa intr-o tara care a suferit episoade de foamete cumplita in timpul anilor de razboi si anilor dificili care au urmat\'. Un preot ortodox pro-Putin si-a exprimat frustrarea cand a criticat politica alimentara pe un site religios: \'Bunica mi-a spus mereu ca este un pacat sa arunci mancarea. Aceasta idee este nebuneasca, stupida si josnica\'.

Potrivit analizei Stratfor, aceste reactii puternice se pare ca au luat Kremlinul prin surprindere. Pana acum, guvernul nu a fost criticat prea mult pentru astfel de actiuni, de fapt, cand a fost instalata interdictia alimentelor, cetatenii rusi nationalisti distrugeau singuri in public hrana, sustinand astfel decizia guvernului.

Foametea, in istoria tarii

In Rusia, au murit de foame milioane de oameni intre 1920 si 1940. In 1921, au pierit de foame sase milioane de persoane in urma secetei si a alimentelor confiscate in timpul primului razboi mondial, iar revolutia rusa a provocat foamete in regiunile dintre Violga si Ural. Alte peste sapte milioane au murit intre 1932 si 1933, cand politicile de colectivizare fortata ale Uniunii Sovietice au supus la grave penurii alimentare Kazakhstanul, Ucraina si Caucazul de Nord, regiunea Volga, Uralul de Sud si vestul Siberiei. Ultima mare -foamete din 1947-1948, provocata de seceta si de devastarile celui de-al doilea razboi mondial, a ucis 1,5 milioane de oameni.

Dupa prabusirea URSS, piata rusa a fost inundata de alimente provenite din Occident. Cand Putin a venit la putere in primul mandat, a castigat o legitimitate in fata poporului, in parte datorita asigurarii surselor alimentare fiabile, modernizand si largind tipurile de hrana disponibile.

In pofida criticilor aspre, guvernul rus este decis sa limiteze importurile de produse alimentare ilegale si purtatorul de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, a repetat la 10 august ca situatia nu trebuie sa ia proportii. Numai ca actuala controversa poate agrava tulburarile sociale generate de situatia economica afectata de sanctiunile occidentale si Kremlinul este ingrijorat ca s-ar putea produce tulburari si noi manifestatii.   

15% REDUCERE la toate tabletele Allview. Click pentru detalii! comenteaza sau vezi comentarii /* (c)


(346 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Razbunarea lui Putin pe alimentele din Vest | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73355412483215 seconds.