Joi, 13 August 2015 - 05:00 AM Aleg.RO: Cancelaria premierului ii paseaza pe debitori cand lui Teodorovici, cand parlamentarilor

Publicat de: ---

Bursa      *  Un director de la Palatul Victoria ofera doua raspunsuri diferite aceluiasi memoriu
       Interesul guvernului Ponta pentru problema imprumutatilor in CHF pare mare in mass-media, insa realitatea arata cu totul altceva .
     La sapte luni de la explozia francului elvetian (CHF), clientii imprumutati in moneda elvetiana se simt asemeni unei mingi de ping-pong, fiind pasati de la o autoritate la alta.
     Acestia au trimis mai multe petitii autoritatilor statului, in care prezinta situatia precara a debitorilor aflati, in mare parte, in imposibilitatea sa-si achite ratele si propun solutii care sa le vina in ajutor.
     Zilele trecute, doi dintre clientii imprumutati in CHF, care au trimis acelasi memoriu la presedintie si guvern, au primit raspunsuri diferite din partea executivului.
     In timp ce unul dintre debitori a primit urmatorul raspuns: "Referitor la memoriul dumneavoastra, va facem cunoscut faptul ca a fost trans¬mis, spre analiza si informare, MINISTERULUI FINANȚELOR PUBLICE", celuilalt client i s-a ras¬puns: "Referitor la memoriul dumneavoastra, va facem cunoscut faptul ca a fost transmis, spre analiza si informare, PARLAMENTULUI ROMÂNIEI - CAMERA DEPUTAȚILOR".
     De asemenea, presedintia a ras¬puns debitorilor dupa cum urmeaza: "Am luat cunostinta, din petitia adresata Presedintelui Romaniei, domnul Klaus Iohannis, despre solicitarea dumneavoastra.
     In vederea analizarii problemelor semnalate, petitia dumneavoastra a fost trimisa la Camera Deputatilor - Comisia pentru Buget, Finante si Banci.
     Urmeaza ca, in termenul legal, institutia sesizata sa comunice Administratiei Prezidentiale si dum¬nea¬voastra, solutia adoptata".
     In memoriul transmis presedintelui si premierului, printre altele, debitorii solicita: "Va rog sa mediati acest conflict intre clienti, banci, BNR si Statul roman, care a facut pana acum cateva victime si probabil va mai face si in viitor. De asemenea, este posibil sa genereze si miscari sociale.
     Este evident ca noi, tinerii care am luat credite in perioada 2007-2008, cand nu era in vigoare programul Prima Casa, suntem discriminati fata de cei care au accesat imprumuturi mai avantajoase prin acest program. In acest moment, zeci de mii de familii au fost lasate la mila unor banci care refuza negocierile cu clientii pe care i-au ademenit prin mijloace de marketing. (...) Mii de familii de romani de buna credinta, buni platnici, au ajuns in pragul saraciei si al disperarii intrucat li s-au vandut niste iluzii - bancile au asigurat verbal, pe niste oameni fara experienta sau pregatire economica, de faptul ca produsul potrivit nevoilor lor este creditul in franci elvetieni. Zeci de mii de familii au dorit sa-si faca un camin al lor si acum sunt in pericol de a fi aruncate in strada, prin executari silite din partea bancilor, dupa ce au platit pana acum, unii din ei, mai mult decat au imprumutat de la banci. (...) Noi nu vrem bani de la stat, dar vrem sa ne platim ratele si sa ne ramana suficienti bani cat sa putem duce un trai decent".
     In contextul in care consumatorii inca cer o lege a conversiei cu discount, reprezentantii Ministerului Finantelor Publice (MFP) lucreaza la un astfel de proiect, urmand ca acesta sa fie avizat de BNR si aprobat, pana la inceputul lunii septembrie.
     Proiectul de lege, initiat de fostul ministru de resort Darius Valcov pentru conversia creditelor imobiliare din valuta in lei prevede, printre altele, o conversie cu discouont la sold, in lei sau in alta valuta, a imprumuturilor contractate in valutele care s-au depreciat cu peste 50% fata de leu, din momentul la care au fost facute creditele, jumatate din suma ramasa de plata urmand sa fie garantata de stat.
     Printre altele, clientii propun un discount de 25% la soldul creditului, precum si eliminarea plafonului valorii imobilului garantat si a plafonului de venit prevazut in proiect.
     Potrivit ministrului de finante Eugen Teodorovici, plafonul garantiilor acordate de stat se ridica la 1 miliard de lei, in varianta actuala, cu posibilitatea de extindere.
     Criza creditelor in CHF a izbucnit in luna ianuarie, cand francul elvetian a explodat neasteptat, ca urmare a desfiintarii, de catre Banca Centrala a Elvetiei, a pragului de 1,2 CHF/EUR, stabilit in 2011.   


(213 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Cancelaria premierului ii paseaza pe debitori cand lui Teodorovici, cand parlamentarilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.77957606315613 seconds.