Joi, 06 August 2015 - 05:40 AM Aleg.RO: Presedintele AEP: Romanii din diaspora se pot inscrie in Registrul Electoral de la 1 aprilie 2016

Publicat de: ---

Cotidianul

"Pentru alegerile parlamentare de anul viitor, solicitarile cetatenilor romani cu domiciliul in tara si resedinta in strainatate sau cu domiciliul in strainatate vor trebui depuse incepand cu 1 aprilie si pana la expirarea a 48 de ore de la data inceperii perioadei electorale . Astfel, alegatorii romani din strainatate vor avea la dispozitie aproximativ cinci luni pentru depunerea cererilor, in conditiile in care perioada electorala va incepe, cel mai probabil, in septembrie", a precizat Ana Maria Patru, pentru MEDIAFAX.

Actualizarea Registrului Electoral cu datele alegatorilor romani din diaspora care fac cereri pentru a fi inscrisi in aceasta baza de date se va face in cel mult 10 zile lucratoare de la data inregistrarii solicitarii.

Ana Maria Patru a mai spus ca pentru buna desfasurare a votului in strainatate sunt necesare implicarea activa si sprijinul alegatorilor din afara tarii, afirmand ca, doar astfel, vor putea fi infiintate suficiente sectii de votare in diaspora, care sa le permita sa voteze la scrutinul din 2016 pentru alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor.

"Ne bazam pe implicarea si sprijinul alegatorilor romani din strainatate, pe care ii indemnam sa se inscrie in Registrul Electoral, in termenul prevazut de lege. Astfel, vor putea fi infiintate suficiente sectii de votare in diaspora, inclusiv in localitatile din strainatate unde sunt cel putin 100 de alegatori", a mai afirmat Ana Maria Patru.

Registrul Electoral va fi extins si pentru romanii din diaspora, purtatorul de cuvant al AEP, Marian Muhulet, precizand, pentru MEDIAFAX, ca modificarile aduse vor permite romanilor din strainatate sa voteze cat mai aproape de locul in care isi au domiciliul sau resedinta, fara sa mai stea la cozi.

Extinderea Registrului Electoral pentru romanii din diaspora face parte dintr-un acord-cadru multianual, care se intinde pe patru ani si care prevede, de asemenea, mentenanta si modernizarea Registrului, valoarea estimativa a proiectului publicat, miercuri, 29 iulie, de AEP in Sistemul Electronic de Achizitii Publice fiind de 8,4 milioane de euro, cu TVA inclusa.

Contractele subsecvente ar urma sa fie incheiate in baza acestui acord-cadru doar daca Autoritatea Electorala Permanenta va primi sumele necesare de la bugetul de stat.

La ambele tururi ale alegerilor prezidentiale, din 2 si 16 noiembrie 2014, romanii din strainatate au iesit la vot in numar record, insa in mai multe capitale europene cozile au fost uriase, iar mii de oameni nu au mai putut vota.

Dupa alegerea presedintelui Klaus Iohannis, PNL si PSD au sustinut ca una dintre prioritatile legislative este legea privind votul pentru diaspora, invocandu-se fie introducerea votului prin corespondenta, fie a votului electronic.

Desi PNL si PSD au convenit si au adoptat celelalte modificari ale legislatiei electorale-legea privind infiintarea partidelor politice, legea alegerilor locale si legea pentru alegerea Camerei Deputatilor si Senatului-proiectul privind votul prin corespondenta a ramas la stadiul de dezbateri, fiind inca la Comisia de Cod Electoral.

Liberalii au solicitat introducerea legii votului prin corespondenta pe agenda sesiunii parlamentare extraordinare, care a fost convocata pentru reexaminarea Codului Fiscal, in perioada 24-26 august.

Sesiunea din august ar fi o ultima sansa pentru ca legea sa poata fi aplicata la alegerile parlamentare din 2016, in conditiile in care Curtea Constitutionala si Comisia de la Venetia au stabilit ca legislatia electorala nu poate fi modificata decat cu cel putin un an inaintea scrutinului.

Citeste si: Registrul Electoral, extins pentru romanii din diaspora; ei ar putea vota aproape de domiciliu


(216 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Presedintele AEP: Romanii din diaspora se pot inscrie in Registrul Electoral de la 1 aprilie 2016 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59637594223022 seconds.