Vineri, 10 Iunie 2005 - 08:32 AM Aleg.RO: Trei instituții, o singură vedetă
Publicat de: Alin BOGDAN
Pe vremea abia apusă a omnipotenței lui Adrian Năstase, orice flecușteț comis de Palatul Victoria era exhibat în mesaj politic.
Prin grija mașinăriei de imagine și propagandă, unsă de strategul Vasile Dâncu, „bizonul” (așa cum obișnuiesc unii politicieni să-l numească pe cetățeanul căruia-i cerșesc votul) afla că tot ce mișcă-n țara asta, de la o prăpădită indexare de pensii până la podul surpat al lui Oprișan, se datorează marelui partid și guvernului acestuia. Scopurile aparatului pesedist de comunicare și relații publice erau proiectarea unei imagini de hipercompetență și hiperactivitate a cabinetului, precum și transferul capitalului astfel obținut către partid, prin suprapunerea până la identificare a celor două instituții. Băieții lui Dâncu nu și-au prea atins obiectivele (dovadă că PSD lustruiește, acum, băncile opoziției), dar au produs ceva rezultate, de vreme ce Năstase și compania au adunat cam tot atâtea voturi câte în 2000.
De când tandemul liberal-democrat se află la pupitrul Executivului, flașneta mesageriei politice și proiectorul de cai verzi pe pereți de la Palatul Victoria s-au oprit. Cele două partide care compun Alianța D.A. fac parte dintr-un cabinet de coaliție, așa că identitatea de imagine guvern-partid nu le servește prea mult, iar publicul lor țintă n-ar înghiți, oricum, folosirea abuzivă a verbului „a da” în discursul politic – enervanta meteahnă a fostului premier –, și nici specularea propagandistică a unor izbânzi mai mult sau mai puțin reale. Ai lui Tăriceanu merită, fără îndoială, o bilă albă pentru abandonarea escrocheriilor de imagine și a discursului populist, menit să-l extazieze pe „bizon”. Câteodată, însă, mai ales în situații de criză, dacă o apuci pe calea asta, îți asumi riscul major al pierderii de capital de imagine. Sigur că un premier care-și afișează nepăsarea față de suferința inundaților, printre apele și noroaiele Banatului, este moralmente de preferat unui sclivisit căruia i se rupe așijderea, dar mimează compasiunea și preocuparea. Momentul de sinceritate brutală nu-l ajută însă pe cel dintâi, întrucât, pentru cruzime politică, alegătorul nu acordă circumstanțe atenuante.
După alegeri, alcătuirea politică a liberal-democraților a încetat să mai funcționeze ca entitate unică în planul mesajului politic. Pe parcursul crizelor care au aprins becul roșu al Alianței, de la temele majore aruncate de Traian Băsescu (anticipatele, fuziunea PNL-PD), până la potopul bănățean și cei trei nefericiți din Irak, am auzit tot timpul două voci: aceea, căutat baritonală, a lui Tăriceanu, și răpăiala cadențată a lui Boc. De obicei, fiecare spunea răspicat altceva și doar din când în când mai aminteau, cu timiditate și cu intonație scăzută, de Alianța D.A..
S-ar zice că de vină sunt micile tensiuni apărute în împărțirea și gestionarea puterii, dar, la vremea lui, și PSD era o șandrama divizată și găurită pe dinăuntru. Ce-i drept, obsedați de ideea unității, liderii lui aveau grijă să cânte, în general, în aceeași octavă. Deocamdată însă, liberalii și democrații n-au de ce să-și bată capul cu populisme și armonii de mesaj politic, câtă vreme pe omul-orchestră de la Cotroceni nu-l lasă corzile vocale, nu i se usucă saliva din gură, iar publicul nu părăsește sala. În sistemul de comunicare și relații publice al noii Puteri, Traian Băsescu are monopol absolut. Atât asupra jocului de imagine, cât și asupra discursului populist, din care, până acum, a folosit doar componenta națională, dar, la limită, o poate scoate de la naftalină și pe cea socială. Ca și Năstase și Dâncu, el plănuiește, în perspectiva anticipatelor, să transfere capitalul propriu la oamenii lui. Doar că e cam greu să stabilești o identitate între un președinte activ pe scena spectacolului mediatic și un guvern care stă mai mult după cortină.
(1067 afișări)
| |
|