Vineri, 31 Iulie 2015 - 08:37 AM Aleg.RO: Ce spun producatorii a caror existenta chiar depinde de capriciile vremii

Publicat de: ---

ziarulfinanciar Autor: Greta Bogdan 31 .07.2015 Intreprinzatorii locali au avut un volum de vanzari cu pana la 10% mai mic fata de anii anteriori din cauza secetei, mai ales la productia de cereale, fructe si legume, cele mai mici scaderi de preturi inregistrandu-se la pepenele verde care s-a vandut pe piata chiar si cu 20 de bani.

?Anul acesta a fost un dezastru la productia de pepeni si abia am putut acoperi cheltuielile de investitie. Am avut foarte multi concurenti pe piata, iar pretul pepenilor a picat chiar si la 20, 30 de bani?, spune Glinta Aurel, administrator al unei societati de tip PFA din Dabuleni.

Producatorul spune ca pe cele 100 de hectare de teren pe care le are in arenda a cultivat, pe langa pepene verde, si cereale precum grau, floarea-soarelui, porumb si secara. Pe langa pierderile pe care le-a avut la productia de pepene, acesta estimeaza ca porumbul va fi cel mai afectat de lipsa precipitatiilor din acest sezon. Pana acum, producatorul a vandut doar pe piata en-gros din Dabuleni.

?Desi avem sistem de irigare la pepenele verde, productia a fost slaba, iar pretul ? unul dezastruos. Din cele 3 hectare de teren pe care am semanat porumb, nu cred ca o sa scoatem nici investitia initiala. Cred ca la porumb va fi catastrofal?, spune Nicu Bileru, un alt agricultor din Dabuleni, care a cultivat pe un teren de 15 hectare cereale si pepene verde. El mai spune ca din anii ?90 nu a mai intampinat astfel de probleme in ceea ce priveste productia sa.

Pe de alta parte, unii agricultori din Dabuleni nu se plang de productia slaba de anul acesta, ci de pretul mic cu care au fost nevoiti sa-si vanda produsele. ?Ca productie a fost bine, insa pretul pepenilor a fost mic si nici cumparatori nu am avut. Toti producatorii au intampinat aceleasi probleme, doar pentru cei care au vandut pe pietele mai mari din Bucuresti a fost mai bine?, spune Nicu Dragu, un agricultor care detine 3 hectare de teren pe care cultiva porumb, grau si pepene verde si pe care le vinde pe piata en-gros din Dabuleni. Regiunea cea mai afectata de seceta, in acest an este Moldova. Comuna Matca, renumita pentru legumele sale, simte asta din plin.

?Productia este mai mica fata de anul trecut. Fata de anii anteriori, s-a inregistrat o scadere a volumului de vanzari de 5-10%, iar cei mai afectati sunt agricultorii din Moldova, dar si sudul Olteniei, unde pretul produselor scade, iar concurenta creste?, a declarat pentru ZF Valeriu Andrei Steriu, membru al Comisiei pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor.

Deputatul a mai spus ca Romania este un exportator important la acest capitol pe piata din Egipt, situat in nordul Africii sau Iordania, Asia. Totodata, acesta a mentionat ca producatorii romani sunt afectati si de tarile estice precum Ucraina si Rusia, care au perturbat exporturile din zona Marii Negre.

Mai putin afectate de temperaturile ridicate din aceasta perioada, dar si de lipsa precipitatiilor sunt zonele de la sud de Dunare, unde, mai adauga Steriu, excesul de apa din timpul iernii se resimte acum in productiile de cereale, fructe si legume.

?Ne-a mers foarte prost, seceta ne-a afectat si pe langa asta avem si putini beneficiari. Din cauza caldurii, fructele nu s-au dezvoltat si am avut pierderi?, a spus Stoica Dumitru, reprezentant legal al firmei Euroconnection pe care este inregistrata proprietatea de la Matca.

Aceleasi argumente sunt sustinute si de alti producatori ai localitatii, printre care Tasca Ion, care detine un teren de 300 de hectare pe care a cultivat cereale, dintre care spune ca doar graul si floarea-soarelui se asteapta sa ii aduca profit anul acesta. ?Productia de porumb e la pamant, avem zone unde nu a plouat deloc. Cred ca este cel mai prost an din ultimii 4?, a spus Tasca Ion.

Daca in alte zone din tara agricultura a mers ceva mai bine anul acesta, la Matca, spune producatorul, a obtinut cu

800 kg de grau mai putin anul acesta fata de anul trecut, iar la floarea-soarelui a avut o scadere de 1.500 kg. Printre clientii producatorului se afla grupul constantean Brise si compania Prutul SA.

Producatorii locali contactati de ZF care au fost afectati de seceta de anul acesta spun ca, desi au facut acte de calamitate pentru a-si recupera pagubele, nu au primit niciun raspuns din partea autoritatilor.


(791 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziarul Financiar

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziarul Financiar:

Ce spun producatorii a caror existenta chiar depinde de capriciile vremii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.