Vineri, 31 Iulie 2015 - 05:37 AM Aleg.RO: Razboi de tran?ee in Syriza

Publicat de: ---

romanialibera

La radio Kokkino, apropiat de stanga radicala Syriza, premierul Alexis Tsipras a revenit asupra diviziunilor din partidul sau, precizand ca daca nu are majoritate parlamentara va convoca alegeri anticipate .

Premierul grec se confrunta cu o fronda din ce in ce mai dura in sanul propriului partid, unde o aripa ii reproseaza ca a semnat la 13 iulie un acord cu creditorii care cer Greciei noi masuri de austeritate, in timp ce ansamblul campaniei electorale a Syriza s-a axat pe lupta contra austeritatii. La voturile parlamentare din 13 si 22 iulie, aproape 40 deputati s-au desolidarizat de guvern, ceea ce a dus la caderea majoritatii parlamentare sub pragul celor 151 voci cerute pentru adoptarea unui text. Acordul privind un nou plan de ajutor pentru Grecia a trecut prin voturile opozitiei.

De atunci, fronda s-a organizat si Syriza este in prezent scindata in doua tabere. Marele test va fi adoptarea in urmatoarele saptamani a noului plan de peste 80 miliarde euro, un credit pe termen de trei ani, aflat in curs de negociere, si care urmeaza a fi prezentat in Parlamentul de la Atena la 20 august. Daca mai putin de 120 deputati din grupul parlamentar Syriza vor sustine textul, atunci Tsipras nu va avea alta alegere decat sa recurga la alegeri anticipate, pentru ca nu va avea sustinere pentru adoptarea de legi decat cu ajutorul opozitiei. Potrivit acestui scenariu, calendarul ideal pentru Tsipras va fi: incheierea acordului, adoptarea lui in Parlament si apoi congresul Syriza inaintea alegerilor de la sfarsitul lunii septembrie sau inceputul lunii octombrie.

Numai ca disidentii din Syriza cer ca lucrurile sa curga mai rapid si fac presiuni asupra guvernului si a partidului pentru ca organismele interne sa se reuneasca inaintea incheierii acordului cu creditorii. Ei spera sa busculeze echilibrele interne si sa rastoarne \'linia prezidentiala\', condusa de Tsipras, care ramane in prezent linia majoritara in conglomeratul Syriza.

Caii troieni ai Kremlinului

In spatele acestei batalii se opun doua concepte. De o parte, cel al lui Tsipras, care vizeaza continuarea negocierilor cu creditorii, inainte de toate pentru ca Grecia sa ramana in zona euro. De cealalta parte, viziunea aparata  - din ce in ce mai puternic – de Panaiotis Lafazanis, seful curentului disident al Platformei de Stanga, care cere ruptura si iesirea din zona euro.

\'Poporul grec nu ne-a cerut niciodata sa scoatem tara din zona euro\', precizeaza premierul elen, subliniind ca \'a venit vremea ca stanga sa demonstreze ca este responsabila. Cand un partid ia decizia sa guverneze, el trebuie sa guverneze, iar puterea conteaza pe majoritatea sa parlamentara\'.   Seful disidentilor din Syriza, Lafazanis, este comunistul care, alaturi de fostul ministru de Finante, Varoufakis, a urzit \'planul B\' de scoatere a Greciei din zona euro si trecerea la drahma, un plan perfect pentru Kremlin, care doreste distrugerea UE din interior.

De la \'troika\' la \'quadriga\'?

\'Troika\' creditorilor a luat sfarsit si media elena se intreaba cum ar trebui numit noul grup al reprezentantilor creditorilor externi, care nu mai sunt trei, ci patru. Cvartet? Prea muzical, arata presa conservatoare, care opteaza pentru \'quadriga\', dupa numele carului din antichitate tras pe front de patru cai. Declan Costello, care conduce echipa Comisiei Europene, si Rasmus Ruffer, care o dirijeaza pe cea a Bancii Centrale Europene (BCE), se afla deja la Atena de trei zile. Nicola Giammarioli, reprezentantul Mecanismului European de Stabilitate (MES) ini?ial a sosit si el, iar Delia Velculescu de la FMI este asteptata, amanandu-?i  sosirea prevazuta ini?ial pentru joi.

Cei patru sefi de delegatii se vor intalni cu ministrul Finantelor elene, Euclide Takalotos, si echipele vor trece la evaluarea starii finantelor publice si la precizarea sumelor creditelor care vor fi necesare pentru urmatorii trei ani. Creditorii sunt decisi ca un nou sir de masuri/reforme sa fie adoptate inaintea incheierii acordului final, care va permite deblocarea unei prime sume pentru ca Grecia sa poata rambursa 3,5 miliarde euro catre BCE la 20 august, iar subiectul poate duce la frictiuni. Negocierile tehnice ar trebui incheiate pana astazi, urmand a fi insotite de discutii in weekend pentru incheierea unui protocol de acord, dar reprezentantul FMI nu sosise inca miercuri la Atena. Redeschiderea Bursei de la Atena, anuntata din zi in zi de doua saptamani, nu a avut loc nici joi. BCE a autorizat marti o redeschidere in anumite conditii, limitand in special miscarile intreprinzatorilor greci, pentru evitarea transferurilor rezervelor lor bancare spre alte piete financiare. 

In cazul unor noi alegeri, potrivit sondajelor, tot Syriza s-ar afla pe primul loc, cu posibilitatea de a obtine o majoritate absoluta de 151 deputati din totalul de 300 locuri din Parlament, ceea ce nu a reusit la 25 ianuarie anul trecut.

10% reducere la anvelopele de iarna! comenteaza /* (c)


(520 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Razboi de tran?ee in Syriza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59422993659973 seconds.