Vineri, 10 Iunie 2005 - 08:21 AM Aleg.RO: Ion Iliescu, învinuit în dosarul mineriadei '90

Publicat de: ---

azi Fostul președinte Ion Iliescu a fost pus sub învinuire în dosarul mineriadei din iunie 1990, a declarat presei, ieri, avocatul său, Radu Ghergovan Silinescu, după o întâlnire cu procurorii militari, care îl citaseră pe fostul șef al statului la audieri. Silinescu a declarat presei, după discuțiile cu generalul magistrat Dan Voinea, că Ion Iliescu este pus sub învinuire în acest caz. Referindu-se la acuzații, avocatul a spus că "paleta este foarte largă", Iliescu aflându-se în aceeași situație ca Gelu Voican Voiculescu și Petre Roman.
Surse judiciare au declarat agenției MEDIAFAX că, printre acuzațiile care îi sunt aduse fostului președinte Ion Iliescu se numără cea de instigare la tratamente neomenoase, cercetare abuzivă și arestare nelegală.
Ion Iliescu ar fi trebuit să se prezinte joi la audieri, dar nu a venit, având în vedere că se află în convalescență în urma unei intervenții pe cord. Potrivit sursei citate, el va veni la Parchet peste două săptămâni.
La începutul anului trecut, procurorul general al României, Ilie Botoș, a constituit o echipă care să se ocupe de finalizarea dosarelor privind mineriada din 1990, demers ce a survenit unei întâlniri între șeful Ministerului Public și liderul Asociației Victimelor Mineriadelor (AVM), Viorel Ene. Ene îi ceruse procurorului general Ilie Botoș să-l desemneze pe generalul magistrat Dan Voinea, fostul șef al Parchetelor Militare, să continue cercetările pe care le-a făcut, împreună cu echipa sa, în cazul mineriadei din '90.
AVM a formulat, în 1997, o plângere penală împotriva lui Miron Cozma, Nicolae Cămărășescu, Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Gheorghe Diamandescu, Mihai Chițac, Traian Băsescu și a lui Gheorghe Robu, acuzându-i pe cei nouă de "organizarea, instigarea și transportarea minerilor din centrele miniere importante ale țării în Capitală.
Ancheta privind mineriada din 1990 - în care sunt cercetate în jur de 20 de persoane, printre care și Ion Iliescu - include acuzații precum subminarea puterii de stat și a economiei naționale, lipsire de libertate în mod ilegal și crime contra umanității, au declarat pentru MEDIAFAX surse judiciare. Acestea au precizat că printre infracțiunile despre care anchetatorii au date că au fost comise în timpul mineriadei din 1990 se află subminarea puterii de stat (articolul 162 din Codul Penal), subminarea economiei naționale (articolul 165), tâlhărie (articolul 211), distrugere (articolul 217-218), asociere în vederea comiterii de infracțiuni, arestare ilegală și cercetare abuzivă (articolul 266), lipsire de libertate în mod ilegal (articolul 189), aplicare de rele tratamente (articolul 267 și 267 indice 1) și crime împotriva umanității (articolele 356 - 360).

Viorel Ene e mulțumit
Președintele Asociației Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, a salutat punerea sub învinuire a fostului președinte Ion Iliescu, apreciind că aceasta ar constitui "un mic pas pentru aflarea adevărului" legat de mineriade, însă a ținut să-și exprime scepticismul față de mersul anchetei.
"Dan Voinea (procurorul militar care instrumentează cazul, n. red.) ne-a promis că îi va audia pe toți cei implicați ca învinuiți, însă, până acum, i-a audiat ca martori. Dacă, însă, este așa, atunci este bine. Este un mic pas pentru aflarea adevărului în problema mineriadelor", a declarat Ene.
Președintele Asociației Victimelor Mineriadelor s-a declarat însă nemulțmit de felul în care procurorul militar Dan Voinea instrumentează cazul. "Modul în care merge ancheta mă nemulțumește profund", a spus Ene, amintind de unul din dosarele mineriadelor instrumentat de același procuror a fost returnat de la instanță către Parchet întrucât nu fusese bine întocmit.
"Vreau să se afle adevărul și toți vinovații să fie trași la răspundere. Sunt probe împotriva tuturor, inclusiv a lui Iliescu și Petre Roman", a conchis Ene.

Mircea Geoană, președintele PSD:
Iliescu are dreptul la deferența cuvenită unui șef de stat

Președintele PSD, Mircea Geoană, a declarat că punerea lui Ion Iliescu sub învinuire este o chestiune legată de Justiție și și-a exprimat speranța că această situație să nu aibă o dimensiune politică. "Este o chestiune legată de Justiție și care sunt convins că va fi rezolvată cu respectul și deferența cuvenite unui fost șef de stat. Sunt convins că Justiția și opinia publică vor trata acest subiect cu foarte multă atenție și cu tot respectul datorat unui fost șef de stat și unui om care a avut o contribuție importantă la România democratică de astăzi", a spus Geoană.
El și-a exprimat speranța că această situație "va avea exclusiv o dimensiune juridică și nu va avea, sub nici o formă, o dimensiune politică"."Întodeauna, în astfel de cazuri există o suspiciune de implicare politică", a conchis liderul PSD.

CV Tudor, președintele PRM:
"O tentativă de linșare morală"

Liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor, consideră că învinuirea fostului șef al statului în dosarul mineriadei din iunie 1990 reprezintă "o tentativă de linșare morală" a acestuia.
Liderul PRM precizează, într-un comunicat că a aflat "cu mâhnire" de învinuirea lui Ion Iliescu în dosarul mineriadei din 1990.
"Deși, în repetate rânduri, m-am situat pe poziții politice contrare domniei sale, un elementar spirit de cavalerism mă determină să-i iau apărarea și să resping tentativa de linșare morală a acestui om, cu atât mai mult cu cât el este suferind și are peste 75 de ani", se arată în comunicat.
Corneliu Vadim Tudor precizează că a vorbit, joi, la telefon cu Ion Iliescu, pe care l-a asigurat de toată simpatia și tot sprijinul său și al PRM.

Ilie Sârbu, senator PSD:
"Este o comandă politică"

Senatorul PSD Ilie Sârbu este convins că punerea sub acuzare a fostului șef al statului, Ion Iliescu, nu este întâmplătoare.
"După 15 ani, e tardiv să-l iei la întrebări despre mineriadă pe Ion Iliescu. Sunt convins că este vorba de o comandă politică", a declarat senatorul Ilie Sârbu.

Ion Iliescu
"Este un fals, o provocare și o diversiune"

"Este un fals, o provocare și o diversiune. Nu s-au formulat nici un fel de acuzații", a reacționat fostul șef al statului la informațiile potrivit cărora a fost pus sub acuzare în dosarul mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Senatorul PSD a reamintit că a primit o invitație din partea procurorului Voinea, la Parchetul General, fiind citat ca martor și nu ca învinuit în ancheta privind evenimentele din iunie 1990. "Asta e tot. Și am auzit că au fost acolo niște indivizi care o fac pe victimele și care au lansat o asemenea chestiune. E o porcărie și o provocare. Deci, nu o luați în seamă", le-a spus Iliescu ziariștilor.
Fostul președinte al României a afirmat că avocatul său i-a spus clar că e vorba doar de chemarea sa ca martor, nefiind vorba de acuzare.
La întrebarea dacă se simte vinovat, Iliescu a răspuns, mirat: "Eu, vinovat!?", explicând ulterior deplasarea minerilor în Capitală. "Minerii au venit în București din cauza vandalismelor din 13 iunie. Lumea a fost îngrozită de ce a văzut că se întâmplă în Capitală, cu incendierea mașinilor în Piața Universității, cu devastarea unor instituții ale statului, clădirile Poliției, Internelor, SRI-ului și apoi Televiziunii. Asta a creat starea de groază în întreaga țară. Deci, 14-15 au fost efectele, consecințele. Cauza a fost această acțiune rebelă din 13 iunie și, dacă e să cercetăm lucrurile, să vedem cine au fost vinovați pe 13, ce s-a întâmplat, ei să fie trași la răspundere", a mai afirmat Iliescu.
Întrebat la cine face referire, fostul șef al statului a răspuns: "Cei care au provocat acele acte de vandalism". Ion Iliescu a declarat, anterior anunțului privind punerea sa sub învinuire, că și-a trimis avocatul pentru a stabili, împreună cu procurorul care se ocupă de acest dosar, data la care să aibă loc audierea sa. Iliescu a precizat că a trimis și bibliografie referitaore la mineriadă prin avocatul său. "Am trimis la Procuratură bibliografia corespunzătoare, stenograma discuțiilor mele cu Comisia parlamentară privind evenimentele din 13-15 iunie", a spus Iliescu, amintind că aceste documente au fost publicate.
Iliescu a arătat că a scris și o carte, "Viața politică între violență și dialog", care cuprinde referiri la aceleași evenimente. "Eu m-am străduit să promovez dialogul, dar ne-am confruntat cu violența în primii ani ai anilor '90", a afirmat el.
Întrebat despre posibilitatea ca Miron Cozma să fie eliberat săptămâna viitoare, Iliescu a spus că aceasta este treaba justiției. "Nu am nimic de spus", a continuat el. Pe de altă parte, Iliescu a amintit că a fost prezent la procesul lui Cozma, unde a pledat ca martor. "Și, la vremea respectivă, dacă mă întrebați ca persoană, mi s-a părut exagerată condamnarea lui Cozma la 18 ani, pentru că fenomenul a fost mult mai complex și nu poate fi totul rezumat la judecarea și condamnarea unui om", a arătat el.


(608 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Ion Iliescu, învinuit în dosarul mineriadei '90 | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6706531047821 seconds.