Vineri, 24 Iulie 2015 - 09:54 AM Aleg.RO: PSD, continuitate in crize. In ultimii 10 ani toti presedintii PSD au fost schimbati cu scandal

Publicat de: ---

Cotidianul

"Echipa" si "impreuna" au fost cuvintele de ordine la toate adunarile PSD in care s-au cautat solutii pentru relansarea partidului si iesirea din diverse crize . Iar in ultimii 10 ani au fost destule: PSD a pierdut alegerile prezidentiale de 3 ori la rand, iar mai toti liderii sai au avut probleme cu justitia.

Realitatea a aratat ca imbratisarile de solidaritate au fost de fatada, pentru ca faliile din partid se adanceau si se soldau adesea cu excluderi.

Acordurile Horei Unirii cu care a inceput congresul PSD din 2005 transmiteau un mesaj clar: partidul trebuia sa ramana impreuna ca sa faca fata socului provocat de pierderea alegerilor prezidentiale si a guvernarii, dar si de spectrul tot mai amenintaor al dosarelor penale. Pentru asta a fost rechemat in scena Ion Iliescu, garantia stabilitatii in PSD. O aripa care parea minoritara cerea insa un nume nou si l-a aruncat in cursa pe Mircea Geoana. Dupa o noapte tensionata, Ion Iliescu a fost abndonat de multi dintre cei care ii promisesera sustinerea, iar Geoana devenea presedinte al celui mai mare partid din Romania.Numai ca in mai putin de un an, noii lideri ai PSD au inceput sa fie deranjati de continuitatea prezentei lui Adrian Nastase, care avea deja doua dosare penale. Dupa o alta noapte celebra, pe care jurnalistii au numit-o "a cutitelor lungi", fostul premier era silit de colegi sa demisioneze din functiile de la partid si Camera Deputatilor.

Mircea Geoana a supravietuit in fruntea PSD aproape 5 ani. Sfarsitul a venit, ca si in cazul lui Adrian Nastase, dupa pierderea alegerilor prezidentiale din 2009.  Si din nou PSD a incercat sa se replieze, cautand un nume nou. Victor Ponta castiga si promite si el, sa tina partidul unit.A fost momentul in care si Ion Iliescu li-a luat revansa si a revenit in prim-plan.

Atmosfera concilianta de la congres nu a durat mult. Conflictul intre Victor Ponta si Mircea Geoana s-a acutizat, iar invinsul a fost exclus din PSD.

Dupa incercarea esuata de a-si face un nou partid, Geoana a facut 1 an de penitenta si a fost reprimit in PSD. In noiembrie 2014, Victor Ponta devenea al treilea sef al PSD care pierde alegerile prezidentiale. Primul care a cerut o analiza a esecului a fost Mircea Geoana. De data aceasta partidul chiar a ales continuitatea: l-a pastrat pe Victor Ponta si l-a exclus, din nou, pe Geoana.Ce nu a reusit Geoana, a reusit insa justitia: dupa ce DNA l-a pus sub urmarire penala in dosarul Turceni-Rovinari, Victor Ponta a facut un pas inapoi si s-a retras de la conducerea PSD.


(162 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

PSD, continuitate in crize. In ultimii 10 ani toti presedintii PSD au fost schimbati cu scandal | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.