Vineri, 24 Iulie 2015 - 09:54 AM Aleg.RO: Guvernul a dat drumul pe ascuns la marile pomeni electorale

Publicat de: ---

Cotidianul

Codul Fiscal respins de presedintele Klaus Iohannis reprezinta una dintre principalele teme de discutie in spatiul public in aceste zile . Dincolo de argumentele pro si contra asupra actului normativ, au loc cateva miscari din partea autoritatilor care pun in pericol stabilitatea financiara a tarii si vorbim aici despre diversele masuri de marire a salariilor, pensiilor, alocatiilor. Asta inseamna un impact bugetar negativ de miliarde de lei, care se adauga celor 14 miliarde de lei lipsa dupa ce va fi redus TVA-ul la 19%, 5 miliarde de lei ca urmare a scaderii accizelor cu 20%, 1 miliard de lei dupa diminuarea impozitului pe dividend de la 16 la 5% si 1,5 miliarde de lei dupa disparitia taxei pe stalp. Cu siguranta deficitul, atat invocat de presedinte cand a decis intoarcerea Codului Fiscal in Parlament, va sari dincolo de 3%, limita maxima admisa de Comisia Europeana.

Vestile legate de scaderea fiscalitatii au facut foarte multa valva. Mai intai, s-a vorbit foarte mult despre reducerea TVA-ului la alimente, la 9%, concomitent cu urecheala marilor lanturi de magazine care s-au dedat nejustificat la mariri de preturi. În mare taina au inceput pomenile electorale. Cabinetul Ponta a aprobat un proiect de lege care prevede eliminarea principiului contributivitatii pentru pensiile militarilor si care stipuleaza ca plata lor se face de la bugetul de stat prin bugetul Ministerului Apararii Nationale, Ministerului Afacerilor Interne si Serviciului Roman de Informatii. Mai exact, pensiile fostilor militari, politisti, fostilor membri ai SRI sau Securitatii de dinainte de 1990, printre ei chiar si tortionari, provin din banii celor care platesc taxe si impozite la statul roman, adica de la noi toti. În total, 160.000 de beneficiari iar grija platii acestora va cadea asupra guvernelor viitoare. De asemenea, in executia bugetara prezentata de Ministerul de Finante se observa un salt cu aproape 9% al cheltuielilor de personal, ceea ce inseamna o crestere medie a salariului bugetarilor, si un plus de 5,2% la asistenta sociala. Bugetarii si asistatii sunt doua dintre categoriile de electorat pe care le are in vedere Guvernul PSD. Totodata, Camera Deputatilor a decis dublarea alocatiilor copiilor de la 42 la 84 de lei pe luna, astfel incat efortul bugetar a crescut de la 1,8 miliarde de lei la 3,6 miliarde de lei pe an.

În urma cu o zi, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a declarat ca salariile bugetarilor vor creste cu circa 70%, in trei etape, pana in 2017, conform proiectului noii legi a salarizarii. "Cresterea salariala va fi, in medie, undeva la 70% pentru aproape 900.000 de bugetari si 20% pentru cei care se afla deja la un nivel de salarizare mare. Noua lege are cinci trepte, si nu 111 ca legea veche, care nici nu s-a implementat, iar fiecare bugetar va fi motivat corespunzator responsabilitatilor si performantelor pe care le are. Ne-am asumat politic ca trebuie sa avem o lege a salarizarii care sa corespunda realitatilor socio-economice Romaniei anului 2015 si in perspectiva", a declarat Rovana Plumb. Care va fi impactul bugetar? Ministrul raspunde: "În ceea ce priveste impactul bugetar, dati-mi voie sa fiu prudenta in continuare, sa astept comentariile si amendamentele care vin de la partenerii sociali, de la ordonatorii de credite si abia atunci vom putea avea un impact bugetar clar".

Tot in urma cu o zi, presedintele Klaus Iohannis a promulgat printre altele doua acte normative: legea privind modificarea si completarea legii privind statutul functionarului public parlamentar si legea privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic si consular al Romaniei. Prin aceste doua legi, bugetul se impovareaza tot mai mult pentru ca alesii au dorit pensii de lux pentru functionarii parlamentari. Acestia din urma vor beneficia pensii de serviciu in cuantum de 80% din media veniturilor brute realizate in ultimul an inainte de data pensionarii daca au cotizat 30 de ani si daca au o vechime de cel putin 14 ani in Parlament. În plus, pentru fiecare an care va depasi aceasta vechime de 14 ani in Parlament, se adauga in cuantumul pensiei cate 1% din venit, insa fara a se putea depasi venitul brut avut la data pensionarii. Pana in 2010, si acestia beneficiau de pensii speciale, dar guvernul Boc le-a desfiintat. În consecinta, functionarii parlamentari au dat statul in judecata. O parte din instante le-a dat dreptate, iar hotararile judecatoresti au fost puse in executare, in timp ce alte instante au respins contestatiile. În ceea ce ii priveste pe diplomati, acestia ar putea primi o pensie de serviciu de 80% din media veniturilor salariale nete din ultimele 12 luni de activitate. Vor beneficia de aceasta pensie toti cei care au activat minimum 18 ani in diplomatie sau in comertul exterior. În plus, de acest drept vor avea parte si urmasii titularului, „in conditiile privind legislatia privind sistemul public de pensii”.


(218 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Guvernul a dat drumul pe ascuns la marile pomeni electorale | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60818099975586 seconds.