Vineri, 24 Iulie 2015 - 09:54 AM Aleg.RO: Legea privind pensiile militare de stat, promulgata

Publicat de: ---

Cotidianul

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat joi Legea privind pensiile militare de stat, a anuntat Administratia Prezidentiala .

Legea pensiilor de serviciu pentru militari a fost adoptata la 30 iunie de Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional.

Actul normativ prevede ca au dreptul la pensie de serviciu pentru limita de varsta militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta, au o vechime efectiva de cel putin 25 de ani, din care cel putin 15 ani reprezinta vechimea in serviciu, relateaza Mediafax in pagina electronica.

Varsta standard de pensionare pentru limita de varsta este de 60 de ani, iar atingerea acestei varste se realizeaza prin cresterea varstelor standard de pensionare, conform esalonarii.

Legea mai prevede ca au dreptul la pensie de serviciu anticipata militarii, politistii si functionarii publici cu statut special, in activitate, care au implinit varsta standard de pensionare pentru limita de varsta diminuata cu 5 ani si sunt trecuti in rezerva ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, precum si pentru alte motive sau nevoi ale institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitate nationala, sunt trecuti in rezerva sau direct in retragere ori au incetat raporturile de serviciu ca urmare a clasarii ca inapt sau apt limitat pentru serviciul militar/serviciu de catre comisiile de expertiza medico-militara. Acordarea pensiei anticipate, diminuarea varstei standard de pensionare cu 5 ani nu poate fi cumulata cu nicio alta reducere.

Baza de calcul pentru stabilirea pensiei militare de stat este media tuturor veniturilor brute realizate in 6 luni consecutive, din ultimii 5 ani de activitate, actualizate la data deschiderii drepturilor de pensie, la alegerea persoanelor. La media obtinuta se adauga un spor de pana la 15 % in conditiile stabilite prin ordin comun al conducatorilor institutiilor din domeniul apararii nationale, ordinii publice si securitatii nationale, mai prevede textul legislativ.


(227 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Legea privind pensiile militare de stat, promulgata | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.52865791320801 seconds.