Joi, 23 Iulie 2015 - 04:58 AM Aleg.RO: Cand incepe procesul pilotului ucrainean Nadia Savcenko

Publicat de: ---

romanialibera

Autoritățiile ruse au stabilit ca procesul pilotului ucrainean Nadia Savcenko să inceapă pe 30 iulie, informează Agerpres .

Pusă sub acuzare pentru uciderea a doi jurnaliști ruși in estul Ucrainei, Savcenko va fi judecată de un tribunal din orașul rus Donețk, situat chiar in apropiere de frontiera ruso-ucraineană, au anunțat autoritățile locale.

 Deputat in Rada Supremă de la Kiev (parlamentul), Nadia Savcenko riscă pană la 25 de ani de inchisoare, relatează AFP.

Citește și: Justiţia rusă a prelungit detenţia pilotului ucrainean Nadia Savcenko

Acesta este \'cel mai rău scenariu posibil\', a afirmat unul din avocații săi, Mark Feighin, intr-un mesaj pe Twitter, explicand că el are nevoie să obțină permisiunea Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) pentru a se deplasa acolo, deoarece orașul este situat in zona de frontieră și are un regim special.

De fapt, numai 200 de kilometri separă orașul rus de omonimul său ucrainean, devenit bastion al rebelilor separatiști proruși și capitală a autoproclamatei \'republici populare\' Donețk.

Citește și: Pilotul ucrainean Nadia Savcenko a incetat greva foamei

In vederea procesului, tanăra ucraineană (34 de ani), deținută pană acum intr-o inchisoare din Moscova, a fost transferată săptămana trecută intr-un penitenciar de pe Rostov pe Don, in sudul Rusiei.

Considerată inițial drept \'complice\' in cazul celor doi jurnaliști uciși de un tir cu mortier, ea este acuzată acum de a fi \'coexecutor al crimei cu premeditare\', pentru că a ajutat la direcționarea tirurilor forțelor ucrainene, potrivit anchetatorilor ruși.

Arestată la inceputul lunii iulie 2014 pe teritoriul rus, potrivit Moscovei, Savcenko i-a acuzat pe rebeli că ei au capturat-o și livrat-o autorităților ruse. Ea a ținut 84 de zile greva foamei pentru a protesta impotriva incarcerării sale.

In detenție, care i-a adus un val de popularitate in Ucraina, unde a fost aleasă in mod simbolic parlamentar, Savcenko face obiectul unei dispute suplimentare intre Moscova și Kiev, ale căror relații sunt la cel mai scăzut nivel după anexarea Crimeii la Rusia și declanșarea conflictului in estul Ucrainei.

Kievul și Occidentul acuză Moscova de susținerea militară a separatiștilor proruși, fapt negat de Moscova.

Numeroși lideri occidentali i-au cerut in repetate randuri președintelui rus Vladimir Putin eliberarea femeii pilot ucrainene.

Noul smartphone Evolio Neos - Dual sim ultraperformant la 579 lei! comenteaza /* (c)


(143 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
România Liberă

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa România Liberă:

Cand incepe procesul pilotului ucrainean Nadia Savcenko | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.