Miercuri, 22 Iulie 2015 - 05:01 AM Aleg.RO: Basescu: Romanii au fost "putin vanduti" pentru linistea lui cu politicienii

Publicat de: ---

Cotidianul

Traian Basescu il ataca intr-o postare pe Facebook pe Klaus Iohannis .

Fostul presedinte sustine ca, promulgand Legea privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, "fara sa obiecteze", acesta a facut dovada unei lipse de loialitate fata de Constitutie si "propriul popor".

"O fi prea greu pentru domnul Iohannis sa fie loial constitutiei si propriului popor ?”, a scris Basescu.

Postarea integrala a lui Basescu:

„Presedintele Iohannis a abdicat fara sa fie rege.

Promulgand fara sa obiecteze Legea privind alegerea Senatului si a Camerei Deputatilor, Presedintele Iohannis si-a abandonat cea mai importanta prerogativa, aceea de a-i reprezenta si de a lucra pentru cei care l-au ales.

Mare deceptie cand am constatat ca legea nu este atacata la Curtea Constitutionala si iata de ce: - Numar de parlamentari conform noii legi: 466; - Numar de parlamentari conform referendumului din 2009: 300.

Daca Parlamentul nu a binevoit sa respecte votul exprimat de romani intr-un referendum validat, Presedintele Romaniei avea obligatia constitutionala sa actioneze in favoarea propriului popor.

Presedintele Iohannis a abdicat de la indatoririle constitutionale in conditiile in care avea la dispozitie Decizia nr. 682/2012 a Curtii Constitutionale care in mod indirect il obliga la reactie. În realitate, romanii au fost “putin vanduti” pentru linistea Presedintelui in relatia cu politicienii.

Traian Basescu face trimitere si la textul deciziei 682 din 27 iunie 2012 a Curtii Constitutionale „doar pentru cei interesati si care au rabdare sa citeasca”.

În Decizia nr. 682 din 27 iunie 2012 asupra obiectiei de neconstitutionalitate se arata:

„1.10. Din aceasta perspectiva, ceea ce distinge un referendum consultativ de unul decizional nu este, in principal, chestiunea privitoare la respectarea sau nu a vointei populare - aceasta vointa nu poate fi ignorata de alesii poporului, intrucat este o expresie a suveranitatii nationale -, ci caracterul efectului referendumului (direct sau indirect). Spre deosebire de referendumul decizional, referendumul consultativ produce un efect indirect, in sensul ca necesita interventia altor organe, de cele mai multe ori a celor legislative, pentru a pune in opera vointa exprimata de corpul electoral.

1.11. Aceasta interpretare se intemeiaza si pe principiul loialitatii constitutionale, desprins si interpretat prin coroborarea dispozitiilor constitutionale ale art. 1 - Statul roman, art. 2 - Suveranitatea si art. 61 - Rolul si structura (Parlamentului), principiu care, in aceasta materie, impune ca autoritatile cu competente decizionale in domeniile vizate de problematica supusa referendumului (in cazul de fata Parlamentul) sa ia in considerare, sa analizeze si sa identifice modalitati de punere in practica a vointei exprimate de popor. O alta viziune asupra efectelor referendumului consultativ l-ar reduce pe acesta la un exercitiu pur formal, un simplu sondaj de opinie.

1.12. Pentru aceste considerente, Curtea constata ca reglementarea unor prevederi prin care se tinde la o solutie legislativa care nu respecta vointa exprimata de popor la referendumul consultativ mentionat este in contradictie cu prevederile constitutionale ale art. 1, 2 si 61”.


(231 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Basescu: Romanii au fost "putin vanduti" pentru linistea lui cu politicienii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.