Miercuri, 22 Iulie 2015 - 05:01 AM Aleg.RO: Turianu: "György Frunda a furnizat informatii Securitatii"

Publicat de: ---

Bursa      *  CNSAS a considerat ca nu indeplineste conditiile sa fie sesizata instanta
       György Frunda, consilierul special al premierului PSD Victor Ponta, membru fondator al UDMR, deputat, senator si fost candidat la presedintia Romaniei, a mintit in repetate randuri in declaratiile sale de necolaborare cu Securitate, facute inainte de a se introduce in calitatile sale oficiale enumerate aici . Potrivit documentelor CNSAS consultate de noi, György Frunda, pe atunci Gheorghe, a fost recrutat de Securitate inca din 1979 si a purtat numele conspirativ de sursa EMIL, FRICIU si FREND si cele de urmarit FAUR si FURNEA.
     Noile informatii au devenit publice dupa ce CNSAS s-a sesizat din oficiu, iar Asociatia Civic Media a solicitat oficial cercetarea numitului tinand cont de functia sa de consilier al primului ministru, cat si de transferul catre CNSAS a unor noi documente din Arhiva SRI. Investigatorii CNSAS au cercetat timp aproape de doi ani sutele de file ale dosarelor lui György (Gheorghe) Frunda si zeci de alte dosare si persoane din anturajul sau, pe care le-a turnat la Securitate sau le-ar fi putut turna in cei zece ani care s-au scurs de la prima sa recrutare si pana la evenimentele din decembrie 1989. De notat ca ultima informare din Dosarului lui FRUNDA - alias EMIL, alias FRICIU, alias FREND - dateaza din 25.09.1989.
     Falsul in acte publice comis de consilierul lui Ponta, György Frunda, in mod repetat, timp de 25 de ani, este amplificat de CV-ul sau impresionant, din care nu lipsesc functii menite sa puna ordine in legislatia Romaniei in acord cu cea europeana, cum ar fi cea de secretar al Comisiei pentru Elaborarea Constitutiei sau de membru al delegatiei romane la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei si raportor al Consiliului Europei privind natiunile, minoritatile si religia, unde s-a remarcat atacand constant romanii si statul roman si debitand cele mai mari prostii privind asa-zisa discriminare a maghiarilor din Romania, chiar si cand UDMR se afla la Guvernare. Domnul Frunda este cunoscut si ca aparatorul unor ucigasi de romani si de evrei, intre care se afla criminalul de razboi Wass Albert, pentru care a incercat, in van, reabilitarea, dar si ca un contestatar feroce al Agentiei Nationale de Integritate. Curios, el nu a intrat in atentia Institutului "Elie Wiesel" si nici a oengistilor de profesie, in ciuda activitatii sale pro-antisemite si anti-anticoruptie. Informatorul Securitatii György Frunda a fost si vicepresedinte al Grupului Parlamentar al Partidului Popular European si mai poarta si Ordinul de Merit al Republicii Ungare in Grad de Mare Cruce, acordat de presedintele Ungariei, Ferenc Mádl. Oare ce-or zice acum aceste inalte foruri de faptul ca au adus la sanul lor un turnator al Securitatii romane?
     * Hocus-pocus cu Adeverinta CNSAS
     Noua decizie a Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii, emisa dupa lungi dezbateri si controverse, despre care s-a relatat pe blogul Roncea.Ro (postarea din 25 iunie a.c.), desi poarta data de 21.04.2015 a fost postata pe site-ul CNSAS de abia zilele trecute, dupa trei luni de la emitere, ea fiind inca in termenul legal de contestare de catre cei interesati, potrivit Legii. Decizia in sine se consacra ca o premiera in istoria CNSAS, dupa ce secretarul Colegiului CNSAS, profesorul dr. in drept Corneliu Turianu, a contestat printr-o Opinie separata formularea din finalul Adeverintei Nr. 422/21.04.2015, in care se sustine ca informatorului lui Victor Ponta "nu i se poate atribui calitatea de lucrator/ colaborator al Securitatii, in sensul legii", afirmand ca aceasta trebuie schimbata cu "Dl. FRUNDA Gyorgy a furnizat informatii Securitatii, dar nu sunt indeplinite conditiile impuse cumulativ de art. 2 lit. b din OUG nr. 24/2008". Premiera consta intr-o "Opinie separata la Opinia separata", semnata de membrul CNSAS Ladislau Antoniu Csendes, care sare in ajutorul superiorului sau pe linie de partid si, in loc sa emita consideratii juridice fata de opinia profesorului Corneliu Turianu, recurge la artificii amatoristice, care, insa, cumulate cu eforturile unor retele subterane cunoscute, produc o noua Adeverinta de "spalare" a informatorului Gyorgy Frunda. Aceasta situatie inedita se adauga si la ciudatenia recrutarii si re-recrutarii lui Gyorgy Frunda de catre Securitate.
     * Angajamentul disparut
      In fapt, acesta a reusit sa scape, momentan, doar pentru ca proba palpabila prin care putea fi trimis in instanta, Angajamentul olograf de colaborator al Securitatii, a fost sustrasa din dosarul sau personal, fapt confirmat chiar de catre documentele securistilor gasite in Arhiva CNSAS. In rest, declaratii si note informative, orale si scrise, cu duiumul!
      Opinia la opinie, act fara precedent in trecutul CNSAS, l-a determinat pe profesorul Corneliu Turianu sa explice cu de-amanuntul in ce a constat Cazul Gyorgy Frunda, intr-un interviu video acordat portalului Ziaristi Online, in care acesta face referire si la alte cazuri flagrante de incalcare a Legii de diversi turnatori-demnitari, cum ar fi cel al lui Ciprian Nica, in prezent vicepresedinte al Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, care, desi a fost deferit Justitiei si confirmat definitiv de instanta ca informator al Securitatii, nu este, inca, cercetat de Parchetul General pentru fals in acte publice si uz de fals in mod repetat.
     Dincolo de Opiniile separate ale celor doi membri CNSAS care s-au contrat in scris si de Adeverinta CNSAS, atent ticluita in favoarea lui Gyorgy Frunda, documente pe care le atasam pe siteul www.bursa.ro, Civic Media a consultat pentru BURSA si Nota de Constatare a Directiei de Investigatii a CNSAS, emisa in urma cu un an. Inca un an a durat analizarea si dezbaterea ei la forurile superioare din CNSAS. Va oferim, astfel, in exclusivitate, extrase din informatiile secrete care au stat la baza interpretarilor din Adeverinta 422, interpretari contestate insa, dupa cum se vede, chiar in interiorul Colegiului CNSAS. Mai mult, adaugam aici si informatia ca, potrivit unor lucratori ai Securitatii din Targu Mures, azi rezervisti SRI, a existat speculatia ca numitul Gyorgy Frunda a fost racolat de serviciile speciale maghiare, iar in 1987, in urma unei vizite intreprinse la Budapesta, i s-a aprobat colaborarea cu Securitatea, ca agent dublu, asa explicandu-se lejeritatea cu care a semnat Angajamentul de colaborare la intoarcere (acum disparut), dupa ce anterior se eschivase de la acest act, preferand sa furnizeze turnatorii mai ales pe cale orala.
     * Breban, infundat, Frunda, facut scapat
      Adeverinta 422 a CNSAS, din pacate pentru institutia in cauza, poarta, din nou, o amprenta scriptica a unui adevarat spalator de cadavre, respectiv de politicieni expirati, dar bine stipendiati, membri ai unor retele "deschise", intre care se numara turnatorul Frunda Gyorgy. In Cazul academicianului Nicolae Breban, mai cunoscut, poate, publicului larg, scriitorul primea verdict de colaborator al Securitatii doar pentru cateva convorbiri telefonice avute cu Nicolae Plesita - despre care relatase deja in Memoriile sale (Ed. Polirom) - si inregistrate in calitatea sa de urmarit de Securitate, cu numele de cod, bine ales, "Baltagul". Insa, la vremea "deconspirarii" cu tam-tam a academicianului, "surse din CNSAS" furnizau aceasta informatie "bomba" fara a mai specifica acest "mic" amanunt, ca numele "conspirativ" era ales de Securitate pentru cel urmarit. In cazul Frunda, pe langa numele de urmarit, avem alte patru nume conspirative, dintre care cel putin trei si le-a ales chiar informatorul Gheorghe Frunda impreuna cu ofiterii sai recrutori. Avem Note informative, Rapoarte si Referate olografe, un Angajament de confidentialitate fata de Securitate semnat olograf, doua etape de informator, cu si fara angajament, pe cale orala sau scrisa, cu instructaje generale si pentru cazuri de urgenta, mai multe Dosare de Retea si Informative etc, etc, etc. Si totusi, CNSAS decide, din nou, ca Gyorgy Frunda nu a colaborat cu Securitatea "in sensul legii".
     * Adeverinta CNSAS 422 minte opinia publica prin omisiune
     Este pacat ca membrii Colegiului CNSAS fac rabat de la propria lor inteligenta si acheseaza la teoria invartita de Ladislau Csendes, subsemnand la aberatia cuprinsa in continutul Adeverintei, si anume ca informatiile oferite de Gyorgy Frunda Securitatii nu au dus la "ingradirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului". E drept, Adeverinta in cauza insereaza, aparent fara nici un fel de logica, doar doua delatiuni din noianul de turnatorii care inteseaza Dosarul personal sau pe cele ale celor turnati, dand impresia cititorului naiv ca acestea sunt singurele informari oferite de Gyorgy Frunda. Absolut fals!, dupa cum o demonstreaza Nota de Constatare a Directiei de Investigatii.
     Si cum nu ar putea fi considerata o incalcare a drepturilor si libertatilor omului, ca sa dam un singur exemplu, faptul ca, dupa ce a turnat - in repetate randuri (cel putin trei informari) - un cetatean olandez care intretinea relatii cu o romanca, Securitatea a luat "masurile necesare" prin 0544 (CIE) si i-a dat ordin la instructaj sa mentina si sa aprofundeze legatura? Oare masurile specifice se refereau la un mesaj pentru cetateanul olandez "Z.J.H." sau si la urmarirea acestuia pas cu pas, inclusiv in pat? Sigur, cetateanul roman Gheorghe Frunda si-a facut datoria. Dar de ce a mintit - si cu ajutorul CNSAS - 25 de ani?
     O alta inselatorie practicata de scribul CNSAS in cazul Adeverintei 422 este alegerea unor citate din Rapoartele Securitatii care il favorizeaza - partial - pe actualul consilier "onorific" al premierului Victor Ponta. Spre exemplu, Adeverinta preia prin trunchiere un Aviz negativ - singurul de altfel, din cariera de cinci ani etapizati de informator a lui Gyorgy Frunda -, scris de o doamna locotenent major, care noteaza intransigenta: ,,Din verificarile intreprinse s-a stabilit ca este neloial si nesincer privind munca de colaborare. De asemenea, are manifestari dusmanoase la adresa conducerii de partid si de stat, este sovin, facand aprecieri defavorabile la realitatile din tara noastra si invoca «pretinsa lipsa de afirmare» a nationalitatilor". Insa ce lasa pe dinafara interpretul CNSAS este exact un singur si ultim rand al Raportului, in care se arata ca Frunda intretine relatii cu o colaboratoare a postului de Radio Europa Libera, identificata drept M.M., "ramasa ilegal in Franta". Ei bine, despre acesta "M.M.", casatorita "C.", cu "D.C.", Gyorgy Frunda da o Nota informativa detaliata, inclusiv privind locul sau de munca din Franta, apartamentul de trei camere de la Paris, copiii, sotul, asteptarile, viata sa de zi cu zi. Desigur, potrivit Colegiului CNSAS, nu i s-ar fi adus nici o incalcare a vreunui drept colaboratoarei Radio Europa Libera turnate de Gyorgy Frunda. Doar ca, cel mai probabil, s-au luat alte "masuri necesare" de catre 0544 (CIE)...
     * Adeverinta CNSAS "uita" prima recrutare a lui Frunda, alias EMIL
      Minciuna prin omisiune practicata de scribul Adeverintei 422 eludeaza, spre exemplu, un citat care ar fi meritat sa faca parte din Adeverinta, fie si numai pentru ideea de obiectivitate si echitate, ca sa nu aspiram la cine mai stie ce deontologie profesionala. Si anume: Raportul cu propunere de recrutare in calitatea de informator cu Nr. 322/0012600 din 05.12.1979, dactilografiat si semnat olograf de cpt. VOSLOBAN EMIL, de la Inspectoratul de Securitate Judetean Mures, in care se arata ca, citez, "FRUNDA GHEORGHE este atasat oranduirii sociale si de stat din tara noastra" si ca deja a fost "prelucrat contra-informativ" la plecarea in S.U.A., iar la intoarcere "a relatat aspecte cu interes operativ". In Raportul urmator, cu Nr. 322/004521, din 21.12.1979, capitanul in cauza solicita scoaterea de sub urmarire a clientului sau, intrucat "Din materialul obtinut in procesul supravegherii informative, a rezultat ca sus numitul ar fi corespunzator pentru a fi folosit in munca informativa. Fiind contactat, cel in cauza s-a dovedit sincer si deschis fata de organele noastre, relatand aspecte de interes operativ. Cu aprobarea conducerii profesionale, sus numitul a fost recrutat in calitate de informator." (Vol. 1, F. 57).
     Un alt document "uitat" de scribul CNSAS, dar care - zicem si noi -, ar fi meritat, poate, macar mentionat in Adeverinta CNSAS 422 este chiar "Raportul privind recrutarea numitului FRUNDA GHEORGHE in calitate de informator", cu Nr. 322/0012600, din 21.12.1979, intocmit de acelasi capitan de Securitate, in care se arata, potrivit Notei de Constatare S/D.I./ I./1559/25.06.2014, ca: "La data de 19.12.1979, am procedat la recrutarea numitului FRUNDA GHEORGHE in calitate de informator. (...) Candidatul a fost de acord ca va aduce la cunostinta organelor de Securitate a Statului orice aspecte care privesc securitatea statului." Tot aici se mai noteaza ca "S-a renuntat la luarea Angajamentului scris, al carui continut i-a fost adus la cunostinta, pentru a nu crea impresia lipsei de incredere din partea organelor de securitate. (...) De comun acord i s-a stabilit numele conspirativ de EMIL. Rugam aprobati inregistrarea informatica la B.I.D." (Biroul de Informatica si Documentare).
     * Sistemul de legatura al Retelei securistice
      Printr-o alta Nota, de la aceeasi data, privind situatiile de interes operativ, "se stabileste sistemul de legatura personal". Respectiv: "- Ofiterul suna la domiciliu sau serviciu, solicitand o consultatie juridica de la EMIL; - Informatorul suna ofiterul la serviciu sau domiciliu (! - n.n.) comunicandu-i ca citarea partilor este la data de... ; - Pentru situatii de urgenta, daca ofiterul nu este disponibil, informatorul va folosi casuta postala N4. 400 Tg. M." (Vol. 1, F. 59).
     In Dosarul de Retea R 156646 (F.R. 15111 - M.S. - fost 15999 cu Mapa Anexa 12600) se consemneaza cele doua etape de colaborare cu Securitatea a numitului Frunda Gheorghe. Astfel, dupa cum am aratat, actualul consilier al lui Victor Ponta a fost recrutat de Inspectoratul de Securitate al Judetului Mures, Serviciul 3, la data de 19 decembrie 1979, in principal "pentru a furniza informatii privind strainii ce vin in Targu Mures". La data respectiva, Gyorgy Frunda curtase Securitatea, inca din iunie 1979, cand afirma in fata unui ofiter, fost coleg de-al sau de liceu, pe numele lui Puskas Francisc, ca "daca i s-ar fi solicitat sa dea informatii despre treburi serioase nu ar fi refuzat". "Ar putea aduce servicii organelor noastre", nota Puskas la 07.06.1979, intr-o Nota-Raport, reprodusa doar in Nota de Constatare a Directiei de Investigatii. In plus, Frunda fusese deja instruit contrainformativ, relatase punctual cum a decurs o intrevedere la Ambasada SUA si daduse un calup de turnatorii Securitatii in urma unei vizite intreprinse in octombrie-noiembrie acelasi an in SUA si Canada, existand la Dosar si o Nota dactilografiata si semnata olograf, cu Nr. 0010/15.11.1979, privind aceasta vizita. "Dupa ce m-am reintors, am fost cautat de Tov. M. careia i-am adus la cunostinta cele mai sus aratate", scria Gyorgy Frunda in noiembrie 1979 in fata organelor de Securitate, in completarea detaliilor privind toate persoanele cu care a intrat in contact.
     Anterior recrutarii, Gyorgy Frunda "a fost luat in supraveghere informativa in cadrul Dosarului de Problema 10 - suspecti pentru legaturi cu cadre sau agenti de spionaj", nota ofiterul responsabil din cadrul Serviciului 3 al Inspectoratul Judetean Mures in Dosarul informatorului "EMIL". Prima etapa de colaborare cu Securitatea se incheie in iunie 1982. La 27.03.1981, intr-o Nota de Analiza a informatorului "EMIL", se afirma ca desi "nu a fost de acord sa dea materiale scrise", "propunem mentinerea celui in cauza in Reteaua informativa". Raportul de scoatere din Retea apare la 15.06.1982, consemnandu-se pana la acea data cel putin 8 (opt) Note - Raport, care se adauga la Nota dactilografiata si semnata olograf, de dinaintea recrutarii, privind vizita sa in SUA si Canada.
      In perioada 1982 -1985, Frunda este urmarit pentru legaturi suspecte cu straini, sub numele de cod FURNEA.
     * Dl. FRICIU a disparut din Adeverinta CNSAS cu tot cu Angajament
      Etapa a doua a colaborarii este destinata supravegherii "unor intelectuali din domeniul Justitiei" si relatarii asupra "relatiilor suspecte" ale acestora "cu cetateni straini". Aceasta colaborare incepe in 1987 si nu se termina oficial nici in 1989, deoarece, dupa cum noteaza Directia de Investigatii a CNSAS, "Dosarul nu prezinta documente de inchidere". Aceasta etapa este si cea care consemneaza nebuloasa Angajamentului semnat de Gyorgy Frunda, "piesa de rezistenta" subtilizata din Dosarul sau de informator. Cand s-a petrecut acest act: pe cand Dosarul s-a aflat in posesia Securitatii, a SRI sau a CNSAS? Toate cele trei institutii au avut precedente in acest sens, primele in 1989 si anii imediat urmatori, iar CNSAS chiar si mai recent (A se vedea "Istorie si frauda". Cum a disparut o delatiune din Arhiva CNSAS pentru a se deschide apoi un proces de calomnie - Arhivele Totalitarismului, INST, 2011). Ce este cu adevarat grav, este faptul ca Adeverinta CNSAS 422 oblitereaza complet atat acest fapt, cat si numele conspirativ al sursei primit cu aceasta ocazie, respectiv acela de FRICIU.
      Adeverinta 422 reproduce, totusi, un prim Angajament de confidentialitate fata de Securitate (scribul CNSAS evitand cu grija aceasta denumire, trecuta in scripte drept "un document"), scris si semnat cu nume real, in care se afirma: "Subsemnatul FRUNDA Gheorghe, domiciliat in Tg. Mures, str. / ... /, avocat in cadrul Colegiului de avocati Mures, cunoscand prevederile actelor normative care reglementeaza apararea secretului de stat, ma angajez sa nu abordez in nici o imprejurare, indiferent de persoana interlocutorului, aspectele discutate cu organele de Securitate." Iarasi, cu totul nepermis, Adeverinta CNSAS nu ofera data acestui Angajament, respectiv 5.09.1987. Apoi, pentru a semana confuzie, se preia o caracterizare nefavorabila a informatorului... "EMIL", care sucombase insa in 1982! O alta mostra de dezinformare si intoxicare. Pentru ca, iata, in 1987, Securitatea il reconsidera pe Gyorgy Frunda, afirmand despre el, la 30.10.1987 "Candidatul dispune de calitati bune pentru a deveni informator" si ca "Exista garantii ca in cazul recrutarii sa fie un informator loial si sincer, aspecte de care a dat dovada cu ocazia contactelor anterioare", dupa cum raporteaza in scris acelasi tovaras din liceu, capitanul Francisc Puskas, care nu uita sa atraga atentia intr-o caracterizare a fostului sau coleg ca acesta "este o persoana deosebit de orgolioasa".
      "In 1979 am efectuat o excursie in SUA si, si atunci - ca si anterior si ulterior - am avut un comportament loial fata de tara noastra. Atat inaintea excursiei respective, cat si dupa intoarcerea in tara am scris referate in legatura cu timpul petrecut in strainatate, informand si lucratorii din serviciul Dvs. despre aspectele care i-au interesat si pe care le cunoasteam", scrie Frunda la 25 iunie 1987, anuntand organele ca doreste sa intreprinda o actiune similara, de data aceasta pe traseul R.P. Ungara, Austria, RFG, Suedia, Olanda, Belgia, Luxemburg si Franta. Aceasta este perioada cand Frunda, la intoarcere, zaboveste o saptamana la Budapesta, fara a relata insa nici un cuvant despre aceasta in Referatele sale ulterioare.
     * "La data de 30.10.1987... am trecut la recrutarea numitului FRUNDA GHEORGHE" alias FRICIU
      In Raportul privind re-recrutarea lui Frunda, transmis superiorilor la data de 31.10.1987, se arata, negru pe alb: "La data de 30.10.1987, pe baza aprobarii conducerii profesionale, am trecut la recrutarea numitului FRUNDA GHEORGHE". Operatiunea s-a desfasurat la domiciliul lui Frunda, unde "candidatul a afirmat ca este de acord". "Vazandu-se atitudinea candidatului, i s-a luat un Angajament cu privire la pastrarea secretului colaborarii, trecandu-se totodata la instruirea lui. Aspectele mai importante le va prezenta in scris, urmand ca problemele de interes operativ mai putin important sa fie consemnate de ofiter in Note-Raport. Numele conspirativ al sursei va fi FRICIU.", scrie capitanul Puskas.
     * Avocatul Elod Kincses: "Stiam ca Frunda ma spiona"
      Interesant, peste numai un an, la 20.12.1988, o Nota de Analiza cu Nr. 360/AV/0015999 ne dezvaluie ca, intre timp, FRICIU fusese rebotezat in FREND. Din aceasta perioada se regasesc la Dosar circa 10 declaratii olografe, cat si alte documente descoperite in Dosarele de Urmarire Informativa ale unor alte persoane, printre care si cel reperat de noi ca fiind avocatul Elod Kincses (Dosarul Informativ 151103). De altfel, in filmul documentar "Balkan bajnok" ("Campionul balcanic") - film premiat la doua reuniuni internationale, Festivalul de film de la Sibiu si Festivalul filmului documentar de la Budapesta - avocatul Elod Kincses (fost campion al Romaniei la 100 si 200 metri plat, protagonist controversat al evenimentelor din 20 martie 1990 de la Targu Mures) afirma si el ca Frunda, pe vremea cand se chema Gheorghe, a fost turnator la Securitate. "Stiam ca Frunda ma spiona. (...) Eram atent la ce spuneam de fata cu el. El nu stia ca eu stiu". Si cotidianul de limba maghiara "Kronika" din Cluj, intr-un pamflet impotriva lui Bela Marko, publicat la 29 decembrie 2006, il denumea pe György Frunda "sufleor pe scena vietii" fara a naste, insa, nici o reactie din partea lui FRUNDA, alias EMIL, alias FRICIU, alias FREND, cunoscut de specialisti si drept FURNEA sau FAUR.
     * Colegiul CNSAS, ales politic, rastoarna analizele Directiei de Investigatii, formata din specialisti
      Desi Directia de Investigatii a CNSAS considera ca toate aceste Note -Raport turnatorii se incadreaza drept "Documente care atesta transmiterea de informatii catre Securitate, potrivit Art. 2 lit. b.", exact acelasi articol este invocat de interpretii din Colegiul CNSAS cand "adeveresc" ca "Elementele mai sus prezentate nu se circumscriu prevederilor art. 2 lit. a si b din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 293/2008, astfel in cazul domnului FRUNDA Gyorgy, fiul lui Carol si Eva Magdalena, nascut la data de 22.07.1951, in Targu-Mures, judetul Mures, nu se poate atribui calitatea de lucrator/ colaborator al Securitatii, in sensul legii."
     * Secretarul Colegiului CNSAS: "Dl. FRUNDA Gyorgy a furnizat informatii Securitatii"
     Aceasta l-a facut pe prof. univ. dr. Corneliu Turianu, secretarul Colegiul CNSAS, sa emita - degeaba insa - urmatoarea Opinie separata:
     "Cunoscand prevederile art. 326 din Codul penal cu privire la falsul in declaratii, persoanele prevazute la art. 3 lit. a-h(1) din OUG 24/2008 declara pe propria raspundere ca "am fost/nu am fost lucrator al Securitatii sau colaborator al acesteia, in sensul art. 2 lit. a) - c) din ordonanta de urgenta".
     Sintagma "nu i se poate atribui calitatea de colaborator al Securitatii in sensul legii", inserata in adeverintele "cu preambul" eliberate de CNSAS este generatoare de confuzie.
     Pe de o parte, contrazice flagrant elementele de colaborare inserate in Nota de constatare emisa de Directia Investigatii, respectiv ca persoana verificata a furnizat informatii indiferent sub ce forma (note si rapoarte scrise, relatari verbale consemnate de lucratorii Securitatii).
     Pe de alta parte, stabilirea calitatii de colaborator al Securitatii este atributul exclusiv al instantei de judecata, care urmeaza sa aprecieze asupra acestei calitati.
     Motive pentru care consider ca exprimarea corecta a solutiei in adeverintele cu preambul, este urmatoarea:
     Dl. FRUNDA Gyorgy a furnizat informatii Securitatii, dar nu sunt indeplinite conditiile impuse cumulativ de art. 2 lit. b din OUG nr. 24/2008 pentru a fi sesizata instanta in vederea aprecierii asupra calitatii de colaborator al Securitatii."
     Ramane intrebarea: cum de a stiut Gyorgy Frunda ce verdict va da Colegiul CNSAS, pentru a putea minti nestingherit 25 de ani, in ciuda faptul ca semnase un Angajament cu Securitatea si colaborase cu ofiterii ei timp de cel putin cinci ani, pe parcursul unei perioade de un deceniu? Si inca: il va pastra Victor Ponta alaturi de el, asa cum il tine in partid, la loc de cinste, si pe turnaatorul Ciprian Nica?   


(199 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Bursa

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Bursa:

Turianu: "György Frunda a furnizat informatii Securitatii" | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61612987518311 seconds.